Als alternatief voor Amsterdam is Utrecht allang geen geheime tip meer. Het is een stad vol cultuur, geschiedenis en culinaire verrassingen. En wist je dat de Domstad is uitgeroepen tot de stad met de mooiste grachten in Europa, zelfs nog mooier dan Venetië?

Natuurlijk willen we niet dat Utrecht een tweede Amsterdam wordt. Motorboten bomvol met toeristen, dat zien we hier liever niet. Vandaar dat ik eens heb gekeken hoe je Utrecht op een duurzame manier kan beleven. Dit zijn mijn tips voor een duurzaam dagje of weekendje in Utrecht. 

Museum tips Utrecht - Kennis recht onder je neus

Ik moet toegeven dat ik een zwak heb voor bijzondere musea. Museum Sonnenborgh is daar een van. Hier kun je namelijk naar de sterren kijken. De dikke muren van een 16-eeuws bastion herbergen sinds de 50er jaren van de 19de eeuw een sterrenwacht. En die is ook nog eens wereldberoemd. In 1930 werd hier namelijk ontdekt uit welke stof de zon is gemaakt. Nog steeds kun je op speciale avonden door de zonnespectrograaf naar de zon kijken. Een bijzondere ervaring lijkt me dit. 

Daarnaast leer je bijvoorbeeld ook hoe vroeger de tijd werd bepaald, namelijk met een Meridiaankijker. Ook deze is te bewonderen in het museum. Ik wil niet te veel verklappen, maar het was vroeger dus een stukje moeilijker om te weten te komen hoe laat het eigenlijk is. Maar misschien hadden de mensen hierdoor vroeger ook minder stress? Een goede reminder om het rustig aan te doen tijdens mijn weekendje in Utrecht.

Trecht

Voor de geschiedenisliefhebbers onder ons is Museum Castellum Hoge Woerd een aanrader. Wist je dat Utrecht ooit werd gebouwd door de Romeinen? Waar nu het Domplein is, stond toen een fort genaamd Traiectum. Dit is later in de middeleeuwen verbasterd naar Trecht. Zoals je nu waarschijnlijk al wel door hebt, is dit inmiddels het bekende Utrecht geworden. 

Wist je trouwens dat je in de stad precies kunt zien waar de oude Romeinse muren van Traiectum hebben gestaan? Kijken een op straat uit naar stalen platen. Ze geven precies aan waar vroeger de muur stond. Soms kun je zelfs stoom zien ontsnappen uit de stalen platen. Onder het Domplein is DOMunder, een complex met archeologische opgravingen. Hier kun je afdalen naar de ondergrondse schatkamer om de bijzondere geschiedenis van Utrecht te ontdekken.

Uit eten in Utrecht - Bewust lunchen of dineren

Waarschijnlijk zijn jij en ik inmiddels toe aan een hapje eten. Laten we even de tijd nemen om onze batterij weer op te laden. Waar kan dat beter dan bij een van de duurzame restaurants die Utrecht rijk is. Dit zijn mijn favorieten, ook geschiet voor als je opzoek bent naar een vegan restaurant in Utrecht:

The Green House

De naam verraadt het al, bij The Green House eet je in een volledig circulair paviljoen met op de bovenste verdieping een ‘urban farm’. Ze serveren ontzettend lekker eten waarvan het meeste bovenin de kas groeit en de rest uit de omgeving van Utrecht komt. Wat ik erg bijzonder vind, is dat je rechtstreeks in de keuken kan kijken hoe de kok bezig is met dat lekkere gerechtje voor jou.

De Klub

Een andere leuke plek om even neer te ploffen is De Klub. Het menu wisselt elke week en de keuken gebruikt alleen ingrediënten van het seizoen en uit de regio. Sommige ingrediënten worden zelfs op de parkeerplaats gekweekt. Lokaler dan dit ga je het dus niet krijgen.

SYR

In de Lange Nieuwstraat vind je Restaurant SYR.Het is opgericht in 2016, toen er veel nieuwkomers in Nederland arriveerden, waaronder veel Syriërs. Bij SYR werken nieuwkomers en Nederlands samen om een brede culinaire eetcultuur op tafel te zetten. In hartje Utrecht brengen zij de Arabische- en Europese keuken samen. Eetsmakelijk! 

Winkelen in Utrecht - Consumeer bewust

Met nieuwe energie gaan we naar het volgende agendapunt van onze weekendje weg in Utrecht: shoppen. Ik hou van kleine winkels met karakter en vol bijzondere vondsten. Denk aan Green Up waar ze leuke duurzame kleren en cadeautjes verkopen. Hier kun je verantwoord je kledingkast vernieuwen. Wil je je outfit helemaal afmaken? Breng dan een bezoekje aan ITIYA. Hier verkopen ze duurzame, handgemaakte sieraden en tasjes die fashionable zijn én goed voor mens en planeet.

Honeyguide Maxim schreef ook dit blog 5x duurzame kleding winkels in hartje Utrecht. 

Overnachten in Utrecht - Met een gerust hart

De dag vliegt op. Hoog tijd dus om je nestje in te duiken. Bij Mary K Hotel aan de Oudegracht slaap je in een kleinschalige hotel, gevestigd in een prachtig monumentaal pand. Verschillende Utrechtse kunstenaars hebben elk van de tien kamers een eigen sfeer gegeven. De laatste kamer is recentelijk ingericht in de prachtige 14de-eeuwse werfkelder. 

Grondgedicht

Als je toch in straat van de Oudegracht bent, vergeet niet om eens op de grond te kijken. Er staat namelijk een gedicht op de grond. Elke zaterdag om 13.00 komt er een nieuwe letter bij met als doel het gedicht eindeloos door te laten gaan. Je kunt zelfs zo’n letter kopen. Het opgehaalde geld gaat naar dichters, steenhouwers en goede doelen in Utrecht.

Dit waren slechts een aantal ideeën voor een weekendje weg in Utrecht. Natuurlijk is er nog veel meer te zien en te beleven in de Domstad. Utrecht is een schatkist vol duurzame cafeetjes, kleinschalige overnachtingsmogelijkheden, bijzondere musea en andere verborgen parels.  Genoeg redenen dus om nog een keertje terug te komen. Heb jij nog een leuke tip om te doen in Utrecht? Laat hem hier achter of tip ons op Instagram.

Liefs, 
Cathe