Reizen is niet slechts een fysieke verplaatsing, maar eerder een ontdekkingstocht door het leven zelf. Het is het omarmen van nieuwe horizonten, het begrijpen van verschillende culturen en het vinden van een plek in deze wereld. Rosa Bertram, een getalenteerde auteur en gepassioneerde reiziger, heeft haar eigen weg naar vrijheid gevonden tijdens haar reizen over de wereld. Het boek 'De magie van reizen' is niet alleen een kroniek van haar eigen avonturen, maar ook werpt ze een kritische blik op de vaak overgeromantiseerde wereld van reizen. Het behandelt namelijk ook de uitdagingen en moeilijkheden die het met zich mee kan brengen.

Een onverwachte reis naar auteurschap - Van hoofdredacteur naar boekenschrijver

Voor Rosa Bertram, voorheen de kracht achter de schermen als hoofdredacteur van BEDROCK Magazine, was het schrijven van een boek niet meer dan een vluchtige gedachte. Toch werd ze een aantal jaar geleden door haar uitgever gevraagd om haar reiservaringen en persoonlijke levensfilosofie over bewust leven vast te leggen in een boek.

Vier jaar van reflectie, groei en verandering gingen voorbij voordat 'De magie van reizen' uiteindelijk uitkwam. Ondanks de veranderende wereld en haar eigen evolutie naar volwassenheid, blijft de essentie van haar boek onaangetast. Het boek weerspiegelt wat reizen met je kan doen, zowel in verre oorden als dichtbij huis. "Het kan voor een cultuurshock zorgen als je uit een leven stapt dat voor jou altijd zo normaal was, maar ook voor zoveel vrijheid." Je krijgt ineens een nieuw arsenaal aan kleuren om je heen waardoor je inziet dat de keuzes en opties in het leven eigenlijk eindeloos zijn," legt Rosa uit. Denk bijvoorbeeld aan het hebben van minder haast, meer vertrouwen in dat wat er is en meer in het moment leven. Reizen heeft Rosa geholpen om het leven in te richten op een manier die bij haar past en die niet per se normaal is op de plek waar ze opgroeide.

De Rosa van toen en nu - Een zoektocht naar balans

Rosa’s vroegere zelf, een nieuwsgierige en sociale ontdekkingsreiziger, werd gevoed door de honger naar ervaringen en ontmoetingen. Nu, in een fase van haar leven waarin ze streeft naar rust en integratie van de geleerde lessen, zoekt ze naar een balans tussen avontuur en stabiliteit. ‘’Het leven is als yin en yang. Als je alleen maar blijft reizen, is het belangrijk om een moment te vinden om je te vestigen en je plek te vinden,’’ zegt Rosa. ‘’Dat is iets waar ik nu mee bezig ben. Op een avontuurlijke en eigen manier. Ik woon nu iets meer op één plek, maar ben nog steeds de helft van de week aan het kamperen en aan het ondernemen. Ik werk dan niet meer als hoofdredacteur, maar wel nog als schrijver en ik ben een skateschool aan het opzetten. Ik vind het ook nog steeds leuk om achter een barretje te werken, want ik ben best sociaal en wil onder de mensen zijn. Daarin ben ik ook nog mijn weg aan het vinden. Uiteindelijk doet iedereen maar wat en ik ook.’’

Rosa’s huidige identiteit is mede gevormd door haar reizen in de Australische outdoor-cultuur en de warme collectieve sfeer in Brazilië, zoals je in het boek kan lezen. Haar tijd in Australië heeft haar een diepgewortelde liefde voor het buitenleven, kamperen, en de eenvoud van het geluk geleerd, terwijl haar ervaringen in Brazilië haar de waarde van collectieve vreugde en het delen van maaltijden hebben laten inzien, zelfs met beperkte middelen. ‘‘Ik leer zoveel van langzame collectieve, mediterraanse, Latijnse culturen, toch wel meer ‘slow down’, het is oké, leef in het moment. Dat is toch iets wat mij heel erg goed uitgebalanceerd heeft. Ik word er rustig van en blij met wat er is in plaats van dat je steeds wat meer wil.’’

De intrigerende aspecten van reizen - Uitdagingen en levenslessen

In het boek neemt Rosa de lezer mee door de verschillende aspecten van reizen. Van de beslissing om op reis te gaan tot de thuiskomst na een onvergetelijk avontuur. Ze benadrukt dat deze aspecten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, omdat juist de uitdagingen en moeilijke momenten ons verrijken. 

