Deventer is misschien wel een van de mooiste Hanzesteden die we in Nederland hebben. Als Hanzestad liefhebber, neem ik jullie graag mee op pad. De afgelopen jaren hebben de Hanzesteden mijn hart echt gestolen. Zo heeft het historische centrum van Deventer een monumentale sfeer met de meest mooie façades, ieder met een eigen verhaal. En het zijn juist die verhalen waar ik zo van gecharmeerd ben. Daarnaast ligt de stad aan water wat vaak een garantie is voor mooie natuur binnen handbereik.

EEN GOED BEGIN IS HET HALVE WERK

Eigenlijk is er, als je het meteen goed wilt doen, maar één manier om Deventer binnen te komen en dat is vanaf de IJssel. Pak het pontje vanaf de overkant van de IJssel en aanschouw de unieke skyline van Deventer vanaf het water. Als je bij het pontje begint sta je meteen in het oudste stadspark van Deventer, waar in de zomer regelmatig concerten plaatsvinden. Neem je eigen kleedje, hapjes en drankjes mee en genieten maar!

4x Zien & Doen in Deventer

1. WANDELEN DOOR DEVENTER

De beste manier om Deventer te verkennen is te voet. Of je dit nu alleen met een mooie stadswandeling doet, of onder leiding van een stadsgids. Deze laatste voert je langs de rustige plekken in deze prachtige stad, ideaal juist in deze tijden.

2. UNIEKE WINKELS IN DEVENTER - DE BRINK & STRATEN

Waar Deventer bekend om staat zijn de nog unieke winkels die je kunt vinden in de kleinere straten rondom de Brink. Aan De Brink kun je ook meteen de Deventer Koekwinkel vinden. Mijn favoriete straten? De Walstraat, Grote Poot, Kleine en Grote Overstraat. Artistieke winkels, denk aan een stempelwinkel, worden hier afgewisseld met leuke koffietentjes en fijne slowspots, waar je gegarandeerd niet met lege handen naar buiten wandelt.

3. ONTDEK HET HAVENKWARTIER

Dé ontdekking van mijn jaarlijkse bezoek aan Deventer, was dit keer het Havenkwartier. Het Havenkwartier in Deventer is een levendig, gastvrij, cultureel havengebied dat in een rap tempo aan het ontwikkelen is. Een ruig stukje Deventer wat nog niet bij het grote publiek bekend is. In dit gebied vind je ook een paar murals die onderdeel uitmaken van een street art route door Deventer. Op de fiets leg je deze route in nog geen uur af, te voet met een beetje doorstappen ben je 1,5 uur kwijt. En dan kun je zomaar deze murals tegenkomen.

4. DE NATUUR BINNEN HANDBEREIK - OSSENWAARD

Even de stad ontsnappen? Vanaf het pontje loop je zo het natuurgebied van de Ossenwaard in. Een wandeling voert je door de uiterwaarden terwijl de skyline van Deventer je blijft achtervolgen! 

3x Eten & Drinken in Deventer

1. BIJKOMEN OP HET STADSSTRAND - MEADOW

Bijkomen doe je op het stadsstrand bij Meadow. In de zomer geniet je hier van koffie, borrel en heerlijke mezzes in oosterse stijl. Leuk om te weten: Meadow is volledig gemaakt van zeecontainers en gerecyclede bouwmaterialen. Beachvibes inbegrepen.

2. ETEN IN EEN HISTORISCHE SILO - FOODDOCK

Middenin het Havenkwartier vind je Fooddock met een terras aan het water. Fooddock is de eerste foodhal van Oost-Nederland. In de historische Zwarte Silo op het Havenkwartier schuif je aan gezellige tafels om heerlijk te eten. Langs de kant vind je allerlei foodstands die ieder hun eigen specialiteiten hebben. Eten met een verhaal.

3. HAPPY TOSTI
Liever in de stad eten? Sla dan vooral Happy Tosti niet over. Hét sociale lunch restaurant waar iedereen vrolijk van wordt. De tosti’s worden geserveerd door medewerkers met een arbeidsbeperking. Enne, je tosti eet je hier op een schommel!

4. DAVO Brewpub

Wanneer je graag wilt proosten met lekker en ambachtelijk bier, is DAVO Brewpub the place to be. Al het bier wordt hier met veel liefde, passie en zonne-energie gebrouwen. Je kunt in deze ambachtelijke brouwerij genieten van 12 eigen bieren op de tap. DAVO Brewpub doet het hart van menig bierliefhebber absoluut sneller kloppen.

Overnachten in Deventer

EEN NACHT IN DE BOEKENKAST - HOTEL ‘IN HET HUIS VAN’

Deventer is een stad als geen ander, dus slapen moet je er ook doen als geen ander. Een bijzonder concept is Hotel ´In het huis van ...´, waarbij je logeert in een uniek huis in Deventer. GRIDNIK is daar een mooi voorbeeld van. Een voormalige Latijnsche school omgetoverd tot city-loft. De kamer is omgebouwd tot een boekenkast waar je in kunt slapen! Honeyguide Marit teste al eens een kamer van In het huis van uit. Haar ervaring lees je in dit blog

Liefs,
Eliane

P.S. Eliane Roest is dol op avontuur dicht bij huis. Nederland is daarmee een nog lang niet uitgespeeld spelbord. Van bos tot stad en van kasteel tot aan het water, honeyguide Eliane is een veelvraat op gebied van eigen land ontdekken. Volg Eliane’s avonturen via instagram @elianeroest of via haar eigen blog benerwegvan.nl.