Vanonder de deken kijk ik naar de heldere sterrenhemel. Er schitteren meer sterren in de lucht dan ik kan tellen. Ik lig op de vide van Tinyhouse De Bosbes in het Drentse Mantinge. Mijn tweepersoonsbed lijkt haast te zweven boven de keuken. Een halve verdieping hoger dan waar mijn zus naast de kachel slaapt. Na twee uur rijden, zijn we aangekomen in Drenthe voor een weekendje helemaal niks. Dat begint goed met een uitzicht zo rustgevend als deze. 

Tinyhouse de Bosbes is gebouwd door Martin met ondersteuning van een klein team. Samen met zijn vrouw Manilde vormen ze de gezichten achter Tralaluna, een creatieve onderneming met zelfgebouwde tinyhouses, kampeerbussen, caravans en samengestelde roadtrips. “Tralaluna staat voor een gevoel wat bij een geslaagde vakantie en fijn leven hoort,” aldus het duo.

De Bosbes van Tralaluna - Overnachten in een Tinyhouse

Tinyhouse de Bosbes is het vierde huisje wat Martin bouwde. Klein, maar fijn en toch ruimte voor 4 à 5 personen. Bovenin de vide met een tweepersoonsbed en beneden twee eenpersoons banken die ‘s nachts een slaapplek bieden. De Bosbes is een perfect tinyhouse voor een gezin. Boven een van de bedden is zelfs gedacht aan een uitklapbaar baby/peuterbedje. 

In dit Tinyhouse is geen badkamer aanwezig, maar je hoeft niet ver te lopen voor een warme buitendouche want naast De Bosbes staat een eigenzinnig privé-badhuisje. In het badhuisje is een wc, douche en buitenkeuken aanwezig. Hoewel die warme buitendouche me wel wat leek, werd ons toch vriendelijk gevraagd om gebruik te maken van het campingsanitair. Omdat het in de nachten flink vroor, werd het badhuisje voor de zekerheid afgesloten.

Tinyhouses met eigenzinnige charme - Natuurkampeerterrein de Voscheheugte

Tinyhouse de Bosbes staat op natuurkampeerterrein de Voscheheugte. Een rustige camping in een gebied waar de diversiteit van de Drentse natuur samenkomt. Op dit terrein vind je nog een paar andere huisjes van Tralaluna. Allemaal met een eigenzinnige charme. Dat komt doordat eerst de materialen er zijn, voordat er een design gemaakt wordt. Oude dakramen, bijzondere deuren en houten balken uit een dorp verderop vormen de basis waaromheen de rest van het tinyhouse gebouwd wordt. Allemaal met tweedehands en lokale materialen. Dat maakt de huisjes niet alleen bijzonder, maar ook nog eens duurzaam. 

Mocht je Martin tegenkomen tijdens je verblijf, vraag er vooral naar. Hij verteld je het verhaal achter de - soms niet terug te herkennen - materialen. Zoals bijvoorbeeld de ijzeren bedframs in de Bosbes, waar voorheen koeien tussen sliepen.

6x wat te doen tijdens een verblijf in de Bosbes - Op verkenning in de omgeving

  1. Wat te doen tijdens een verblijf in Tinyhouse de Bosbes? Niks. Of althans, zo weinig mogelijk. Een Tinyhouse is wat mij betreft de perfecte plek om lekker met een boek in de bank te hangen. De kachel aan te steken en vooral ook de tijd te nemen om de creativiteit van het huisje op je te laten inwerken en door de vele ramen naar het leven om je heen te turen. 

  2. Na een dag niksen toch zin om de deur uit te gaan om wat te eten? Op Camping de Voscheheugte, in een voormalig kippenstal, vind je eethuis De Voscheheugte. In een knusse ambiance serveren ze hier heerlijk eten. Ook aan de vegetariërs en veganisten is gedacht. 

  3. Ontdek natuurgebied Mantingeveld. Mantingeveld grenst aan de camping, dus je rolt zo je bed uit om vervolgens de route van 5 of 10 kilometer te wandelen. Het is een natuurgebied waar jeneverbesstruiken, dennenbomen, heidevelden, zandverstuivingen en loofbos samenkomen. Niet eerder zag ik deze afwisselende combinatie van natuur zo dicht op elkaar in Nederland. Aanrader! 

  4. Bezoek Kamp Westerbork. Op een half uurtje rijden, heb je het herinneringscentrum Kamp Westerbork. Een plek waar middels verhalen, een museum en het gratis te bezoeken parkterrein de levens van vele Nederlandse Joden, Sinti en Roma worden herinnerd en geëerd. Honeyguide Laura bezocht deze plek tijdens een zomerse roadtrip.

  5. Wandel over het Melkwegpad en leer meer over ons heelal. Die zelfde melkweg waar je vanuit de Bosbes zo mooi op kunt kijken als het donker is. Vanaf de parkeerplaats is het drie kilometer wandelen naar Kamp Westerbork,l over het Melkwegpad. Elke stap die je op dit pad zet, staat gelijk aan 5,5 miljoen kilometer in het heelal. Onderweg vind je borden vol informatie over alle planeten. 

  6. Wie Drenthe zegt, zegt hunnebeden. Wist je dat er 53 hunnebedden in Drenthe te vinden zijn? Hunnebedden zijn indrukwekkende grafkamers. De grote zwerfkeien waarvan ze gemaakt zijn, zijn in de IJstijd naar Drenthe meegevoerd. Wanneer je een van deze monumenten bezoekt, sta dan stil bij de kunst hoe deze vroeger gebouwd zijn. In de buurt van Kamp Westerbork vind je er een paar, maar je kan ook een bezoekje brengen aan het Hunnebedcentrum waar het grootste hunnebed staat. 

De tinyhouses van Tralaluna - Heerlijk bijkomen van de drukte

Meer tips over avonturen in Drenthe? Honeyguide Adriënne verbleef eerder dit jaar in het Pioniershuisje van Tralaluna en genoot van een unieke ervaring. 

Dit weekendje weg bij Tralaluna was heerlijk. Omdat het zo koud was, sloten we ons lekker warm op in Tinyhouse De Bosbes om bij te komen van een aantal drukke weken. Het lijkt me een heerlijke plek om in de zomer nog eens terug te komen om rond een vuurtje van de warme zomeravonden te genieten en op actievere voet de natuur van Drenthe te ontdekken. 

Zie jij jezelf al in de Bosbes slapen?

Liefs,

Yalou

Ontdek Drenthe - Unieke verborgen parels