Op reis wil ik altijd overnachten op een bijzondere plek. Nu we de komende periode dichtbij huis blijven, ga ik (net als veel mensen) op vakantie in Nederland. Een staycation biedt de kans om al het moois dat letterlijk om de hoek ligt te ontdekken. Gelukkig zijn er talloze unieke plekken om te overnachten in Nederland. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kleine bijzondere camping?

Kamperen bij mensen in hun achtertuin. Hoe leuk is dat! Denk aan kamperen bij de boer, je tentje opgooien bij de buurman en slapen in een tiny house midden in een vlindertuin. Deze kleine campings heten Campspaces en zijn een avontuurlijk alternatief voor een bed & breakfast. Voor iedereen die het eens wil proberen: dit zijn mijn zes favorieten bijzonder en kleine campings in Nederland.

1. Mot in Mokum - Amsterdam, Noord-Holland

Amsterdam is niet de eerste plek waar je aan zult denken bij ‘terug naar de basis’. Toch kun je bij deze bijzondere camping in de buurt van Amsterdam: Mot voor Mokum, het gevoel van de natuur ervaren op een wel heel unieke manier. Je slaapt namelijk in een vlinder observatorium van host Nicky. Hier staat allerlei apparatuur die je mag gebruiken om de vlinders te observeren. Naast dat je in deze Camspace slaapt, krijg je ook de taak om voor de rupsen en vlinders te zorgen. Dit wordt uiteraard eerst goed uitgelegd zodat je weet wat je moet doen. 

Je kunt ook nachtvlinders bekijken met een heerlijke glaasje wijn of ontbijten in de bloemenzee. Het is ontzettend leuk om te doen en je bent een hele ervaring rijker die je niet snel zult vergeten. Honeyguide Laura maakte het al eens mee en schreef er dit blog over. 

Bijzonder uit eten in Amsterdam?

Wil je een hapje gaan eten in de buurt van deze kleine bijzondere camping? Ga dan naar Vuurtoreneiland, een zelfvoorzienend en onbewoond eiland in het Markermeer met een ruig landschap, wilde dieren, zeldzame flora, een vervallen fort en bijzonder restaurant. Je kunt het restaurant op vuurtoreneiland alleen bereiken per boot, dus zorg ervoor dat je ruim van tevoren reserveert. 
 

2. Kleine camping Noord-Limburg - Roggel, Limburg

In het kleine Limburgse plaatsje Roggel, op fietsafstand van Weert en Roermond, kun je heerlijk ontspannen in de natuur. Het is een stiltegebied, dus grote kans dat je op deze micro camping wat wilde dieren spot. Deze Camspace van Maarten en zijn gezin is overdag een opvang voor mensen met autisme die het ontzettend leuk vinden als er mensen op de camping overnachten. Deze camping is dus niet alleen klein maar ook ontzettend bijzonder. 

Op deze kleine camping heb je de luxe van elektriciteit en water, maar ervaar je toch optimaal hoe het is om in de natuur te zijn. Bij mooi weer mag het kampvuur 's avonds aan voor een knusse avond rond het vuur. Daarna kruip je je tent in om in slaap te vallen met alleen de rustgevende geluiden van de natuur om je heen. 

In de buurt: het 'witte' stadje Thorn

Mijn collega honeyguide Simone was een tijdje geleden in Thorn en werd opslag verliefd op dit voormalige mini vorstendom. Thorn wordt ook wel het 'witte stadje' genoemd door de witgeschilderde huizen en monumenten. Leuk is dat deze kleine stad op een kleine 15 kilometer wandelafstand (of fietsafstand) ligt van de Camspace in Roggel. Perfect voor een dagje struinen door Limburg.

3. Micro camping Kroondomein - Alpen aan de Rijn, Zuid-Holland

Niets is meer terug naar de basis dan geen stromend water en geen elektriciteit midden in het Groene Hart. Zo geniet je optimaal van de kleine dingen om je heen en leer je de natuur nog meer waarderen dan dat je al doet. Ga erop uit op de fiets, of neem de fluisterboot en vaar over de sloot langs alle mooie plekjes in het typisch Nederlandse landschap van het Groene Hart. 

