Oh, wat hou ik van lekker eten. Vooral als het net vers uit de tuin komt. Natuurlijk was ik meteen enthousiast toen ik werd uitgenodigd om eens langs te gaan bij pluktuin Ooijs Moois in Nijmegen. Op een heerlijke zaterdagmiddag stap ik op mijn fiets en laat de stad achter mij in de verwachting van een bijzonder smakelijk avontuur.

Pluktuin Ooijs Moois - Pareltje buiten Nijmegen

De fietstocht vanuit Nijmegen naar pluktuin Ooijs Moois is al een beleving an sich. Het brengt me langs oude boerderijen, kilometers weilanden met een prachtig uitzicht op de Waal. Wanneer ik aan kom fietsen, staat Angeline al op mij te wachten. Samen met haar man Barton is ze eigenaar van Ooijs Moois. Een pluktuin midden in de prachtige natuur van de Ooijpolder net buiten Nijmegen.

Ze begroet mij met een warme lach, ik vind haar meteen sympathiek. Ze vertelt dat Ooijs Moois een echt familiebedrijf is. De drie dochters van Barton en Angeline helpen mee en je kunt ook hun nichtjes tegenkomen in de pluktuin. 

Angeline neemt me mee richting de kas met de bramen- en frambozenstruiken. Wanneer ik de kas binnenstap, voel ik gelijk de warme lucht op mijn huid. De vruchten hebben warmte nodig om goed te kunnen groeien, legt Angeline me uit. Binnen ontmoet ik ook Barton die druk bezig is met andere bezoekers, maar mij meteen een bakje aanbiedt. Deze mag ik zelf vol plukken met al het lekkers dat hier hangt. 

Frambozen plukken - Mini-les

De rechterkant hangt vol met rijpe frambozen. Hmm, denk ik meteen, dat ziet er lekker uit! Samen met Angeline loop ik een rij met frambozen in en ze laat me zien hoe ik deze het beste pluk. Drie vingers om de framboos en met de andere hand houd je het takje vast. Wanneer de framboos rijp genoeg is, glijdt deze er zo af. En ja hoor, nog geen paar seconden later sta ik met een framboos in de hand. Die moet ik volgens Angeline wel eerst even proeven, want "je moet natuurlijk weten wat je plukt". Ik kan je vertellen, het smaakte heerlijk!

Hierna neemt Angeline me mee naar de andere kas waar er nog meer bramen en frambozen te vinden zijn. Iets verder kom ik ook rijen met verschillende besjes tegen. Bij Ooijs Moois kweken ze namelijk ook bessen in alle kleuren – rood, wit, blauw en ook groene kruisbessen. Yes, denk ik, want ik houd wel van blauwe bessen.

Terwijl Angeline mij uitlegt dat ook de besjes weer op een andere manier geplukt moeten worden, genieten om mij heen genoeg andere mensen van al het groen, de heerlijke vruchtjes en de natuur. Af en toe komt er een kindje voorbij dat wel een erg rood-blauwig gezichtje heeft. Die is duidelijk ook aan het genieten.

Een boeket geluk - Ik pluk

De pluktuin heeft ook een bloementuin waar je je eigen veldboeket kunt plukken. Terwijl Angeline mij meeneemt vraag ik aan haar hoe de pluktuin eigenlijk is ontstaan. De vader van Barton begon op dit erf een boerderij die Barton later heeft overgenomen. In het begin werden de bramen en frambozen geplukt voor de veiling. Na een vakantie in Engeland waar ze vele ‘pick your own’ bedrijven bezochten, raakten Barton en Angeline geïnspireerd en begonnen zij op dit mooie plekje net buiten Nijmegen hun eigen pluktuin.

Bij de bloementuin aangekomen geeft Angeline mij een schattig mandje aan. Ik mag mijn eigen veldboeket gaan plukken. Maar eerst sta ik versteld van de schoonheid van deze bloemenzee. Dus neem ik even plaats op het bankje om van het uitzicht te genieten. Bijen vliegen af en aan en zorgen niet alleen voor de bestuiving van de bloemen maar ook voor de vruchten in de pluktuin. Daarom werken Angeline en Barton ook samen met een lokale imker. De bloemenpluktuin is echt schitterend en met het korenveld erachter waan ik mij op vakantie. Wat een heerlijke plek om te ontspannen op deze zaterdagmiddag.

Zonder toegevoegde zooi - Kansen

Met mijn gevulde bloemenmandje loop ik weer richting Angeline en we plaatsnemen aan een picknick tafel in de speel- en ontspanningsweide. Naast ons staan de twee Alpaca’s, Rambo en Diego, fijn te grazen. Nieuwsgierig en hummend kijken ze even om waarna ze weer ongestoord verder gaan. Angeline biedt mij ondertussen een sapje aan die zij samen met andere lokale ondernemers hebben geproduceerd. Zonder toegevoegde suikers en dus echt puur natuur.

De vruchten voor de sappen, jams en ciders van Ooijs Moois worden geplukt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In samenwerking met zorginstelling Pluryn bieden Ooijsmoois en de andere lokale ondernemers deze mensen de mogelijkheid om mee te draaien in de maatschappij. Ik vind dit een mooi concept. Het sapje smaakt overigens heerlijk. Vooral na het plukken in de warmte van de kassen is dit extra verkoelend.

Homemade yoghurt met zelf geplukte bessen - Een bakje geluk

Ontspannen en voldaan neem ik wat later afscheid van Angeline en stap op mijn fiets. Wat een bijzonder bedrijf hebben Angeline en Barton neergezet. Het bakje zelf geplukte vruchtjes en het zelf geplukte veldboeketje voor mijn moeder zijn een leuk extraatje. Hier kom ik zeker nog eens terug.

Halverwege de terugweg maak ik een stop bij boerderij De Plak, waar je verse koeienmelk kunt tappen. Hier ga ik vanavond frisse yoghurt van maken. Dan kan ik zondag nog nagenieten van deze dag met  homemade yoghurt en zelf geplukte vruchtjes van Ooijs Moois. Een perfect einde van mijn weekend, denk ik, wanneer ik weer langs de oude boerderijen en kilometers weilanden terugfiets naar Nijmegen. 

Nog meer plukgeluk? Laat je dan inspireren door Honeyguide Alea Sophie die onlangs een blog schreef over de meeste bijzondere pluktuinen van Nederland. Of leer van Femke wat je in de herfst allemaal kunt wildplukken in het bos. Heb je iets lekkers gevonden? Laat het ons dan weten via @heyhoneyguide op Instagram.

Liefs,
Susan

Meer mooist in de buurt van de Ooijpolder - Lees meer blogs