Een streek verkennen doe ik altijd het liefst met mijn smaakpapillen. Terrasje hier, koffietje daar en als ik even geluk heb; rechtstreeks bij de bron wat fruit plukken.

Met dat wensenlijstje denk ik al snel aan de Franse crème de la crème of het bourgondische Noord-Brabant. De streek die mij echter ongelofelijk heeft verrast is Laag-Holland! Laag-Holland biedt alles wat mijn hongerige hartje begeert. Ik heb het van Veld tot Vork mogen verkennen in Purmerend en omgeving.

Ontdek Purmerend en de Beemster - Elektrische bootje huren van Green Joy

Het is vroeg in de ochtend wanneer ik mijn voet van wal zet. Ons dagje weg in Purmerend begint met een vaartocht op de elektrische bootjes van Green Joy. Deze bootjes brengen ons van Purmerend naar de Beemster. Heerlijk om je dag zo stil te beginnen. Het geluid van de boot is in overeenstemming met het serene water en voert ons langs reigers en eenden die zich op de kade warm houden. Je kunt een Green Joy bootje tot 10 minuten van tevoren boeken en zelf ontgrendelen met je telefoon. Ideaal!

Koffie bij Spijkerman Eten en Drinken - Stop 1: Omgeving Purmerend

De eerste stop van de dag was vanzelfsprekend een bakje koffie bij Spijkerman Eten en Drinken, die onze to-go bestelling helemaal tot aan de boot komt brengen.

Deze reis word ik vergezeld door Shirley en Renée die Laag-Holland op hun duimpje kennen. Shirley deelt koekjes uit van Bakker Harry de Groot; Purmerendse Plateeltjes. Het is een koek met een verhaal. Harry gebruikt namelijk alleen ingrediënten die tijdens de VOC-tijd in Purmerend aan wal kwamen. Zoals veel plekken in de regio, ga je hier gemakkelijk even terug in de tijd. De gember is direct te herkennen, maar ook kaneel, kardemom en orangeade kwamen aan bod.

Per e-chopper omgeving Purmerend ontdekken - Stop 2: Welkom in de Beemster

Een klein half uurtje later meren we aan in de Beemster. Dit uitgestrekte gebied is rijk aan oude boerderijen en landhuizen. De Beemster is eigenlijk altijd al de achtertuin van Amsterdam geweest, waar rijke gezinnen een vakantiehuis bouwden om tot rust te komen. Niet gek dat veel plekken beschermd gebied zijn. Ik kijk mijn ogen uit.

De dichtstbijzijnde buren zitten vaak een paar honderd meter verderop en dat maakt het wat lastig te bewandelen. Daarom springen we op e-choppers van RentEventVolendam en touren we langs al het pracht en praal van dit stukje Wereld Erfgoed in Laag Holland.

als veganist naar Veeboerderij Sonnevanck - Stop 3: Kaas en vlees in Laag Holland

Het is tijd om het ‘veld’ van Laag-Holland te ontdekken. Onze eerste stop is bij Veeboerderij Sonnevanck. Als veganist stap ik een met gemengde gevoelens over de drempel. Natuurlijk weet ik dat deze streek bekend staat om zijn veehandel; zowel de kaas (Beemsterkaas, wie kent het niet) als het vlees, maar het blijft confronterend om het daadwerkelijk te bezoeken.

Ik luister nauwlettend naar het verhaal van de familie. Weten waar het vlees vandaan komt is een overtuiging die ik altijd heb gehad en die deel ik met de familie Sonnevanck. Ze vertellen dat de familie al sinds 1989 biodynamisch boeren. Dat houdt in dat de koeien natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Hoorntjes mogen groeien, kalfjes worden niet afzonderlijk in plastic hutjes gezet en de koeien mogen zelf bepalen of ze binnen of buiten rondlopen, jaarrond. Daarnaast wordt de poep opgevangen, gecomposteerd, vermengt met zaden en uitgestrooid over de weide, zodat deze vruchtbaar blijft. Als er vlees gegeten moet worden, dan zie ik het liever zo, besluit ik.

Een sprookjestuin vol fruit en bijen - Stop 4: Op bezoek bij de imker

Na het bekijken van de meest aandoenlijke kalfjes stappen we weer op de e-chopper en rijden we door naar Beemster Honingszoet van Marianne Eekhof. Haar tuin lijkt wel een sprookje! Omringt door bloemen van alle kleuren, fruitbomen met vele vruchten en het lichte gezoem van bijen, nemen we plaats op haar patio. Marianne is imker met maar liefst 15 bijenvolkeren. Ze weet er werkelijk alles over te vertellen; van het proces tot aan de gezondheid van de bij.

