Delft is met de Technische Universiteit een drijvende kracht achter innovatie en ontwikkeling. Maar in het centrum van Delft waan je je tijdens een stedentrip weer even in de vorige eeuw. Deze stad laat moderne en antieke trekjes moeiteloos in elkaar overlopen. Met deze tips laat ik je zien wat er te doen is tijdens je stedentrip Delft. 

Hotel de Plataan - Bijzonder overnachten in Delft

In hartje Delft, gelegen aan het knusse Doelenplein, vind je Hotel de Plataan. 'Groen is het nieuwe goud' pronkt op de gevel, doelend op het groene karakter van het hotel. Hier slaap je namelijk in een van de duurzaamste hotels van Nederland. En alsof dat al niet genoeg is, kun je ook in een bijzondere themakamer overnachten. Alle kamers zijn gedesigned met natuur en cultuur als voorbeeld. Ik sliep een nachtje in de Mangrovekamer. Een kamer vol tropische regenwoud details, met in de hoek een groot bad om optimaal van de schilderingen te genieten. Enkel de kerkklokken van Delft herinnerde me aan het feit dat ik daadwerkelijk in Nederland sliep. 

Hotel de Plataan heeft een Gouden Green Key certificaat en zet zich op veel manieren in om hun impact op het milieu te verkleinen. Zo gaat het ontbijt afval naar de kippen. Komt de honing van eigen bijen en maken ze gebruik van fairtrade en biologische producten. Verder hebben ze 100% groene stroom, navulbare verpakkingsvrije zeep voor in bad, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en veel energie en water besparende maatregelen. Deze details maken mij gelukkig. 

Wanneer ik ergens ga overnachten, doe ik dat het liefste op een gekke plek. De themakamers van hotel de Plataan zijn dit bij uitstek. Behalve de Mangrove kun je je ook in Oosterse sferen wanen, of wat dacht je van een Delfst blauwe kamer? 

4x Eten en drinken in Delft - Hotspots die je moet kennen

Bij een stedentrip hoort lekker eten en aan toffe hotspots geen gebrek in Delft. Dit zijn vier van mijn favoriete plekjes om te eten en drinken. 

1. Groots Café Hanno

Wanneer je Groots Café Hanno binnenstapt, waan je je niet langer in Delft. Toepasselijk ook dat dit café tegenover Hotel de Plataan zit. Eigenaren Hugo en Kim zijn gepassioneerde wereldreizigers en brengen al hun avonturen samen in dit café. Achter ieder gerecht zit een verhaal en aan ieder meubelstuk kleeft een herinnering. Zo komen de kussenslopen uit Kenia en de theekopjes uit Thailand. Van ontbijt tot aan diner en borrel, hier smul je van wereldse gerechten.

2. Angie's Juicebar

In de Choorstraat vind je Angie's Juicebar. Een knusse plek voor een gezond ontbijtje of lunch. Ze maken verse smoothies en koudgeperste sappen, bowls en heerlijke (vegan) broodjes. De eigenaresse vertelde enthousiast over de plekjes in Delft die we (naast deze Juicebar) niet mochten missen. Met een haver-cappuccino to-go verkenden we vervolgens de rest van Delft. 

3. Koffiebar KEK

Een andere fijne koffie en lunchplek in Delft is KEK. Hier maken ze heerlijke broodjes met biologische ingrediënten. Wij haalden een Asian tempeh sandwich to-go. En geloof me, dat geeft genoeg energie voor een flinke stadswandeling. Helaas konden we niet binnen zitten, maar het leuke aan deze plek is dat het behalve een lunchroom, ook een conceptstore is. Bijna alles wat je ziet, is te koop. Terecht een kekke plek.

4. Lunchroom Wildgroei

Lunchroom Wildgroei ken ik nog van een eerder bezoek aan Delft. Deze lunchroom wordt gerund door moeder en dochter en het gehele menu is veganistisch! Daarbij zijn alle ingrediënten vers, fair trade, biologisch en komen van lokale partners. Hierdoor weet jij wat er in jouw eten zit en waar het vandaan komt. Een feestje op je bord.

