Haarlem, de hoofdstad van Noord-Holland, heeft alle ingrediënten in huis voor een geslaagd weekendje weg met positieve impact. Een schitterende stad vol verborgen verhalen en culinaire hoogstandjes. En niet te vergeten, met de zee om te hoek om lekker uit te waaien. In dit blog een aantal tips wat er te doen is in Haarlem.

1. Ontdek het verborgen verleden van Haarlem - Kerken in Haarlem

Vanaf het station loop je zo Haarlem in. Een stad waarvan het straatbeeld een rijke geschiedenis vertelt, mits je weet waar je moet kijken. Toen de protestanten deze stad in de 16e eeuw domineerden, moesten de katholieken hun geloof in het geheim uitoefenen. 

Honeyguide Cathe verdiepte zich al eens in de geschiedenis van Haarlem, en dan met name in de kerken van deze stad. Met deze route ontdek je de verhalen achter de schuilkerken, waarvan sommige tot vandaag de dag een rol hebben. Zo is de schuilkerk aan de Grote Houtstraat nu een kunstatelier.

De route eindigt bij de Koepel Kathedraal. Een schitterend bouwwerk dat samen met de Sagrada Familia en de Sacré-Coeur pronkt in de top 5 belangrijkste kerken ter wereld, gebouwd tussen 1850 en 1950! Hoe bijzonder dat deze wereldse kerk gewoon in Haarlem te vinden is.

2. Uiteten in Haarlem - Culinair genieten

Lunchen bij By Lima

Cathe's route brengt je door heel Haarlem en dus ook langs ontbijt- en lunchspots zoals By Lima. In deze kleurrijke huiskamer weten ze gezond en duurzaam op de kaart te zetten. In de keuken van dit restaurant maken ze bijna alles zelf klaar met biologische seizoensproducten. Wat betekent dat je een kleurrijk en smakelijk feestje op je bord krijgt. Cathe en ik zaten bomvol na een lunch bij By Lima. Een mooie plek om op te laden tijdens een weekendje weg in Haarlem.

Duurzaam dineren bij DeDakkas

Voor wie nog meer eetopties wilt, of na de wandeling lekker wilt dineren, kent Haarlem ook zat mooie restaurants. Wie denkt dat een parkeergarage niet boeiend is, staat versteld van DeDAKKAS. Een duurzaam paviljoen bovenop het dak, met uitzicht op de koepelgevangenis en de Grote St. Bavokerk. En natuurlijk met zicht op de kippen en bijen in de moestuin op het dak. Aan het hoge plafond van DeDAKKAS hangt kunst van bekende en minder bekende Haarlemse fotografen. De perfecte plek om je dag af te sluiten.

Uiteten bij Restaurant de Wereldkeuken

Mijn persoonlijke favoriet om uiteten te gaan in Haarlem, is bij Restaurant de Wereldkeuken. Hier komen mensen van over de hele wereld samen. Iedere week hebben ze een wisselend menu met gerechten uit de landen van de Haarlemse nieuwkomers. Een multiculturele brigade waar nieuwkomers zich thuis kunnen voelen en gasten kennismaken met de lekkerste gerechten.

3. Overnacht bij Boutique hotel STAATS - Slapen in Haarlem

Kom bij in een van de vele unieke kamers van Boutique hotel STAATS. Dit hotel is gevestigd in een oud schoolgebouw aan de rand van het centrum van Haarlem. En het toffe is dat alle kamers verrassend anders zijn. De inrichting is een unieke combinatie van modern en vintage en nodigt je uit te ontspannen.

Neem een bad, geniet van een afsluitend drankje en van een goede nachtrust voor een volgende dag in Haarlem. Het hotel heeft ook een leerwerkrestaurant, waar je de volgende ochtend heerlijk kunt ontbijten. Ook dit restaurant is een wirwar van stijlen en kleuren die combineren tot een stijlvol geheel. 

4. Museum van de geest & Teylers - Museums in Haarlem

Wanneer je even niet weet wat er te doen is in Haarlem zijn deze musea zeker een bezoekje waard. In het historisch pand van het voormalig Dolhuys, een plek waar in de 16e eeuw krankzinnigen werden verpleegd, vind je vandaag de dag Museum van de Geest. Een gebouw vol kennis en kunst die je een andere kijk op de werkelijkheid biedt. Een plek waar je verwondert.

Het museum heeft een bijzondere collectie outsider art. Een kunststroming waar na de eerste wereldoorlog belangstelling voor kwam dankzij psychiater Hans Prinzhorn en zijn boek ‘Bildnerei der Geisteskranken’. Hierin verzamelde hij een grote collectie werken van mensen uit psychiatrische instellingen. Kunstenaars als Karel Appel en Salvador Dalí lieten zich hierdoor inspireren. En ook jij komt ongetwijfeld geïnspireerd uit dit museum. 

Een ander inspirerend museum in Haarlem is het Teylers Museum. In het historische gebouw van Teylers vind je kunst van beroemde meesters, fossielen, fonkelende mineralen, peperdure boeken en vernuftige instrumenten. In dit oudste en misschien wel mooiste museum van Nederland ontdek je de wonderen van kunst en wetenschap! 

Hopelijk weet je nu precies wat er te doen en te beleven is in Haarlem. Voor nog meer inspiratie, neem vooral een kijkje in onze stadsgids van Haarlem.

Laat je het ons weten als je op bezoek gaat? Dat kan via een berichtje op Instagram, tag ons in je Haarlem kiekjes of gebruik #heyhoneyguide. 

 

Liefs, 
Yalou

Meer stedentripblogs - Ontdek Nederland