Een van mijn vroegste herinneringen is mijn opa in zijn moestuin. Met ongelofelijk veel liefde teelde hij alles zelf. Aardbeien, sla, tomaat, kersen, komkommer, pruimen en allerlei soorten bessen, het groeide er allemaal. Voor iedereen om te plukken.

Inmiddels heeft mijn opa nog maar een stuk of twee tomatenplanten omdat het teveel werk is geworden. Dus moet ik mijn groenten en fruit ergens anders gaan plukken. Ik ging op zoek naar de meest duurzame pluktuinen van Nederland en ik deel ze graag met je.

Pluktuin Sprankenhof - Schoorstraat 26, Udenhout

Vlakbij de Loonse en Drunense Duinen vind je de biologische pluktuin van boshoeve Sprankenhof. Op de boerderij uit 1779 staat alles in het teken ‘Weet wat je eet’. Door zelf groenten, fruit en kruiden te plukken, kom je weer in contact met het oorsprong van je eten. Alle gewassen die in de tuin groeien, worden biologisch geteeld, zonder poespas en chemische middelen. In de kleine landwinkel zijn allerlei biologische producten te koop, onder andere honing van eigen bijen en eieren van kippen uit de tuin.

Als je meedoet aan een van de vele kookworkshops op boshoeve Sprankenhof, pluk je eerst de ingrediënten en ga je daarna gelijk aan de slag met de bereiding van de gerechten. Tussendoor leer je welke smaken bij elkaar passen en welk (on)kruid een lekkere toevoeging is aan je maaltijd.

  • Pluktuin Sprankenhof

Groentepluktuin De Meulenhof - Laverdonk 3, Heeswijk-Dinther

"Mijn vader is eigenlijk de moestuinman. En wij hielpen allemaal mee om de bonen te rengen, de aardappels te poten, onkruid te wieden enzovoort. Wij aten uit de tuin, maar er werd ook een varken gehouden voor het vlees. Zo ben ik opgegroeid.aldus eigenaar Benita van Groentepluktuin De Meulenhof.

De vader van Benita stel ik me net zo voor als mijn opa. Altijd buiten in zijn moestuin, de handen donker van de aarde. Benita zet samen met haar man Ronnie het werk van haar vader voort. In deze pluktuin in het Brabantse Heeswijk-Dinther groeit het allemaal: van andijvie en bloemkool tot spruiten en zomerwortel. Vers-lekker-gezond-onbespoten-alles natuurlijk eten uit de tuin, dat is hun motto. En dat proef je.

De Glinstertuin - Boshuisweg, De Glind

Ik zit het grootste deel van mijn werktijd achter een beeldscherm, in ons appartementje op drie hoog. Na een lange werkdag verlang ik soms naar de buitenlucht, de geur van de aarde en het gebrom van de bijen. Daarom vind ik de Glinstertuin zo leuk. Iedereen kan hier meehelpen in de tuin. Het is niet alleen een pluktuin, maar vooral een beleeftuin. Zo kom je weer in contact met de natuur en jezelf.

Heb je geen tijd of zin om mee te helpen in de tuin, kun je er alsnog zelf bessen en bloemen plukken. Het fruit en de groenten die de vrijwilligers op ecologische manier kweken, zijn natuurlijk ook te koop in de tuin.

Historische Theetuin Bartiméus - Driebergsestraatweg 44, Doorn

In de moestuin van Bartiméus kweken mensen met een visuele of verstandelijke beperking groenten en kruiden. De tuin in Doorn is een ontmoetingsplek voor de bewoners van zorginstelling Bartiméus en bezoekers van buiten. Vanaf half april kun je namelijk zelf groenten zoals sla en raapsteeltjes oogsten. Natuurlijk is het allemaal puur natuur, ze gebruiken namelijk geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen. 

De moestuin is onderdeel van de Historische Theetuin. In de theeschenkerij serveren ze faire koffie en zelfgebakken taart (met fruit uit de moestuin). Of wandel door het rosarium, de bijzondere rozentuin van Bartiméus.

Extra tip als je gek bent op theetuinen, lees dan ook eens dit blog van Honeyguide Yalou over de mooiste theetuinen van Nederland. Theetuin Bartiméus zou daarin ook niet misstaan als je het mij vraagt.

Landgoed de Olmenhorst - Lisserweg 481, Lisserbroek

Op Landgoed de Olmenhorst in Noord-Holland wordt al sinds 1890 fruit geteeld. Sindsdien heeft de boomgaard een aantal veranderingen ondergaan en is nu 100% biologisch. In het plukseizoen van midden september tot eind oktober kun je in de boomgaard appels en peren plukken.

Wat ik erg bijzonder vind, is dat je tegen een kleine bijdrage een appelboom kunt adopteren. Ze kiezen dan een boom voor je uit, hij krijgt dan een bordje met jouw naam. Als de appels van je boom rijp zijn, mag je de appels komen plukken. Een hele bom vol biologische appels, alleen maar voor jou!

Frytsjam - De Wedze 22a, Twijzel

Mijn opa had vroeger aalbesstruiken. Hij plukte altijd bessen voor ons en deed er een beetje suiker op. De zuur van de besjes samen met de zoetigheid van de suiker is nog steeds een van mijn favoriete smaken. 

Als je ook zoals ik van bessen houd, dan is een bezoek aan de pluktuin van Frytsjam in Friesland een must. Hier telen ze op biologische wijze blauwe bessen en duindoornbessen (allebei superfoods), maar ook andere soorten bessen, verschillende fruitsoorten en groenten zoals courgette en pompoen. Alles natuurlijk om zelf te oogsten!

Je kunt bij Frytsjam trouwens ook paalkamperen, een vorm van wildkamperen. Je zet je tent op in de boomgaard en geniet van de sterrenhemel op een van de donkerste plekken van Nederland.

Do it yourselves - Olden Goorweg 6, Woold

In de bloemenpluktuin Do it yourselves van Marloes, afgestudeerd tuin- en landschapsarchitect, groeien ruim honderd verschillende bloemen. En dat zonder poespas, gewoon in de grond en zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Duurzaam dus. Tijdens het seizoen (van begin juni tot begin september) kun je in Woold in Gelderland zelf een mooi boeket plukken.

Daarnaast droogt Marloes ook bloemen voor droogboeketten, oogst ze zaadjes van haar bloemen zodat je deze in je eigen tuin kunt planten en illustreert ze prachtige kaartjes, natuurlijk met de mooiste bloemen en planten. Plukgeluk voor thuis.

  • Pluktuin Sprankenhof

Pluk je gelukkig

Nederland is een paradijs voor zelfplukkers en bloemenliefhebbers. Mijn opa en ik worden hier zeker gelukkig van en jij hopelijk ook. Neem je picknickmand mee en kom met een verse dosis geplukte vitamientjes weer terug naar huis. Veel plukgeluk!

Liefs,

Alea Sophie