Streekproducten fietstocht: picknicken in het weiland

Een van mijn favoriete dingen om te doen op het platteland is picknicken. Het liefst met lokale en verse streekproducten. Ga dus met de fiets of e-chopper op pad en verzamel je eigen picknick bij elkaar. Het bruisende centrum van Alphen aan de Rijn ligt om de hoek van micro camping Kroondomein. Daar kun je op de streekmarkt de lekkerste lokale tappas inslaan. Een pitstop bij het kaaspakhuis in Woerden zorgt voor het ultieme kaasplankje en tot slot misschien wel mijn favoriet: Pluktuin de Hortus Populus in Bodegraven. Daar oogst je zelf verse groentes en fruit om je picknick compleet te maken.

Voor meer inspiratie over unieke belevenissen en verborgen parels in de buurt van deze Camspace raad ik je aan de reisgids van Het Groene Hart eens te bekijken. Kun je jouw favorieten in de buurt meteen toevoegen aan je wishlist. 

4. Eco-camping Warffum - Groningen

Voor een hemel vol sterren hoef je niet naar Chilli, dat kan ook in Nederland. Vlakbij DarkSky-park Lauwersoog, een van de meest donkere plekken van Nederland (letterlijk), slaap je op eco camping Warffum onder de heldere sterrenhemel. Deze camping introduceert je aan de bijzondere Nederlandse natuur. Je zet je tent op in een moestuin achter het vrije landhuis van Camspace-host Frits. Weg van de bewoonde wereld, de stilte, 's avonds enkel het geluid van een knisperend kampvuur en de geur van zelf gebakken brood. Dan weet je dat het leven goed voor je is.

Loop in het donker over de bodem van de zee

We blijven even bij de nacht, of de vroege ochtend. Een absolute aanrader is de nachttocht over het Wad. Spannende silhouetten van schepen in het water, boven je de melkweg met in de verte de lichtjes van Schiermonnikoog. Je weet niet wat je ziet zodra de zon opkomt: alsof je in een levend aquarel vol pastels bent gestapt.

 

5. Kamperen met paard op camping Lommstead - Lomm, Limburg

Overdag verken je de Limburgse ruiterpaden met je eigen pony of paard. 's Avonds kook je een zelfgemaakte (of geplukte?) maaltijd boven je eigen kampvuur. Deze bijzondere Camspace van host Fiona ligt is in de buurt van Venlo en is perfect voor avontuurlijke kampeerders.

Buitenrit in het bos

Op 300 meter afstand beginnen de wandelroutes en ruiterpaden al, dus de natuur is altijd dichtbij. Op Lommstead heb je allerlei voorzieningen om je eigen paard mee te nemen. Een tip voor als je paard ook dagje aan vakantie toe is ;-). Laat 'm lekker grazen in de wei en verken op eigen houtje de omgeving. 

 

6. Micro camping West-Friesland - Nijhuizum, Friesland

In het kleine dorpje Nijhuizum, dicht bij elfstedenstad Workum in West-Friesland, ligt het erf van Marijke en Jelte. Op hun micro camping kun je op een bijzondere manier de natuur ervaren om zo helemaal tot jezelf komen. Je bent echt even weg van de wereld, vanwege de afgelegen ligging van deze Camspace. Ideaal voor een zelf georganiseerd retreat. Mediteren tussen de koeien, yoga in het weiland en stilte wandelingen door de bossen.  

Tussenstop van de Elfsteden roadtrip

Zelf kan ik altijd heel erg genieten van een stilte weekend. Maar wanneer ik juist zin heb in wat leven in brouwerij, is deze kleine camping in Friesland ook een goed idee. Aangezien deze camping in de buurt ligt van Workum, is het fijne tussenstop tijdens een Elfsteden roadtrip. Honeyguide Amanda schreef een tijdje geleden over hoe je van de Elfstedentocht een roadtrip langs de Friese elf steden kunt maken. Inclusief tips over restaurants, activiteiten en de meest bijzondere bezienswaardigheden langs de Elfstedenroute.
 

Dit zijn mijn favoriete Campspaces, ben je al overtuigd om je tentje in iemands unieke achtertuin op te gooien? Laat ons via Instagram weten welke Campspace jij graag wilt bezoeken en ontdek meer Camspaces in Nederland. Gebruik #heyhoneyguide of stuur een berichtje naar @heyhoneyguide.

Liefs,
Cathe

 

Over Camspace
Alle micro camping genoemd in dit blog zijn onderdeel van Campspace. Op Campspace vind je allerlei unieke en kleinschalige plekken om te overnachten middenin de natuur. Deze plekken worden aangeboden door mensen die graag hun stukje natuur met jou delen. Van rustieke weilanden tot weelderige bloementuinen, allemaal fijne getaways.