De regen vormt een deken van druppels op het autoraam. We rijden nu al een dik half uur door vlak polderlandschap met reusachtige windmolens op de horizon. Nergens is het uitzicht zo weids als in de jongste provincie van Nederland. Dit weekend zijn Anne-Floor en ik op een groene ontdekkingstocht op uitnodiging van Visit Flevoland. Want naast dat Flevoland letterlijk groen is (lees: nieuwe natuur) zijn er veel lokale ondernemers die met passie unieke én duurzame belevenissen aanbieden. Want, - zo leren we - initiatieven die elders vaak lastig te realiseren zijn, worden hier juist omarmt. Tijd om die #GreenVibes aan de lijve te ondervinden.

Struinen door de dahliavelden - Hanneke’s Pluktuin

De eerste stop van vandaag brengt ons bij Hanneke’s Pluktuin in Biddinghuizen. We parkeren op het erf van een oude boerderij en stappen een grote glazen kas in. Binnen heten twee valkparkietjes ons tsjirpend welkom. Overal in de kas zien we planten, stekjes en – hoe kan het ook anders – bloemen. We ontmoeten Hanneke, die toevallig net verse appeltaart aan het maken is. In de keuken zijn twee meiden druk aan het kneden en schillen. “Naast een pluktuin zijn we ook een zorgboerderij,” vertelt Hanneke. “De jongeren maken de appeltaart helemaal zelf. Van het plukken van de appels uit de tuin tot de taart die jullie zometeen gaan proeven.” 

In het gezelschap van hond Doortje zitten we bij de houtkachel om op te warmen voor we de pluktuin in gaan. Anders dan verwacht staat de pluktuin hartje oktober nog volop in bloei. Hanneke vangt ons gesprek op: “Dat komt omdat we op verschillende momenten in het jaar zaaien. Door de warme zomer staan de dahlia’s er juist nu prachtig bij.” En niets blijkt minder waar. Buiten treffen we een hectare aan kleurrijke bloemen aan. Gewapend met een rieten mand en een snoeischaar struinen Anne-Floor en ik door velden vol dahlia’s en langs rijen met zonnebloemen. We plukken naar hartenlust en sparen zo een prachtige bos vol kleurrijke bloemen bij elkaar. We zijn het eens; Hanneke’s tuin is oprecht een heerlijk groen plekje. 

Tip: Hanneke organiseert het hele jaar door allerlei bijzondere activiteiten zoals plukavonden bij zonsondergang. Kijk voor het actuele aanbod, de openingstijden en welke bloemen je per seizoen kunt plukken op het Instagram account van @hannekespluktuin. Meteen een leuke kennismaking met Hanneke, die in het echt net zo leuk is als online. Ook dit #GreenVibes arrangement, waarbij je plukken en proeven combineert, is een aanrader.  

  • Hannekes Pluktuin Flevoland

Overnachten in een wijngaard - B&B Life Contains Beautiful Things

Vannacht logeren we bij een lokale wijnboer in de duurzame wijk Oosterwold. Een Almeerse buurt waar groendoeners bouwen aan de stad van morgen. Dat betekent vrij bouwen met weinig beperkingen, waarbij bewoners iets minder dan de helft van hun grond inrichten voor stadslandbouw. Iedereen heeft hier een moestuin, houdt dieren of runt een eigen wijngaard.  

We checken in bij B&B Life Contains Beautiful Things. Op het terrein staan drie lodges met uitzicht op de druivenranken. Ons huisje heet Johanniter en voelt als een klein boetiek hotel. Zodra we de deur achter ons dicht doen, laten we ons vallen op het grote zachte bed. “Hoor je dat?”, vraagt Anne-Floor. “Wat een heerlijke stilte.”  

Even later staan we nieuwsgierig in de wijngaard. Her en der liggen nog wat trossen druiven in het gras, maar verder zijn de ranken leeg. “Er is net geoogst,” horen we achter ons. Het is Shirley, de eigenaresse en oprichter van Life Contains Beautiful Things. “Alle druiven van dit jaar zijn op weg naar de wijnmakerij.” Ze vertelt over hoe zij en haar gezin hun droom van het runnen van een wijngaard waarmaakten. Het is indrukwekkend hoeveel Shirley weet over wijnbouw. Trots deelt ze een sneak-peek van wat komen gaat: “De oogst van vorig jaar is bijna klaar om te worden gebotteld. Het wordt een champagne-achtige.” Daarvoor komen we zeker nog eens terug. 
 
