Yoga is niet alleen voor de zenmeesters en flexibele slangen-mensen onder ons. Nee, er zijn ook hilarische, gekke en ronduit bizarre yogavormen die je buikspieren op een heel andere manier laten werken: van het lachen! Laten we een duik nemen in deze unieke en hilarische wereld van yoga. Vandaag deel ik 7 ludieke yogavormen in Nederland met je.

1. Lach yoga - Giechels en grondhoudingen

Ooit geprobeerd te lachen terwijl je in de lotushouding zat? Lach yoga is de perfecte workout voor je lachspieren. Begin met een giechel, laat het overgaan in een schaterlach en voor je het weet rol je van je matje van het lachen. Sanne of Keshia van Alles Lach helpen je hier maar al te graag mee! 

Het is gebaseerd op het idee dat je niet echt een reden nodig hebt om te lachen; het lichaam herkent geen verschil tussen echt en nep lachen. Dus, zelfs als je begint met een geforceerde lach, zal het al snel veranderen in een echte schaterlach. Vooral als je in een groep bent. Wie heeft er nog sit-ups nodig als je ook kunt lachen?

2. Bier yoga - Balans en bier

Strek je arm, focus op je bierglas en... proost! Bier yoga is voor iedereen in Nederland die denkt: "Ik zou echt meer moeten sporten, maar kan die lekkere biertjes niet laten staan." Waarom kiezen? Doe beide! En als je omvalt, blameer het op de yoga, niet op het bier.

Maar bier yoga is natuurlijk niet alleen een excuus om te drinken tijdens het sporten. Het daagt je daadwerkelijk uit om je concentratie en balans te behouden terwijl je een biertje vasthoudt. Wie kan benaderen voor een workshop? Gebrouwen door Vrouwen natuurlijk!

3. Honden yoga (doga) - Poses met je viervoeter

Wie zei dat yoga alleen voor mensen is? Doga is de perfecte manier om te werken aan de unieke band tussen jou en je hond. Esther van Yoga & Dogs helpt jullie graag met het verbinden, aanvoelen en ontspannen.

Maar naast dat kan Doga ook helpen bij samen het connecten met je hond. Door samen te werken in poses, leert je hond om iets van elkaar aan te voelen en zich te concentreren. Het is ook een geweldige manier voor honden om te socialiseren met andere honden in een rustige en gecontroleerde omgeving.

4. SUP yoga - Drijvend zen worden

SUP yoga is niet alleen een test voor je balans op het Nederlandse water, maar het helpt ook bij het verbeteren van je kracht en flexibiliteit. Het water zorgt voor een onstabiele ondergrond, waardoor je spieren harder moeten werken om je stabiel te houden. Bovendien zorgen de geluiden van het water en de natuur om je heen voor een meditatieve omgeving die je helpt om dieper in je houding te duiken.

Balans vinden op een yogamat is al lastig genoeg, laat staan op een drijvend bord. Maar daar helpen de instructeurs van Supclub Nederland je graag bij. En onthoud: als je valt, is het tenminste in het water. Een nat pak is gegarandeerd, maar ook veel plezier!

5. Geiten yoga - Plezier met springende geitjes

Tijd voor een mini-retraite? Bij Geitenboerderij Ridammerhoeve kan je deelnemen aan goat yoga, oftewel een lesje yoga met geiten. Want zeg nou zelf, niets kan je dag opfleuren zoals yoga met speelse geitjes om je heen. Terwijl je je poses uitvoert, kunnen deze nieuwsgierige dieren besluiten om naast je te komen liggen, op je rug te springen of gewoon rond te dartelen.

Naast het feit dat het gewoon super leuk is, heeft goat yoga ook therapeutische voordelen. De aanwezigheid van de geiten kan helpen om angst en stress te verminderen. Hun speelse aard kan ook helpen om je uit je hoofd te halen en je te concentreren op het huidige moment. Plus, het is een geweldige manier om te verbinden met dieren en de natuur.

6. Aerial yoga - Zwevend in de lucht

Aerial yoga, ook wel bekend als hangmatyoga, tilt je practice letterlijk naar een hoger niveau. Door gebruik te maken van een soort hangmat, kun je zweven boven de grond. Bij Yogadreams in Zaandam bieden ze aerial lessen aan voor zowel jong als oud. 

Bij aerial yoga gaat het niet alleen om het uitvoeren van poses in de lucht; de hangmat dient ook als een hulpmiddel dat ondersteuning biedt. Zo zorgt het ervoor dat je diepe rug stretches kunt ervaren zonder druk op de wervelkolom. Bovendien kan het helpen bij het ontgiften van het lichaam, het verbeteren van de bloedcirculatie en het stimuleren van de lymfedrainage.

7. Wijn yoga - Wijnen in warrior pose

Voor degenen die denken dat een glas wijn na de yoga niet genoeg is. Waarom wachten? Neem een slokje terwijl je je in een ingewikkelde houding wringt. En als je wankelt, nou ja, dan was het vast die moeilijke pose en niet dat tweede (of derde) glas wijn.

Net als bier yoga, voegt wijn yoga een element van plezier en uitdaging toe. Het vasthouden van een glas wijn terwijl je een pose doet, kan je helpen om je meer bewust te worden van je bewegingen en balans. En natuurlijk, de antioxidanten in wijn kunnen ook enkele gezondheidsvoordelen bieden. Yoga studio LIZ in Nederland biedt naast andere yogalessen, ook wijn yoga aan. Superleuk voor een uitje met vriendinnen of familie.

Dus, of je nu wilt lachen, drinken, hangen of gewoon een geit wilt ontmoeten, er is een yogavorm voor jou. Rol je mat uit, of pak je bier, en lach je een weg naar verlichting. Namaste... of zoals we bij bier en wijn yoga zeggen: Proost! Welke van deze 7 ludieke yogavormen in Nederland zou jij wel een keertje willen doen? 

 

Liefs,

Krisja