Wat een jaar! En hij zit er al weer op. Althans, bijna dan. Met het ingaan van de laatste week van het jaar, gaat de redactie van Honeyguide alvast met vakantie. Maar niet voordat we samen terugblikken op een heel mooi reisjaar vol positieve impact. Reis je even mee terug in de tijd? 

Net als vorig jaar, maakte de pandemie ook dit jaar weer tot een gek reisjaar. Maar zeker geen onmogelijk reisjaar, dat heb je samen met onze Honeyguide ambassadeurs kunnen ervaren. Dit jaar schreven we met z’n allen maar liefst 75 blogs en zetten we samen met onze partners diverse mooie steden, streken en eilanden op de kaart. 

Een kleine greep uit alle mooie reisinspiratie van Nederland:

Wandelen in Nederland - Honeys aan de wandel

Tijdens de lockdown trok Nederland massaal de natuur in. Dat ook Nederland schitterende natuur heeft wisten wij allang, maar we zijn blij dat steeds meer mensen dat met ons ontdekken. 

Zelf trok ik mijn wandelschoenen aan om met Honeyguide Femke op pad te gaan. We verkenden de Kijk Luister Dijk route in Laag Holland, waarbij we over de Markermeerdijk tussen Amsterdam en Etersheim liepen terwijl een podcast ons vertelde over het leven als dijk. Ook verkenden we samen het Gelukkigerwijs Pelgrimspad in Utrecht, waar Femke mij interviewde voor een podcast over pelgrimeren en Honeyguide. 

ps. Wist je dat we ondertussen ook een eigen Honeyguide Podcast hebben?!

Femke liep ook met haar vriend nog een stuk verder door de bossen en heiden van Kampina. Niet alleen wij trokken onze wandelschoenen aan, ook Honeyguide Brigitte ging op pad. In het Zuidelijkste puntje van Nederland beklom zij de hoogste bergen tijdens de Dutch Mountain Trail, ze spotte wild met de boswachter en ze zette de mooiste etappes van Lange Afstands Wandelpaden voor je op een rijtje. 

Laat je ons weten wat jouw favoriete wandeling was dit jaar? Dat kan door ons te taggen op Instagram met @heyhoneyguide

Op stedentrip in Nederland - Urban Honeys

We begonnen en eindigen het jaar in een lockdown, maar tussendoor is er veel open geweest. Daar hebben we van genoten. Zo ging Honeyguide Laura vlak voordat alles op slot ging nog langs bij deze duurzame winkels op de Amsterdamse Wallen, verkende Honeyguide AngeliqueLeiden en omgeving tijdens een weekendje weg en fietste Brigitte van Delft naar Rotterdam met bikepacking; een manier om het land op een hele andere manier te ontdekken!

Zelf verkende ik ook flink wat steden. Zo schreef ik over Haarlem en Groningen. En sliep ik in Hotel de Plataan in Delft

Bijzonder overnachten in Nederland - Honeys uit logeren

En die overnachting in Delft was bij lange na niet de enige bijzondere overnachting die wij Honeyguides voor je hebben getest. Zo sliep Honeyguide Eliane onder meer bij Vrijhaven Zwier en bouwde ze met een ouder-kind weekend van Unplugged Outdoor een hut in het bos. Luxe of back to basic, deze Honey probeert het allemaal uit!

Ook Honeyguide Laura sliep vaak buiten de deur op plekken waar ik allemaal zelf ook graag naartoe zou willen! Met de Amsterdamse Vlindertuin Mot in Mokum als mijn persoonlijke favoriet. Maar wat dacht je van haar wijnreis door Zuid-Limburg of haar overnachting bij Bed & Breakfast Hei 15, ook in Limburg. Of luister (yes, de 1e Campfire Stories podcast) hier naar haar ervaring bij Unplugged Outdoor.

Verder verkenden Honeyguides Adriënne en Kay de Rotterdamse stadscamping Culture Campsite, waar ze in (te) gekke geupcycelde objecten sliepen. Honeyguide fotograaf Ngoc zocht de rust op in een natuurhuisje in Limburg en bij de kleurrijke caravans van Tuinhotel Tralala.

Het Honeyguide stel Dutch Nomad Couple sliep in de bossen bij Buitenplaats Beekhuizen, Honey Lotte chillde in een hottub bij Camping ‘t Buitenland en de Bredase Honeyguide Anne-Floor zocht de rust op van het platteland bij HiHaHut en Dijkhuisje Taanman.

