Het regent, eindelijk. Na wekenlang droogte en hitte loop ik door de Fruithof in het Drentse Frederiksoord. Ik hoor de 550 verschillende soorten appel- en perenbomen bijna juichen: eindelijk, water!

Appels, peren, rupsen en vlinders - Het leven in de Fruithof

Lopend langs al die verschillende soorten, maten en kleuren appels en peren, ga ik eerst op zoek naar de kas. Want naast dat het hier wel droog is in het Frederiksoord, is dit ook de plek waar regelmatig zomeractiviteiten worden georganiseerd door de Fruithof. Deze keer is het de beurt aan verhalenverteller Niels Cotterink die geheel in stijl vertelt over rupsen, vlinders en andere groeiende beesten.

Ik vervolg mijn weg door de boomgaard. Het is augustus en dus hangen de bomen vol fruit. En ja, dit zijn echt zo’n 550 soorten. Bomen vol met appels, peren én geschiedenis want: de Fruithof is niet alleen een boomgaard, maar ook een bibliotheek van fruitbomen die bijdraagt aan het behoud van bijna uitgestorven appel- en perenrassen.

Een bijzondere accommodatie met een verhaal - Het pioniershuisje van Tralaluna Casita on Wheels

En dan, verscholen tussen de bomen, struiken en de schapen zie ik mijn echte reden van verblijf: het superschattige Pioniershuisje van Tralaluna Casita on Wheels.

Het pioniershuisje vertelt een verhaal: het verhaal van de omgeving Frederiksoord, dat vorig jaar tot Unesco Werelderfgoed is benoemd. Ook zitten er verhalen in de details van het huisje zelf: alles in het huis heeft namelijk al een eerder leven gehad. De hoekbank, de duurzame muurisolatie en het massieve keukenblad: alles is zelf bij elkaar gesprokkeld door eigenaren Martin en Manilde. Dit zorgt voor een knus en duurzaam geheel.

Daarnaast is ook het toilet- en douche gebouwtje een duurzame onderneming: door gebruik te maken van het composttoilet verbruiken we geen water. Datgene wat wel vochtig is (vul zelf maar in wat ;)) wordt via een helofytenfilter gereinigd en afgevoerd naar de grond. Het massieve wordt opgevangen in een emmer met zaagsel en eindigt in de kliko.

Relaxen in de regen - De simpele eenvoud

Ondanks de regen is het zomer en dus zitten we heerlijk in de hangstoel met de deuren open naar de regen te luisteren. Ondertussen grazen de schapen in de wei naast ons en genieten we van de stilte en de rust die dit huis ademt. 

Geen tv, geen entertainment. Gewoon de simpele eenvoud van de natuur en dit huisje is genoeg. Het leven bij de Fruithof in Frederiksoord bevalt ons wel. 

Terug in de tijd - De voormalige Proefkolonie Frederiksoord

Toch zijn we best blij als de volgende ochtend de regen is gestopt en we zo af en toe de zon tevoorschijn zien komen. We besluiten de omgeving te verkennen: de voormalige proefkolonie Frederiksoord.

Dit is de eerste ‘Kolonie van Weldadigheid’ die in 1818 is opgericht. In deze koloniën kregen kansarme gezinnen de kans om een ‘weldadig’ leven op te bouwen: ze verhuisden naar een eigen boerderijtje met een stukje grond er omheen. De jongere kinderen konden naar school, de oudere kinderen hielpen mee op het land en het gezin leerde een nieuw leven als boer op te bouwen. In museum de Proefkolonie zien we hoe de koloniën tot stand zijn gekomen en hoe het de nieuwbakken boeren verging.

Wandelen door oude, overwoekerde kassen - De Tuinbouwschool

Vanuit hier zijn er verschillende wandel en fietsroutes die bezoekers van de Fruithof de mooiste plekken van Frederiksoord laten zien. Wij kiezen voor een korte wandeling langs de oude boerderijtjes, door het Sterrebos en de langs oude (1884) Tuinbouwschool.

Vooral deze laatste is een plek die je niet mag missen bij je bezoek aan Frederiksoord. Loop door de oude, overwoekerde kassen en de grote tuin. Als je een kaartje koopt kan je ook nog de oude school zelf bezoeken.

We dwalen door de grote moestuin en sluiten onze wandeling af met een lunch in de franse tuin van de Tuinbouwschool. De opbrengst van deze inkomsten gaan naar de renovatie van dit complex. Oud docenten en leerlingen zetten zich sinds kort in om de sinds 2005 leegstaande kassen en gebouwen een nieuw leven in te blazen waarbij de focus ligt op gezondheid en cultuur.

Ondertussen is de zon weer gaan schijnen in Frederiksoord en lopen we terug naar ons huisje in de Fruithof. De Fruitgaard staat er heerlijk bij zo in de zon en we zien zelfs een ree wegschieten. We genieten nog heel even van de rust voordat we terug naar de drukke stad gaan en komen tot de conclusie dat het leven soms toch echt beter is met meer minder.

Liefs,

Adriënne

Ontdek Nederland - Unieke ervaringen