Een interessante bierbrouwerij is iets waar het hart van menig bierliefhebber, waaronder ikzelf, harder van gaat kloppen. Vooral brouwerijen met een goed verhaal laten hun bier toch al direct een stukje beter smaken. En goed nieuws, want bij verschillende Nederlandse bierbrouwerijen staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Waar je deze brouwerijen vindt? Ik inspireer je graag met deze vijf duurzame (micro)brouwerijen! 

1. Gulpener Brouwlokaal - Gulpen, Limburg

In het magische heuvellandschap van Zuid-Limburg vind je het Gulpener Brouwlokaal. Deze ambachtelijke microbrouwerij is de enige in Nederland die z’n eigen hop teelt! Daarbij besloot Gulpener als eerste in de branche om alleen milieuvriendelijk verbouwde grondstoffen te gebruiken en een lokaal samenwerkingsverband met boeren uit de regio op te zetten. De brouwerij heeft twee eigen waterbronnen waarmee ze op een duurzame manier energie opwekken. Blijft er water over na de productie, dan wordt dat niet weggespoeld maar gereinigd en opnieuw ingezet. Tot slot maakt Gulpener in het bedrijf werkplekken vrij voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een en al positiviteit, deze plek!

Het brouwlokaal bestaat uit een microbrouwerij, smaakbibliotheek, biertheater, studielab, bierwinkel en eetcafé met eigen terras en hoptuin. Boek een rondleiding, workshop of proeverij om je verder in het bier te verdiepen en neem na afloop een flesje (of meerdere) mee voor thuis. 

2. Bierbrouwerij Fortuna - Oost-Vlieland

Een brouwerij op het mooie Vlieland met een eigen water- en energiebron waar zoveel mogelijk gewerkt wordt met ingrediënten van het eiland. Ja, de bieren van Fortuna zijn een heuse experience te noemen. De verschillende bieren worden met veel liefde én op duurzame wijze gebrouwen en de eigenzinnige smaak van Vlieland proef je bij elke slok terug. 

Meer weten over de brouwerij en het Fortuna bier? Boek een rondleiding en maak kennis met de brouwers. Zij leggen je graag alles uit over het brouwproces, de geheime recepten van de Fortuna bieren en waarom Vlieland nou zo’n unieke plek is om bier te brouwen.

3. Brouwerij Duits & Lauret - Everdingen, Utrecht

Oké, alleen al voor de setting wil je deze brouwerij zeker een keer bezocht hebben. Fort Everdingen, ooit onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, vormt vandaag de dag de bijzondere thuishaven van brouwerij Duits & Lauret. Bij de brouwerij hoort de winkel en het proeflokaal wat gevestigd is in het vroegere leslokaal van het leger. 

Duurzaam bier brouwen, dat is wat ze hier doen. Via het dak wordt regenwater opgevangen en via waterkokers eindigt het gefilterde water in het waterbassin onder de grond. Dit bassin dient vervolgens als bron voor het brouwen van het Duits & Lauret bier. 

Een proeverijtje waarbij je kennis maakt met de verschillende bieren kan ik je zeker aanraden. En ja, de kans is groot dat je daarna nog even de winkel binnenloopt om toch nog even een flesje voor thuis te halen. 

4. DAVO Brewpub - Deventer, Overijssel

Ambachtelijk bier, gebrouwen met de hulp van zonne-energie. Dat is waarmee er geproost wordt bij DAVO Brewpub.

Bij deze bijzondere brouwerij werden in 2012 de eerste biertjes gebrouwen, in eerste instantie voor eigen gebruik. Inmiddels biedt de brouwerij 12 vaste bieren aan, is het team uitgebreid en vind je DAVO Brewpub op maar liefst drie locaties, namelijk in Deventer, Arnhem en Zwolle. Bij alle bars van DAVO Brewpub kun je gewoon een biertje bestellen aan de bar maar een bierproeverij of een rondleiding door de brouwerij behoort ook tot de mogelijkheden.

5. Jopenkerk Brouwerij - Haarlem, Noord-Holland

Wist je dat Haarlem ooit tot de belangrijkste brouwerssteden van Nederland hoorde? Ja, zeker: door de eeuwen heen was Haarlem de thuishaven van verschillende bierbrouwerijen. Vandaag de dag kun je deze historie nog altijd proeven in de Jopenkerk, waar de imposante koperen brouwketels van het Jopen Craftbeer de ruimte stijlvol vullen.

Het Jopenbier wordt gebrouwen volgens de eeuwenoude, Haarlemse traditie en dat is onder andere wat dit bier zo bijzonder maakt. Vanaf de eerste verdieping in de Jopenkerk heb je perfect zicht op de brouwactiviteiten en de imposante ketels. Dieper in de wereld van het bier duiken doe je hier tijdens een rondleiding met proeverij.

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb inmiddels wel zin gekregen in een ambachtelijk biertje. En al die positieve verhalen om het bier heen zal de smaak zeker ten goede doen!

Welke brouwerij ga jij als eerst bezoeken? Laat het ons weten via #heyhoneyguide. Proost!

 

Liefs,
Laura

Meer reisinspiratie - ambachtelijk eten & drinken