Vergeet de standaard supermarkt bezoekjes voor jouw vitamientjes. Nederland barst van de pluktuinen waar je de sappigste appels en kersen kan plukken. Het kost je misschien een extra kronkel in je route, maar geloof me, dat is het allemaal waard! Benieuwd waar je moet zijn voor de beste fruitoogst? Ik tip je 10 fruitpluktuinen die je niet wilt missen.

1. Fruittuin van West - Amsterdam, Noord-Holland

In de struiken van Fruittuin van West vind je bessen, frambozen, kersen, pruimen en bomen beladen met frisse appeltjes en zoete peren. Scharrel rond tussen de kippen en scoor als je geluk hebt een kakelvers eitje. Je boodschappen doe je natuurlijk in de biowinkel. Tip: houd de agenda op de website in de gaten. Ze organiseren af en toe concerten, festivals en kunsttentoonstellingen midden tussen het groen. Klinkt als een feestje, toch?

2. De Buytenhof - Rhoon, Zuid-Holland

De Buytenhof is niet zomaar een fruitpluktuin, het is een biologisch walhalla! Vanaf mei zet je hier je tanden in sappige appels en knalrode aardbeien rechtstreeks van de bron. Naast fruit kun je hier ook je kruiden en bloemen plukken. En als je mandje vol zit, trakteer jezelf dan op een boeren high tea in de knusse theeschenkerij of neem wat lokale lekkernijen mee uit de boerderijwinkel.

3. Voedselbos Texel - Oudeschild, Noord-Holland

Zelfs op de Waddeneilanden hebben verschillende fruitboeren hun pluktuin geopend. Voedselbos Texel wacht op je met een overvloed aan appels, aardbeien, snoeptomaatjes en tulpen die je allemaal mag plukken. Pluspunt: alle overgebleven groenten en fruit worden omgetoverd tot kleurrijke taarten, smoothies en ijsjes die je proeft op het terras. En vergeet niet om wat jam en siroop mee naar huis te nemen voor later.

4. Eekhoeve - Veenendaal, Utrecht

Bij Eekhoeve draait alles om het boerenleven. Pluk je eigen groenten en fruit, maak vriendjes met de dieren op de boerderij en smul van verse thee en zelfgebakken taart in het theehuis. Maar wat deze plek echt bijzonder maakt, is dat het familiebedrijf dagbesteding biedt aan hulpbehoevenden. Dat is nog eens liefde voor de gemeenschap!

5. Van Reeuwijk - Abbenes, Noord-Hollan

Tussen juni en oktober is het plukseizoen bij Van Reeuwijk in Abbenes in volle gang. Hier vul je je mandje met blauwe bessen, frambozen, kersen, pruimen, bramen en aardbeien die je zelf mag plukken. Elke fruitsoort heeft zijn eigen seizoen, dus voordat je langskomt, is het slim om de website te checken om te zien wat er op dat moment rijp is in de tuin.

6. Pluktuin de Bosrand - Wageningen, Gelderland

Vanaf eind mei tot november ben je welkom bij Pluktuin de Bosrand in Wageningen. Hier oogst je je eigen fruit of pluk je een prachtig boeket. Denk aan frambozen, druiven, bramen, pruimen, appels, peren en bessen – allemaal duurzaam geteeld natuurlijk. En als je even op adem wilt komen, kun je genieten van een verfrissend drankje terwijl je uitkijkt over de tuin. Tip: doe mee aan een workshop bloemschikken of jam maken die hier regelmatig worden georganiseerd!

7. De Sprankenhof - Udenhout, Noord-Brabant

Aan de rand van het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen, vind je De Sprankenhof. In deze pluktuin is alles biologisch te plukken of rapen: van verse groenten en sappige appels tot verse eitjes. Ook staan er een paar bijenkasten in de tuin, waarvan de honing wordt verkocht in de winkel. Tip: meer leren over al die lekkere smaken van de natuur? Schrijf je dan in voor een proeverij of kookworkshop die ze hier organiseren.

8. Ooijs Moois - Ooij, Gelderland

Ontdek het allerlekkerste fruit van Gelderland bij Ooijs Moois. Vanaf juni staan de rijen met frambozen, bramen en bessen in volle bloei. En alsof dat nog niet genoeg is, kun je hier ook de kleurrijkste bloemen voor thuis. Wil je wat advies of extra hulp tijdens het fruit plukken? Er werken hier mensen met afstand tot de arbeidsmarkt die je met alle liefde willen helpen!

Honeyguide Susan bezocht eerder Ooijs Moois en schreef hier een blog over.

9. In de 7e hemel - Grashoek, Limburg

In de 7e hemel in Grashoek opent dit jaar in mei haar deuren. En goed nieuws voor alle mensen met honden: zelfs je trouwe viervoeter is van harte welkom om rond te snuffelen in de boomgaard en de pluktuin. Aardbeien, frambozen, bramen, kruisbessen, aalbessen en druiven: de struiken staan hier vol lekkers. Na een dag in de pluktuin kun je heerlijk blijven overnachten in een van de vier gezellige vakantiehuisjes.

10. Philips Fruittuin - Eindhoven, Noord-Brabant

Met twaalf hectare aan duurzame appel-, peren- en pruimenboomgaard langs de Groene Corridor in Eindhoven is er bij Philips Fruittuin genoeg te plukken. Tijdens de appelplukdagen vanaf eind juli kun je hier terecht. Uitgeplukt? Plof dan nog even lekker neer bij Pannenkoekenhuis de Proeftuin met uitzicht over de boomgaard. Een aanrader is ‘De Proeftuin’ pannenkoek met appels en peren uit eigen tuin.

Trek je overal aan, trommel een plukmaatje op en maak je klaar voor een fruitig avontuur! Welke pluktuin wordt jouw eerste bestemming? Laat het ons weten door #heyhoneyguide te gebruiken of @honeyguide.nl. Veel plezier!

Liefs,

Krisja

De natuur in - Meer blogs