4x Bezienswaardigheden Delft - Kunst in alle vormen

Bij kunst en Delft denken velen ongetwijfeld aan Johannes Vermeer en het Delfts Blauwe aardewerk. Deze kunst is ook zeker aanwezig. Maar er is meer wat je kunt doen in Delft. Ontdek tijdens je stedentrip ook eens de volgende plekken:

1. Kleinste museum ter wereld

Voor de deur van koffiehuis Uit de Kunst vind je het kleinste museum ter wereld; een ouderwetse telefooncel waar iedere maand een andere kunstenaar zijn werken toont. In het koffiehuis serveren ze zelfgemaakte appeltaart met verse koffie en de winkel verkoopt allerlei art-deco meubels.

2. Museum Paul Tetar van Elven

Behalve Vermeer, liet ook Paul Tetar van Elven zijn stempel achter in deze stad. Deze kunstenaar en verzamelaar, geboren in 1823, vond Delft maar een saaie bedoeling. Misschien was dat de rede dat hij zijn huis vol kostbare werken na zijn dood aan de stad schonk. Het museum was een feit: vol portret schilderijen, tekeningen en aquarellen van zijn hand, antiek uit de Hollandse Renaissance, en zeventiende en achttiende eeuws porselein uit China, Japan en natuurlijk Delft.

3. Muurschilderingen in Delft

Tussen alle prachtige oude panden vind je her en der schitterende muurschilderingen en kunstwerken verstopt. Van een Delfts Blauwe muur in de Bonte Ossteeg tot aan pop-art graffiti op het hoekhuis van de Kloksteeg. Het complete overzicht van kunstwerken en hun betekenis vind je op deze site

4. Echo kunstwerk bij de Oude Kerk

Een van de kunstwerken die ik wel extra wil uitlichten, is het echo kunstwerk voor de Oude Kerk. Delft is groots geworden mede dankzij de Gouden Eeuw, maar aan die eeuw kleeft een niet zo’n gouden randje. Kunstenaar Nynke Koster laat met haar kunstwerk de verschillende kanten van de Gouden Eeuw zien. Ook de kanten van slavernij en armoede. De verhalen achter de details van dit kunstwerk lees je hier. Het kunstwerk is gemaakt als zitmonument; om verhalen te delen en te reflecteren op het verleden en heden. 

5. Rondleiding door Agnetapark

Laat je tot slot meenemen in de vertelkunsten van Jan. Jan van der Mast schreef een boek over Jacques van Marken, Nederlands eerste sociaal-ondernemer die de opvallende arbeiderswijk in Delft liet bouwen. Behalve dit feitje is er nog zat te vertellen over deze beste man, en dat doet Jan in geuren en kleuren tijdens een rondleiding door het Agnetapark.

2x Winkelen in Delft - Duurzame en kleinschalige shops

Toegeven, shoppen is niet het gene waarvoor ik een stad verken, maar deze leuke winkels trokken mijn aandacht. 

1. Conceptstore PLECK

Bij PLECK vind je werkelijk van alles. In deze winkel komen de spullen van kleine ondernemers samen: hippe kleding, handgemaakte sieraden en unieke woonaccessoires. Achterin de winkel kun je ook genieten van een kopje koffie, hightea of lekker broodje. Winkelen op z'n lekkerst dus. 

2. Conceptstore Voorlopig

Aan conceptstores geen gebrek in Delft. Bij het excentrieke warenhuis Voorlopig verkopen beginnend ondernemers hun handgemaakte spulletjes. Het continu veranderende aanbod van Voorlopig is dus altijd een verassing. Op hun terras of binnentuin kun je tevens genieten van een lekker taartje. 

Met deze tips weet je wat er te doen is tijdens je stedentripje naar Delft. Ook tijdens de lockdown zijn veel van de bovenstaande tips prima te doen. Veel plezier!

Laat je het ons weten als je op bezoek gaat? Dat kan via een berichtje op Instagram, tag ons in je foto's van Delft met #heyhoneyguide of @heyhoneyguide. 

 

Liefs, 
Yalou

Meer stedentripblogs - Ontdek Nederland