Twee dagen lang ging ik met Bikepacking Holland op avontuurlijke Bikepack Trip van Delft naar Rotterdam. Bikepacking, dat is van plek naar plek backpacken op de fiets. Een avontuurlijke en super leuke manier van reizen!

Dol op Delft - Bikepacking startpunt

Om tien uur ’s ochtend, net aangekomen op station Delft, til ik mijn stadsfiets uit de trein. Een heerlijke stad, die het wat tuttig Delfts blauw imago waar buitenlandse toeristen zo gek op zijn aardig van zich heeft afgeschud. En waar knusse kneuterigheid voor in de plaats is gekomen. “Het is Amsterdam in het klein, maar dan leuker,” vertelt de eigenaar van Koffie & Zo me , een koffietentje dat tegelijk een winkel is voor allerlei hippe hebbedingetjes. Delft barst van dit soort koffietentjes en winkels, zie ik, als ik over de grachten fiets. Dol op Delft, dat weet ik nu al.

Met mijn fiets volg ik een deel van de Delftse kunstroute. Als historische stad heeft Delft veel om mee te pronken, en als je deze route volgt kom je vanzelf op de leukste plekken terecht. Zoals bij het museum Prinsenhof, waar in het park stelletjes romantisch op de bankjes zitten te genieten van de rust. Een van de pronkstukken is hier een prachtige stoel gemaakt van...Delfst blauw! Maar niet zoals je het bij oma ziet. Nee, dit is heuse kunst die helemaal tot zijn recht komt op Instagram. Honeyguide Yalou was ook al eens in Delft en schreef een blog vol tips voor een weekendje weg in Delft.

Lunchen in stijl - Boheemse sferen op het platteland

De route gaat verder. Soms moet ik de fiets even optillen, want de trappen bij de grachten zijn niet altijd Bikepack-proof. Maar uiteindelijk rol ik de stad uit, het platteland op, op zoek naar Buitengoed de Uylenburg in Delfgauw. Uylenburg begon ooit als een camping, maar de avontuurlijke eigenaresse Josje heeft het omgebouwd tot een bijzondere en wat boheems aandoende logeer- en vergaderplek, met onder andere een herberg, yurt en airstreamer caravan. “Het is niet van tevoren bedacht, maar gewoon ontstaan”, vertelt Josje.

Lunchen doe ik bij het er tegenaan gelegen Café du Midi, waar ik even het gevoel krijg dat ik in Frankrijk ben. Het landelijk gevoel overvalt je meteen: de kippen scharrelen tussen de tafels, en de geiten reiken hun nek over het hek in de hoop een hapje mee te kunnen eten. Je kunt er trouwens ook picknickmanden krijgen voor onderweg.

Bikepacken in de Randstad - Natuurgebieden en Rotterdam

Op weg naar Rotterdam fiets ik via de Ackerdijkse plassen, een prachtig natuurgebied midden in de Randstad, waar het barst van de eendjes op zwemles en veulens die op eigen poten leren staan. Via de Rotte fiets je zo het Oude Noorden van Rotterdam in, een upcoming wijkje met allemaal leuke winkeltjes en eet- en koffietentjes. (leestip: Honeyguide Amanda tipt je de 5 leukste koffie en lunchplekken in Rotterdam)

Stoppen doe ik bij het hippe fietscafe Coppi, om helemaal in stijl een koffie te drinken op het terras. Nog even doortrappen en dan kom ik bij de slaaplek aan:het supergave hostel ROOM. Ik slaap in een plek die vroeger de clocktower is geweest, maar nu prachtig gerenoveerd is.

Overnachten bij ROOM - Bikepacking Holland

ROOM maakt deel uit van Bikepacking Holland. Eigenaresse Mirjam Verschoor is eveneens initiatiefnemer van Bikepacking Holland, een netwerk van vijftien bijzondere locaties – veelal hostels – waar je kunt verblijven terwijl je aan het bikepacken bent. Ook Uylenburg is er één  van, net zoals een voormalige gevangenis, een eco-hostel of een hostel aan het strand. Het zijn plekken waartussen genoeg afstand bestaat om een leuk bikepacking avontuur te beleven. Alle vijftien locaties zijn fietsvriendelijk, want je kunt er je fiets veilig stallen en ze hebben er een reparatiesetje. Je krijgt er bovendien een speciaal fietsbiertje bij. Proost!

Het bikepacking-avontuur komt ten einde. Na het ontbijt neem ik de volgende dag nog de watertaxi naar de Fenix Food Factory, om daar koffie te drinken. In dit gebouw aan het water vind je een ambachtelijke versmarkt met allerlei kraampjes. Je kunt lekker aan het water zitten met uitzicht op wat vroeger de ‘hoerenlopersbrug’ werd genoemd, en waar je een mooi uitzicht hebt op dit stukje ‘New York van Europa’, want een bijzonder gezicht blijft Rotterdam wel. Ik vaar terug om mijn fiets op te halen en trap naar de trein. De tocht zit er – 30 kilometer verder -  nu echt op. Het is alsof ik een week op avontuur ben weggeweest!

Liefs, 
Brigitte

Meer avonturen van Brigitte - Ontdek Nederland