Onze Rotterdamse Honeyguide Adriënne overnacht samen met vriendin Kay op de bijzondere stadscamping in haar thuisstad: Culture Campsite in de Delfshaven van Rotterdam. In dit blog deelt ze haar ervaring op deze bijzondere camping.

Wie regelmatig in Rotterdam komt weet ondertussen: West is het nieuwe Noord. Of het nieuwe Katendrecht. Of het nieuwe Centrum. In ieder geval: in West gebeurt het! Al een paar jaar is het gebied rond de Merwe Vierhavens (M4H) en Delfshaven lekker in ontwikkeling en popt er het ene na het andere toffe initiatief op. Denk aan Weelde, de Keilewerf, Object in het HAKA gebouw of de Kroon als creatieve hub. Stuk voor stuk Rotterdamse initiatieven die deze rotstad de allermooiste maken. 

Op het parkeerterrein naast de Kroon, vlak bij de steiger van de watertaxi én de tramhalte, ligt de Culture Campsite. Een stadscamping met 12 creatieve slaapobjecten. Op 1 mei opende zij voor het derde jaar op rij de deuren voor iedereen die toe is aan een originele nachtje weg.

Stadscamping in Rotterdam - Verborgen parel in de stad

Dat de Campsite in Rotterdam past is duidelijk: een verborgen pareltje, een plek waar mensen iets moois van iets misschien niet zo moois hebben gemaakt. Want eerlijk: hoe aantrekkelijk is een asfalt parkeerterrein nou eigenlijk?

De Campsite beweert het tegendeel: een kleine, groene oase, met stuk voor stuk kunstwerken om in te slapen. Deze worden omringd door een eetbare tuin met bloemen en struiken waar de vlinders en bijen in de zomer doorheen zoemen..

Culture Campsite in ontwikkeling - Een stad in verandering

Daarnaast is de Campsite, net als Rotterdam, altijd in ontwikkeling. Zo ziet de camping er nu alweer heel anders uit dan op de plaatjes die ik eerder zag toen Honeyguide Yalou hier overnachtte.

Culture Campsite oprichter Laura vertelt: ‘We zitten nu voor het derde seizoen op ons plekje naast de Kroon en elk jaar wordt het beter, anders en hopelijk ook mooier. Zo is er afgelopen jaar geïnvesteerd in een fijn overdekt terras waar je kan zitten als het weer wat minder is.’ En ook dit terras is helemaal in stijl: met schelpjes onder je voeten en omringd door planten, waan je jezelf echt op vakantie.

Geupcycelde slaapobjecten - duurzaam overnachten

Ook de slaap objecten blijven veranderen. Naast de geweldige vaste werken die onder andere zijn voortgekomen uit voedersilo’s of afvalcontainers, zijn er dit seizoen drie nieuwe kunstwerken bijgekomen: Des Res, the High Rise en Rem.

Net als de vaste objecten in de collectie, zijn ook deze werken ontworpen door lokale kunstenaars. Ook is er, net als bij alle andere bijzondere accommodaties, gebruik gemaakt van geupcyclede materialen. Dat wil zeggen dat oud materiaal opnieuw gebruikt wordt om een onvergetelijke slaapbeleving te creëren.

Kleinste slaaptorentje van Rotterdam - Slapen in REM

The High Rise is niet te missen bij binnenkomst: ‘het kleinste slaaptorentje van Rotterdam’ staat statig aan de rand van het Culture Campsite terrein. Deze slaaptoren, gemaakt van delen van een voormalige hijskraan, wordt de eerste familie accommodatie van de Campsite. The High Rise heeft hangmatten op verschillende levels om in te slapen en een dakterrasje om te genieten van het uitzicht over het terrein.
Vanuit deze toren is ook een andere nieuwe slaapplek te zien: Rem! 

Samen met vriendin en woordkunstenaresse Kay had ik de eer om als eerste te slapen in dit lichte, bijna Japans aandoende huisje. De basis van Rem is gemaakt van gestampte aarde, wat een stevige fundering geeft voor de rest van het huisje. Door deze innovatieve bouwtechniek hoeft er geen gebruik gemaakt te worden van beton of ander nieuw bouwmateriaal. Dit geeft dan ook gelijk inzichten voor nieuwe manieren van bouwen in de toekomst.

Rem is een hoge en lichte plek. Door de lichte kleur van de gestampte aarde voelt het alsof ik dicht bij de grond ben in een warm oord. De hoge wanden van kunststof laten veel licht door en zorgen in de ochtend voor een mooi schaduwspel van een heerlijk ochtendzonnetje.

Kay schrijft onder de naam @dagliefboekmooie teksten over alledaagse dingen, ingrijpende gebeurtenisen en gedachtenspinsels. Over onze ervaring schreef ze ook:

In gesprek met de ontwerper - creatieve creaties in Rotterdam

Zoals ik al eerder beschreef is de Culture Campsite, eigenlijk net als de rest van Rotterdam, constant in beweging en ontwikkeling. Het ademt, het leeft en het groeit waar je bij staat. Zo is Des Res nog vol in ontwikkeling wanneer wij er zijn. En dat is precies wat deze plek zo mooi maakt: de ontwerper geeft ons een kijkje in de keuken van de bouw, vertelt hier enthousiast over en laat ons deel worden van de creatieve processen die zich op dit terrein afspelen.

Zo zien we hoe hij de gekleurde stukken polyester hars opstapelt en wat een mooi mozaïek effect zou moeten gaan geven als de zon erop schijnt. En dat het een proces is, begrijpen we als we horen dat eerder die week de volgorde van de gekleurde blokken echt nog heel anders was.

Aan het eind van de dag komen alle mensen bij elkaar om wat te eten en drinken. Gasten, ontwerpers, de beheerders en bedenkers: voor iedereen is aandacht en ruimte. Eigenlijk is Culture Campsite gewoon Rotterdam in het klein. 

3x Wat te doen in Delfshaven - historisch Rotterdam ontdekken

Na een ietwat frisse nacht, waarbij de kruiken uit de keuken ons heerlijk warm hebben gehouden, besluiten Kay en ik de volgende dag Delfshaven nog even in te gaan. Een historisch stukje Rotterdam met oude pakhuizen, bruggen en woonboten. Misschien wel het mooiste plekje van de stad.

Onze tips:

  1. Drink een goede kop koffie bij Alt Stad Rotterdam. Net nieuw in Delfshaven, met nu alleen nog een koffiebar, maar met plannen voor een theaterschool en een restaurant in het pand. Over ontwikkeling in Delfshaven gesproken dus! 
  2. Loop of fiets langs de oostzijde van de Schie met uitzicht op de oude pakhuizen. Wanneer je de fiets pakt, fiets je helemaal door naar Delft langs de moskee, de Van Nelle, oud Overschie en de oude woonboten. 
  3. Wanneer je aan de westzijde van de Schie blijft, loop je door oud Delfshaven naar de Van Nelle fabriek: werelderfgoed!

Zin in nog meer blogs vol tips met wat er te doen is in Rotterdam? Honeyguide Amanda schreef over haar 5 favoriete koffie en lunchplekjes in Rotterdam en ook in de stadsgids van Rotterdam vind je unieke belevenissen en bijzondere verborgen parels die je kun combineren met je verblijf bij Culture Campsite.

Veel plezier!

Liefs,
Adriënne

 

Meer blogs rondom de kust - Ontdek het water van Nederland