Ik word betoverd door de intelligentie waarmee een volk opereert. Iedere bij heeft een taak; de koningin blijft altijd in de kast met haar huishoudsters die de bijenwas produceren en de eitjes bevruchten. Daarnaast zijn er ook werkers die met man en macht zoveel mogelijk nectar verzamelen. De natuur werkt zo mooi samen.

Van plant tot mond in de Beemster - Stop 5: Met de e-chopper naar fruitboer Jan

De laatste minuten op de e-chopper brengen ons naar fruitboer Jan. Deze nuchtere man beheert maar liefst 1,5 hectare grond met 5 verschillende soorten appels, peren, kersen, pruimen, druiven, tomaten en komkommers. Het water loopt me in de mond bij het zien van al die verse vruchten en gelukkig mag ik ook het een en ander proeven. Niets is lekkerder dan fruit rechtstreeks van de plant eten.

Stop 6: Uit eten in Purmerend - 3 hotspots voor lunch en diner

Na het ‘veld’ te hebben verkend, is het tijd om wat op de vork te prikken. Terug in Purmerend strijken we neer op het eerste terras van de dag; Eetcafé Jo en Co. Terwijl de meeste gasten genieten van hun lokale mosterdsoepje, vind ik een veganistisch gerecht op de kaart. Een heerlijk stoofpotje pulled jackfruit.

Dit was slechts een voorproefje, want op onze ‘Walking Lunch’ doen we in totaal 3 terrasjes aan. De tweede is Brasa Bar and Kitchen. Grote borrelplanken worden over ons hoofd getild en op tafel gezet. Ik grijp direct naar de oesterzwambal en het tomatensoepje. Misschien zijn de tomaten wel afkomstig van Boer Jan, bedenk ik me. Dat is extra genieten.

Als laatste ploffen we neer bij restaurant De Stallen. Dit is tot een aantal jaren geleden een paardenstal geweest. Zelf ben ik een sucker voor historische gebouwen. Terwijl ik de vele details in het gebouw bekijk, bedenk ik me wat er vroeger allemaal heeft plaatsgevonden. Inmiddels is het de meest Instagramwaardige tent; zo prachtig mooi gerenoveerd! Tijd om het overheerlijke toetje te nuttigen van verse aardbeien en frambozen confituur.

Een stadstour door Purmerend - Stop 7: De geschiedenis van de Koemarkt

Ik kon niet wachten om meer te leren over de geschiedenis van Purmerend. Onze voetstappen leiden ons naar het midden van de Koemarkt. Dit plein was hét middelpunt van de koeienhandel die hier tot 10 jaar terug nog plaatsvond. Het is nog steeds te zien aan de indeling van het plein. Oude foto’s geven een indruk van de gebeurtenissen die plaatsgevonden. Vroeger was het gewoonlijk voor de mensen die om het plein woonden om al hun bezittingen naar de bovenverdieping te schuiven en hun benedenverdieping beschikbaar te stellen voor de handel. Er werd ge’handjeklapt bij een deal, gedronken en zelfs geslapen. Handjeklap is overigens ook een Purmerends likeur die de keel goed smeert kan ik je vertellen.

Met lichte voetjes van de Handjeklap worden we naar een echte verborgen parel geleid. Achter de oude paardenstallen staat een kast van een huis. Het behoort tot oud houthandelaren, die duidelijk veel geld hadden. Ik waan me door het huis als een Lady uit de vorige eeuw en kan me alleen maar afvragen wat zich hier allemaal had afgespeeld. De lichtinval… de houten vloeren… de kroonluchters… Tegenwoordig is het ook gewoon te boeken als evenementenlocatie. Als ik ooit nog een thematisch bal organiseer weet ik de locatie.

Stop 8: borrelen op de koemarkt - Het grootste horecaplein van Noord-Holland

Met dorst van de tour lopen we naar Proeflokaal Bakker, wat ook aan de koemarkt ligt. Leuk feitje over de koemarkt; het is het grootste horecaplein van Noord-Holland met maar liefst 30 horecazaken. Zo is het altijd nog even gezellig als op de benedenverdiepingen tijdens de koemarkt. De beste man van het proeflokaal schenkt ons een Purra Blond biertje, mijn favoriet van de dag. Purra is een afkorting voor Purmerend, dus zo lokaal als het maar zijn kan geniet ik van het ijskoude biertje in de middagzon.

Tot slot wacht ons nog een klapper van een afsluiter. We steken het plein diagonaal over, naar waar letterlijk een etalage van cocktails boven me uittorent. Café Rooie Sien weet hoe ze indruk maken. De toren is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor mijn smaakpapillen.

Met een rozig gevoel en volle buik verlaat ik die avond Laag-Holland. Wat heeft deze streek mij verrast; van veld tot vork. Ik kan je alleen maar aanraden om er zelf van te proeven.

Ga op culinair avontuur in Laag-Holland.

 

Liefs,
Femke

Ontdek meer van Laag Holland - Lees meer blogs