Van de prachtige duinen in Kijkduin tot de ongerepte schoonheid van Ameland, Nederland telt een heleboel strandtenten. Ben je op zoek naar de perfecte plek om te ontspannen, te genieten van de zon en tegelijkertijd een positieve impact te hebben op mens, dier en planeet? In dit blog neem ik je mee op reis langs zes duurzame strandtenten in Nederland. Dus pak je zonnebrandcrème maar vast in en laat je verrassen door deze groene pareltjes aan de Nederlandse kust.

1. Timboektoe - Wijk aan Zee

Timboektoe is niet zomaar een strandtent in Nederland, het is een toevluchtsoord voor levensgenieters. Het is een geliefde plek voor zowel locals als toeristen, en dat is ook niet gek als je kijkt naar de ongedwongen en positieve sfeer die hier heerst. De vintage tapijtjes, gekleurde parasols en de muziek die uit de speakers klinkt, dragen daar goed aan bij.

Timboektoe streeft ernaar zo duurzaam mogelijk te zijn. Met 100 zonnepanelen op het dak, een groen energiecontract en een elektrische boiler is deze strandtent echt toegewijd aan een groenere toekomst. Maar dat is nog niet alles. Ze doen ook hun best om voedselverspilling zoveel mogelijk tegen te gaan, gasverbruik te compenseren door te doneren aan Trees4all en gerechten te serveren boordevol biologische en lokale ingrediënten.

2. The Shore - Scheveningen

Geniet van het zonnetje op je bol op het terras of trotseer de golven tijdens een surfles. The Shore in Scheveningen is dé huiskamer en ontmoetingsplek voor surfers, avonturiers en natuurliefhebbers. Bijna iedereen die hier komt, heeft een passie voor de zee, de natuur en duurzaamheid. Heb je trek gekregen na een avontuurlijke middag op het water of een ontspannen strandwandeling? Laad jezelf weer op met een overheerlijke pannenkoek of pizza, bereid met biologische ingrediënten en vrij van geraffineerde suikers.

Deze strandtent zet zich in om de Nederlandse natuur zo schoon mogelijk te houden. Dat doen ze onder andere door douchewater te verwarmen met behulp van zonneboilers en afval te minimaliseren. Wat zo tof is aan The Shore is dat ze zich ook richten op het bevorderen van bewustzijn en educatie over duurzaamheid onder hun gasten.

3. Beachclub BIRDS - Kijkduin

Rotan stoelen, exotische parasols met franjes, tropische planten, rieten hanglampen en een mintgroene bar. Wie op zoek is naar een ontzettend sfeervolle en hippe strandtent moet zeker eens naar Beachclub BIRDS gaan in Kijkduin. De inrichting is echt een feestje voor de interieurjunkies onder ons!

Duurzaamheid staat ook bij Beachclub BIRDS hoog in het vaandel. Zo komt het drinkwater rechtstreeks uit de duinen en voor elke liter water die je koopt van Made Blue gaat duizend liter drinkwater naar een derdewereldland. Ze serveren bieren van Bird Brewery, waarbij voor elke liter bier een boom wordt geplant. Daarnaast gebruiken ze alleen duurzame schoonmaakmiddelen en zetten ze zich in voor een schoon strand door zwerfafval op te ruimen. En alsof dat nog niet genoeg is, verwennen ze je ook graag met lokale en biologische lekkernijen.

4. Strandpaviljoen Sjoerd - Nes op Ameland

Gelegen op het prachtige Waddeneiland Ameland, met uitzicht op het strand van Nes en de woeste golven van de Noordzee, is Sjoerd dé plek waar je wilt zijn. En wie Sjoerd is? Een authentieke allemansvriend waarbij alles draait om eerlijkheid, smaak en gastvrijheid. Je kan hier rekenen op ambachtelijke, lokale producten zoals bijvoorbeeld écht Amelander lamsvlees.

Wist je dat Sjoerd tot driemaal toe verkozen is tot de duurzaamste strandtent van Nederland? Dat is ook niet gek als je ziet hoe ze zich daarvoor inzetten. Het dak is namelijk bedekt met zowel zonnepanelen als zonnecollectoren, en ze maken enkel gebruik van 100% LED-verlichting. Ook streven ze ernaar zoveel mogelijk te werken met lokale seizoensgebonden producten en alternatieven te gebruiken voor plastic.

5. Club Zand - Castricum aan Zee

Castricum aan Zee is een pareltje waar niemand woont en waar geen boulevard te vinden is. Dat betekent meer ruimte, meer vrijheid en minder toerisme. Dé ideale plek voor een echt Honeyguide plekje: Club Zand. Plof neer in de hangstoel en voel het zand onder je voetjes. Ik weet zeker dat de bohemian en relaxte uitstraling bij Club Zand je meteen in de vakantiemodus brengt.

Met een menu vol (h)eerlijke gerechten uit de streek, koken ze op inductie om het gasverbruik te minimaliseren. Bovendien wordt deze strandtent in de winter verwarmd met 100% groene energie, opgewekt door een pelletkachel. En weet je wat ook zo goed is aan Club Zand? Bij elke online reservering en verkochte fles water doneren ze een bedrag aan The Plastic Soup Foundation om de plasticsoep in de oceanen en zeeën te bestrijden.

6. Boca Grandi - Kijkduin

Tekenen in het zand, rijden op de golven en vliegen met de wind. Alle regels vervagen bij de Nederlandse strandtent Boca Grandi. Het dak, gemaakt van palmbladeren, biedt de perfecte plek om te ontspannen en van de zon te genieten. Bewonder de surfers die zich wagen aan de golven of leer zelf kitesurfen.

Hier draait alles om duurzaamheid en het minimaliseren van onze ecologische voetafdruk. Boca Grandi recycleert materialen en gaat voedselverspilling tegen. Ze werken alleen samen met partners die duurzaamheid ook als kernwaarde hebben. Plastic is vervangen door kartonnen materialen en het drinkwater is gezuiverd lokaal duinwater. Bovendien wordt er bij elke fles water die je koopt gedoneerd aan The Ocean Cleanup Project. Bij Boca Grandi kun je dus niet alleen genieten van de golven, maar ook een positieve impact maken.

Het is tijd om je strandlaken in te pakken en ons te laten weten welke van de duurzame strandtenten in Nederland jij gaat bezoeken. Dat doe je door @honeyguide.nl of #heyhoneyguide te gebruiken op Instagram. Veel plezier!

Liefs,           

Krisja

Meer strand avonturen - Ontdek Nederland