Vergeet het stadscentrum. Buitenwijken van steden zijn cool, upcoming en veel vaker multicultureel. Het zijn de plekken waar je het avontuur vindt. Andere keukens en creatieve plekken. In dit blog tip ik je de leukste eettentjes in wijken van Maastricht, Breda, Amsterdam en Rotterdam.

3x Gezellig uit eten in Maastricht - Wijk: Sint Pieter

Tip van een local: Sint Pieter in Maastricht is een prachtige buitenwijk van Maastricht die zich ook nog ontpopt tot culinair paradijs. In deze wijk in Maastricht kun je echt gezellig uit eten. De wijk ligt aan de Sint Pietersberg, en bestaat vooral uit twee straten. Om te eten vind je hier een aantal parels. La Pepita is een deli waar je verantwoord en gezond kunt eten, maar waar je ook bosbessenjam of tomatensaus kunt kopen. 

Ook Bij Bijzonder op de Luikerweg vind je lekker en gezond eten dat afwijkt van het normale. Het restaurant wordt bezocht door veel vegetariërs en veganisten. Ze hebben er zelfs een ‘adventurous’ menu, dus dan weet je al waarom ik er vaak kom. 

Tot slot kun je bij het sfeervolle Prix de Rome gezellig uit eten in Maastricht. Hier maakt chef-kok Wouter Houten een geweldige maaltijd voor je klaar. Als je het goed plant, kun je het combineren met een wandeling over de Sint Pietersberg of met een van de vele wandelingen die hier omheen lopen. Zelf liep ik hier een deel van de Dutch Mountain trail. Aanrader!

Eten en drinken bij STEK Breda - Wijk: Belcrum

In Breda vind je de volkswijk Belcrum. Vooral rond de havens is dit een creatieve hotspot. Op het terrein van STEK Breda zit je sowieso goed om een creatief hapje te eten. Je vindt hier het populaire restaurant Radio Pannekoek, waar je heerlijk binnen en buiten kunt eten. 

In het weekend is er op het STEK-terrein in Breda ook PROOEF, waar je vrijdag en in het weekend kunt ontbijten en lunchen. Vriendinnen Nynke en Bauke zijn dol op koken, en omdat Bauke slechtziend is (ze ziet maar 3%) maakt ze de gerechten puur op smaak! Loop zeker ook over het terrein voor andere culinaire initiatieven, en ga zeker ook even kijken bij al die out-of-the-box ondernemers op dit Wonderland-achtige terrein.

Tegenover Stek ligt bovendien het stoere BRACK waar je puur en eerlijk kunt eten en een met goed biertje in de hand heerlijk kunt ‘chillen’.

Honeyguide Anne-Floor is geboren en getogen in Breda en geeft je in dit blog nog meer tips voor een geslaagde stedentrip in Breda.

  • Creatieve broedplaats Stek

Uit eten in Amsterdam Noord - Wijk: Amsterdam Noord

Vergeet de Jordaan, pak het pondje achter het station naar de overkant, naar Amsterdam Noord. De laatste tien jaar is deze plek doorgebroken als hippe, innovatieve buitenwijk met hier en daar een rauw randje. In Amsterdam Noord barst het van de restaurantjes waar je creatief en lekker uit eten kunt. 

Veel restaurantjes liggen aan het water. Denk aan de Ceuvel of de Tolhuistuin, anderen zijn juist weer industrieel gelegen in bijvoorbeeld een oude loods of bij een werf. Zo het Noorderlicht Café, een soort kas-achtige ruimte bij de NDSM werf en het hippe PLEKK waar je ook nog eens aan yoga kunt doen. 

Wil je multicultureel afhalen of meenemen, dan is Stick Up Indo food een geweldige optie. Vlak bij het pondje, dus dan heb je wat lekkers voor in de trein naar huis.

Rotterdam op zijn best - Wijk: Het Oude Noorden

Dit is een van de leukste wijken van Rotterdam, die toch als ‘upcoming’ wordt beschouwd. Hier vind je oude herenhuizen, al is het van oorsprong een volksbuurt. Bij Bertmans kun je vegetarisch eten, pannenkoeken van boekweit of kikkererwten bijvoorbeeld, met cashew creme.

Bij het Lof der Zoetheid kun je heerlijk een kop koffie drinken met iets lekkers erbij, of genieten van een afternoon thee. Bij Le Nord krijg je weer veel eten met Franse en Italiaanse invloeden.

Meet culinaire tips voor een dagje of weekendje weg in deze havenstad? Honeyguide Amanda tipte al eens 5 koffie en lunchplekjes in Rotterdam en zelf fietste ik van Delft naar Rotterdam en kwam ook zeker wat lekkere plekjes tegen. 

Dat waren mijn tips weer. Als jij toevoegingen hebt, vergeet ze dan niet toe te voegen op de Honeyguide App! Dit is de on-to-go reisgids waar we samen alle duurzame en unieke plekjes van Nederland in opslaan. Download de Honeyguide App hier. 

 

Liefs, 
Brigitte

Meer cultureel erfgoed - Ontdek buitengewoon Nederland