Het Eilandgevoel in Nederland - van de Wadden naar Goeree

Toch dat buitenland gevoel ervaren tijdens een vakantie in Nederland? Dan zit je op een eiland gegarandeerd goed. En wij bij Honeyguide houden van eilanden. Zo maakten we dit jaar een eilandgids van alle Waddeneilanden: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Heb jij een favoriet?

De mijne is inmiddels Terschelling (toegegeven, een ander eiland heb ik nog niet verkend). Samen met Honeyguide fotograaf Adriënne ging ik mee op het JutXL weekend waarbij we samen met 110 andere jutters 1120 kilo afval van het strand haalden!

Tijdens dit weekend ontmoeten we ook onze nieuwste Honeyguide Ambassadeur; Wereld erfgoedgids Renate. Ze schreef dit blog over ‘s nachts wadlopen naar Ameland

En dat eilandgevoel kun je behalve in het noorden ook op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee ervaren. Daar kwamen Honeyguide Anne-Floor en ik achter tijdens onze roadtrip over dit eiland. Ik krijg al heimwee als ik er aan terugdenk.

Op roadtrip in Nederland - Honeys on the road

Over roadtrips gesproken: onze ambassadeurs beleefden ook in de rest van Nederland mooie auto-vakanties. Honeyguides Melissa en Lotte verkenden de provincie Groningen in de elektrische volkswagen busjes van Evan. Lees hier Melissa’s blogs. En benieuwd naar het verhaal achter Evan? Luister de podcast!

Honeyguide Laura ging op staycation naar Drenthe en ik reed begin dit jaar langs de mooiste kastelen tijdens een winterse roadtrip. Leuk om te doen wanneer alles hopelijk weer open gaat eind januari. 

Wist je trouwens al dat we een route pagina hebben? In 2022 komen hier nog meer roadtrip routes op te staan. Heb jij een tip die we niet mogen missen?

Leer van het verleden en heden - Honeys op geschiedenis en educatie tour

Honeyguide waarborgt aan de hand van de 11 positieve impact criteria dat alles waar wij over schrijven, een positieve impact heeft op mens, natuur en planeet. Educatie is één van de centrale punten hierbij. 

Reizen leert je sowieso veel, maar deze blogs of uitstapjes brengen dat expliciet aan het licht. Zo verkende Honeyguide Laura dit jaar de Bunkerroute op Goeree-Overflakkee, onderdeel van de Atlantikwall, de verdedigingslinie van de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. 

En we blijven nog even op het strand. Iets noordelijker en een paar maanden later hielp team Honeyguide mee tijdens een beach clean-up. Waarom een schoon strand belangrijk is, lees je in Laura’s blog

In het voorjaar tipte ik je een aantal kleurrijke tulpenvelden, maar niet voordat ik in de geschiedenis van de tulp dook. Ken jij het verhaal van de tulpenmanie al? In een ander blog vertel ik je meer over Keti Koti en het slavernijverleden van Nederland en in deze over waarom het donker van belang is voor jezelf en de natuur.

Retraites en mindfulness - Honeyguide goes zen

En tot slot kan in deze hele lijst ons stukje zen niet ontbreken. Deze pandemie heeft meer dan eens bewezen hoe belangrijk het is om voor jezelf te zorgen. Op alle vlakken; mentaal, fysiek en energetisch. 

We begonnen dit jaar met een retraite en mindfulness pagina waar je volop tips vindt voor de fijnste yoga retreats, stiltedagen, wellness weekenden en vrouwencirkels in Nederland. En natuurlijk testten we er een aantal uit!

Samen met Honeyguide Adriënne ging ik langs bij Chevalja, waar een bijzondere ontmoeting met paarden op ons wachtte. Honeyguides Amanda en Alea Sophie ervaarden bij Equinox Guidance ook een unieke paardencoach sessie. 

Amanda had de smaak te pakken. Samen met Honeyguide Anne-Floor ging ze langs voor een 1 op 1 dag retraite bij Wijs & Eigen en tot slot schreef Honeyguide Maxim over hoe je ten volste kunt genieten van de volle maan. En het fijne is, dat kan iedere maand weer. 

Onze wensen voor 2022

Volgend jaar trappen we het jaar af met meer welzijn tips. Want wat is er nou fijner dan jouw jaar in balans beginnen? Behalve dat kun je iedere week nieuwe duurzame en unieke reisinspiratie verwachten van ons, want wij blijven samen met jou Nederland ontdekken. 

We wensen je hele fijne dagen en een gelukkige, gezond en reislustig 2022!

Namens heel team Honeyguide, 

Liefs, 
Yalou

Meer over Honeyguide - laat je inspireren