Tip: hoe leuk is dit arrangement mét overnachting in de wijngaard voor een weekendje weg. 

7-gangen diner uit eigen moestuin - Atelier Feddan

Die avond staan we na een korte wandeling door Oosterwold voor het atelier van chef Jalil. We zijn  uitgenodigd om aan de schuiven aan zijn Chef’s table. Binnen valt meteen op dat dit niet zomaar een diner wordt. Hoge stoelen staan rondom een bartafel met uitzicht op een professionele keuken. In het midden staat de chef. “Welkom!”, zegt Jalil. “Vanavond staat jullie een 7-gangen diner te wachten dat ik voor jullie ogen klaarmaak. Alle ingrediënten die ik gebruik komen uit mijn eigen moestuin, uit voedselbossen in de buurt of van lokale boeren.” Als foodie word ik helemaal bij van dit concept, want we mogen op Jalil zijn vingers meekijken en hem van alles vragen.  
 
Zijn keuken omschrijft hij als een mix tussen Noord-Afrikaans en Europees. “Iedere week is mijn menu anders,” vertelt Jalil terwijl hij een compote van zeewier en ui kunstig op een bord boetseert. “Dat komt omdat ik werk met wat er op dat moment rijp is in de moestuin. Ik beweeg mee met de micro-seizoenen.” Van de Noordzeetong met safraan beurre blanc en inktvis met gerstrisotto tot de aardappelpuree 2.0, is iedere gang zonder gein écht goed.  

Tip: Hou je van lang tafelen en no-nonsense eten op hoog niveau? Dan moet je een keertje aanschuiven bij Atelier Feddan. Voor ons was dit plekje een échte verborgen parel. Jalil zijn Chef’s Table zit snel vol, dus zorg dat je op tijd reserveert op zijn website.  

Op expeditie in Nationaal Park Nieuwland - Nieuw Land Experience

De volgende ochtend worden we wakker met een ontbijt op bed. In onze pyjama’s proosten we met jus en een croissant. Heerlijk om zo de dag te starten. Een goede bodem kunnen we gebruiken, want er staat ons een avontuur te wachten. We gaan op expeditie in Nationaal Park Nieuw Land tijdens de Nieuwland Experience. Nieuw Land is het jongste nationaal park van ons land en is helemaal man-made (net als  heel Flevoland).  Het hele park bestaat uit de Oostvaardersplassen, de Lepelaarsplassen, de Marker Wadden en het Markermeer.  

De expeditie begint in de Nieuw Land-bus, waarmee we over de Oostvaardersdijk van Almere naar het natuurbelevingscentrum aan de Lelystad kant van de Oostvaardersplassen rijden. Onze gids blijkt een fanatieke vogelaar. Samen met de groep volgen we hem door het Kotterbos. Vanaf grote afstand spot hij een paar buizerds die boven ons cirkelen. “Je kunt zien aan de stand van de vleugels dat dit buizerds zijn,” legt hij uit als we hem vragen hoe hij ze herkent. “Buizerds hebben hun vleugels in een lichte V-vorm staan. In tegenstelling tot de zeearend die hier ook leeft. Die heeft zijn vleugels horizontaal tijdens het vliegen.” Gefascineerd spotten we mee en worden we beloond met de ‘hoofdprijs’: de zeearend. Uniek, want deze roofvogel spot je op weinig plekken in Nederland.  

Tip: Neem een verrekijker mee als je op pad gaat in Nationaal Park Nieuw Land. Vogelaars van over de hele wereld komen naar de Oostvaardersplassen vanwege het grote aantal vogels dat hier te spotten valt tijdens de Oost-Atlantische trek. Maar we zagen ook kuddes edelherten, heckrunderen en konikpaarden. Wil je weten wat je ziet en ben je zelf geen vogelaar of ecoloog? Ga dan mee met de Nieuw Land Experience.  

Terwijl we terug rijden naar huis spreken we na. Op ieder plekje wachtte ons een verrassend warm welkom. Groene ondernemers hebben hier echt passie voor wat ze doen en geven de jongste provincie van ons land oude ziel. Flevoland, we’ll be back! Ben jij benieuwd naar nog meer toffe locaties? Houd dan onze Instagram in de gaten! En als je zelf een keertje naar Flevoland wilt, check dan de groene arrangementen

Liefs,
Amanda