Wie aan Nederland denkt, denkt aan water. Onze cultuur is er mee doordrongen. Toch hebben de meeste van ons het water slechts tot de kust verkend. Wij zijn een stapje verder gegaan en stapte aan boord van zeilschip de Morgenster van Fair Ferry.

Fair Ferry levert veerdiensten per zeilschip. Zo varen zij bijvoorbeeld naar de Waddeneilanden, maar ook naar London, Spanje en zelfs Latijns-Amerika. Passagiers mogen mee en leren aan boord het reilen en zeilen van een schip. Je wordt meegevoerd door de wind, en dat maakt het zo’n beetje de meest duurzame transportmogelijkheid voor grote afstanden. Daarbij ga je volledig van de gebaande paden. Klinkt goed, nietwaar?

Een kennismaking met de Morgenster

Oké, een week of zelfs een maand op een zeilschip doorbrengen is niet niks. Daarom ging Honey Femke mee op een kennismakingsvaart om te ervaren hoe dit is.

De dag begon op de Trawlerkade in IJmuiden. Hier lag het 49 meter lange zeilschip, genaamd de Morgenster, aan wal. Met de Morgenster vaart Fair Ferry de Atlantische oceaan over. Oftewel, de verre reizen. Het is dan ook niet zomaar een boot, maar een 4 master met zeilen van wel 29 meter hoog.

Hijs de zeilen en varen maar

Zodra we de haven verlieten werden we betrokken bij het zeilproces. Dat is best hard werken met zo’n groot zeilschip. Er vloog een uur voorbij, voordat de zeilen uithingen. Daarvoor moesten zo’n 8 man aan de touwen trekken. Het is dus zeker even aanpoten, mocht je de pioniersvaartocht mee varen.

Gelukkig is er een ervaren crew aan boord. De huidige eigenaren van het schip zijn Harrie en Mirjam. Zij varen al sinds 1986 met passagiers over onze oceanen. In 2008 hebben zij de Morgenster gekocht en helemaal zelf opgeknapt. Harrie naait al de zeilen zelf aan elkaar! Hij vertelde eens in een schoolhal te hebben gewerkt, aangezien hij een grote ruimte nodig had om het zeil af te maken.

Binnenkort geven zij het stokje door aan Jacob en Jehanne. Een jong power koppel die op deze tocht de zeilen hijsen.

Geschiedenis uit de 20e eeuw

Het schip waar je op vaart dateert uit 1919. Aan boord vind je een aantal verwijzingen naar die tijd. Zo is er een bel, die vroeger ieder half uur werd geluid om tijd en koers te bepalen.

Met alle moderne navigatie technieken aan boord, wordt de bel nu alleen nog maar gebruikt om aan te geven dat het tijd is voor een borrel.

Binnen schitteren oude boeken en schilderijen aan de muur. Daar zijn ook de bar, badkamers en slaapvertrekken te vinden. Deze zijn klein, maar voorzien van alles wat je nodig zal hebben. Er is zelfs een wasmachine en ruim voldoende warm water aan boord! Wat wil je nog meer?

He, ho, let’s go!

Varen met zeilschip Fair Ferry is een intense en super bijzondere belevenis. Je zal tijdelijk 100% voor het zeeleven kiezen. Daarbij hoort hard werken en veel plezier maken. Maak je op voor de wind door je haren, de zon op je gezicht en vrolijke melodieën van kapitein Harrie. Voor deinzen op de golven, heerlijk eten en nachtdiensten. Je zal leren reilen en zeilen, en je zal prachtige bestemmingen met een kleine footprint bereiken. Zo ervaar je de Nederlandse cultuur niet alleen op land, maar ook op zee.

Liefs,

Femke

Ontdek Nederland - Bijzondere activiteiten