Reizen is dus echt niet altijd zo leuk als de Instagramplaatjes je doen geloven. Zo heeft Rosa tijdens een solotrip door Brazilië een mislukte overval meegemaakt. Gelukkig liep het met een sisser af, maar het tekent wel. ‘’Het was een goede les om ervan bewust te zijn dat, ondanks dat men vrolijk en aardig is, op straat danst, kletst, helpt met Portugees leren en de tijd er niet bestaat, er ook mensen zijn die door de armoede hun hand niet omdraaien voor een beroving.’’ Moeilijke momenten bevatten lessen die nog lang bijblijven.

De wereld door andere ogen - Psychologen, filosofen, wetenschappers en mede-reizigers

Rosa's boek is niet alleen een verslag van haar eigen reizen, maar ook een spiegel van de inzichten die ze heeft verzameld van andere reizigers en deskundigen. Ze benadrukt de woorden van Nadiem, die haar het belang van nederigheid tijdens het reizen heeft doen inzien. "We mogen in onze handjes knijpen dat wij uit Nederland komen of een ander Westers land, waar een dak boven ons hoofd en eten vanzelfsprekend zijn." Het is volgens Rosa zo mooi als je in landen komt waar je iets terug kunt doen, of dat nou lesgeven is of vrijwilligerswerk. Het laat je beseffen dat we echt de luxe hebben en bevoorrecht zijn om te kunnen reizen.

De levenslessen van het reizen - Natuur, rust en in het moment leven

‘‘Meer rust en in de buitenlucht zijn, dat is wel echt onderdeel geworden in mijn leven en van wie ik ben. Hetzelfde geldt denk ik ook voor tijd creëren en minder haast hebben. Er zijn namelijk nog zoveel meer dingen in het leven dan werk en carrière,’’ deelt Rosa. Haar boek is doordrenkt met waardevolle lessen die ze heeft geleerd tijdens haar reizen over de wereld. 

Haar connectie met de natuur blijft een rode draad in haar leven, waarbij rust en de buitenlucht onmisbaar zijn geworden. ‘’Ik leef gewoon met de dag. Dat geeft heel veel rust in mijn hoofd. Dat heb ik ook echt vastgehouden als duurzame les. Ik zet geen wekker, ik kampeer nog steeds een paar keer per week, ik wandel en sport elke dag in de buitenlucht, en ik zorg sindsdien ook voor lage vaste lasten en daardoor voor meer vrijheid. Ik doe niet heel veel dingen die veel geld kosten. Zo hoef ik ook niet vijf dagen in de week heel veel te verdienen. Ik ben blij met wat er is.’’

Micro avonturen in eigen land - (wild)kamperen in Nederland

Voor Rosa draait reizen niet altijd om ver weg gaan. Je kan haar ook absoluut bellen voor micro-avonturen dichtbij huis. "In Nederland heb ik echt heel veel gekampeerd en dat doe ik nog steeds elke zomer." Mijn moeder en ik delen een oud Volkswagen-busje en als het even kan, dan staan we in de zomer een paar weken bij Camping de Lakens. Dat is zo’n fijne plek."

Rosa’s favoriete locaties in Nederland zijn de Lievelinge, Camping Buitenland en Landgoed Energy Up. Nog steeds zijn dat fijne plekken waar ze graag komt om herinneringen te maken met vrienden. Daarnaast kampeert ze ook veel wild in Nederland (op plekken waar het mag).

Rosa: "Ik hoop dat ik de lezer, of je nou een reiziger bent of niet, heb kunnen inspireren met te ontdekken wat er nog meer kan als je daar behoefte aan hebt. Als je ergens ook maar een beetje voelt van 'Oké, ik ben benieuwd wat voor manieren er nog meer zijn om te leven.' Ik hoop dat dit boek je dan inspiratie kan geven om dat uit te gaan zoeken. Dat kan naar de andere kant van de wereld voor twee en een half jaar, maar dat hoeft zeker niet. Dat kan ook op vakantie zijn in je eentje een paar dagen.’’

Liefs,
Krisja

De magie van reizen

Wat meer magie in je reizen? Lees Rosa's boek dan zelf. Ook leuk als cadeautip voor reisliefhebbers!

Bestel het boek hier