Wie houdt niet van een lekker kopje koffie. Maar een écht goede koffie vinden is niet altijd even makkelijk. Honeyguide Amanda tipt ons haar favoriete plekjes voor koffie en lunch in Rotterdam. Met lekkere-koffie-garantie.

1. Op het dak - Een koffie met uitzicht, alsjeblieft!

Een van mijn favoriete Rotterdamse adresjes is zonder twijfel Op Het Dak. Omdat het een plek is die je niet zomaar vindt. Als het lekker weer is letterlijk boven op het dak van een markant Rotterdams gebouw zit. En omdat je Rotterdam van boven ziet met uitzicht op de indrukwekkende moestuin van het restaurant. Maar vooral omdat ze koken met ingrediënten uit het seizoen, uit eigen tuin en van (stads) boeren en voedselmakers uit de regio. En als we ons daar vaker aan houden, maken we de wereld met z’n allen net een beetje mooier.

Zoals gezegd moet je Op Het Dak wel kennen. Je loopt er niet zomaar langs. Het goede nieuws is dat het op nog geen 10 minuten lopen van het Centraal Station ligt. Dus dat is een mooie eerste stop als je in Rotterdam bent aangekomen, natuurlijk met de trein! Aangekomen bij het Schieblock, een verzamelgebouw met allemaal hippe en creatieve ondernemingen, neem je de lift of de trap naar de bovenste verdieping. Via een kleinere trap kom je dan op het dak, de naam zegt het al.

Eten in de moestuin

Eenmaal boven kun je kiezen uit verschillende ontbijtgerechten. Ik neem graag een bircher muesli. De uitgebreide lunchkaart vind je op de website, maar mijn favorieten zijn de tempeh bowl en de season veggies. Hoewel ik ook niet nee zeg tegen de Swiss soup van gerookte groentjes… Natuurlijk kun je ook gewoon kiezen voor een verse thee met kruiden uit de tuin en een stukje zelfgemaakt bananenbrood met caramel zeezout.

Wees welkom staat er op de site en dat voel je je zeker. Binnen heeft Op Het Dak 45 zitplaatsen. Op het terras buiten kijk je uit over de tuin met eigen groenten & fruit, kruiden en de grootste collectie eetbare bloemen. Huisdieren zijn de bijen, die elk jaar weer voor stadshoning zorgen. Overigens is het vaak druk en moet je soms op je plekje wachten, want hoewel niet makkelijk te vinden, de Rotterdammers hebben Op het Dak allang ontdekt.

2. Bertmans - Nog steeds een aanrader

Een van mijn absolute toppers in Rotterdam is Bertmans, of misschien moet ik zeggen was? Toen dit hele leuke restaurant begon, zat het op een topplek aan het water in het leuke buurtje Rotterdam-Noord. Het restaurant was klein en daardoor meestal vol. Dus werd een tweede, veel grotere, locatie geopend: middenin het centrum, tegenover het plein met de Pathé-bioscoop en de Doelen.

Ik had het niet verwacht, maar ook op deze (lang niet zo leuke) plek werd Bertmans wederom een succes. Met als gevolg dat de leuke locatie in Noord werd gesloten. Maar is dit nu een reden om niet meer naar Bertmans te gaan? Nee, want het eten is nog steeds heel erg lekker!

Voor vegans en vleeseters

Je kunt hier terecht als je vegan bent, maar ook als je gewoon wat minder vlees of vis wilt eten. De koks gebruiken bij voorkeur pure en seizoensgebonden producten, waarbij hun passie voor de gezonde keuken en de omgeving centraal staan. Wie wil dat nou niet? Bertmans is de hele dag open voor ontbijt, brunch, lunch en diner. Per gerecht staat vermeld of het glutenvrij, vegan of vegetarisch is.

Mijn favoriet is de geroosterde groenten met avocado en zelfgemaakte hummus, die zou ik het liefst elke keer nemen… Maar gezond eten is ook afwisselen, dus dan komen de kikkererwtenpannenkoekjes met snijbiet en gerookte wortel goed van pas. De cold pressed juices of smoothies moet je ook echt proberen!

Het voordeel van de nieuwe locatie is dat je vanaf het Centraal Station kunt lopen en meteen midden in de stad bent. En als je een filmpje wil meepakken, dan kan dat natuurlijk ook. Al zou ik dan liever naar de arthouses Kino of Lantaren Venster gaan.

3. SUE - Lekker snoepen, maar dan verantwoord

Een begrip in Rotterdam zijn de taartjes van SUE. Ze zijn zoet zonder suiker en zien er ook nog eens als ware kunststukjes uit. Geraffineerde suiker zal je dus niet vinden in de bakkerij van Kim Sue. De taartjes worden gezoet met natuurlijke ingrediënten, zoals dadels, noten, kokosproducten en rijststroop en zijn stuk voor stuk suiker-, gluten- en lactosevrij én vegan.

Een uit de hand gelopen hobby

Het verhaal achter de taartjes? Een uit de hand gelopen hobby. Kim probeerde gewoon thuis in haar eigen keuken suikervrije lekkernijen te maken. De reacties van vrienden waren zo goed, dat ze de taartjes aan de horeca in Rotterdam ging aanbieden. Het werd een succes. Inmiddels heeft ze haar fulltime baan opgezegd om een eigen winkel en bakkerij te openen.

De taartjes worden door heel Nederland verkocht, maar het leukste is natuurlijk om ze ter plekke in de winkel in Rotterdam te proberen. Hier kun je trouwens ook genieten van een ontbijt, lunch of borrel. Een doosje mee naar huis nemen kan natuurlijk ook. En oh ja, het bananenbrood is ook de moeite waard.

SUE is gevestigd in de Karel Doormanstraat, een lange winkelstraat die onlangs flink is opgeknapt. Vergeet ook de zijstraten Van Oldenbarneveldstraat en Oude Binnenweg niet of steek helemaal aan het einde over naar de hippe Witte de Withstraat. Succes verzekerd!

4. Bas Bakt - Bakkunst zonder overbodige toevoegingen

Als je dan vanaf SUE richting de Witte de Withstraat loopt, dan kom je eerst in de Hartmanstraat. En daar zit Bas Bakt, nog een van de leukste bakkers van Rotterdam (Jordy’s Bakery en het piepkleine Das Brot mogen we natuurlijk niet vergeten).

Hier wordt elke dag vers desembrood gebakken, zonder gist of overbodige toevoegingen. Je kunt het brood vers kopen en meenemen. Maar ik neem het liefste plaats aan de lange tafel in de winkel voor een belegde broodje, de heerlijke speltkoeken en taartjes en de lekkerste koffie. Zelfs de krant ligt al voor ons klaar. Ondertussen genietend van de heerlijke broodlucht, want meteen achter de counter sta je midden in de bakkerij. Waar Bas natuurlijk zelf staat te bakken.

5. Jarmusch - Lokale koffie meets Amerikaanse pancakes

Zeg je in Rotterdam koffie, dan zeg je Man met bril. In deze koffiebranderij in de Hofbogen wordt sinds 2015 de lekkerste koffie van de stad gemaakt. Echte verse koffie, maar dan wel lokaal, persoonlijk en zonder geouwehoer. Zo gaat dat in Rotterdam. Inmiddels levert de branderij koffie door de hele stad, te herkennen aan het suikerzakje, inderdaad met bril!

Man met bril

Een van de tentjes die Man met bril serveert, is Jarmusch. Een Amerikaans ingerichte diner, genoemd naar regisseur Jim Jarmusch van de films Coffee and Sigarets. Een toepasselijke naam voor deze liefhebbers van vers gebrande filterkoffie die ook ontbijt en lunch serveren. Denk nu niet meteen aan allerlei vette Amerikaanse gerechten. Oké, je kunt hier terecht voor scrambles en pancakes, maar ze hebben ook gezonde bowls, sandwiches & salads. Voor elk wat wils dus.

Jarmusch is gevestigd in het Industriegebouw. Dit is een hip kantoorgebouw in Rotterdam waar veel creatieve bedrijven zitten en menig éénpitter een flexplek bezit. Om de hoek vind je Old Scula, een pizzeria, die alles is behalve oldschool. Ook het proberen waard!

Al deze plekken kan ik je met een gerust geweten aanbevelen. Ze houden rekening met mens en natuur, en serveren daarnaast ontzettend lekkere koffie.

Liefs,
Amanda