Lekker cocoonen onder een dekentje op de bank of de keuken in om een heerlijk stoofpotje te maken. De winter is daar helemaal geschikt voor. Maar… het seizoen kent natuurlijk nog meer fijne belevenissen. Laat je inspireren door 6x winteractiviteiten in Nederland en maak je klaar voor een onvergetelijk avontuur.

1. Winterwadlopen - Blijf in beweging

Ik hoor je denken: ‘’Wadlopen in de winter?!’’. Ja zeker! En het is misschien nog wel unieker dan in de zomer, omdat je hoogstwaarschijnlijk het hele wad voor jezelf hebt. Kleed je lekker warm aan, trek je regenlaarzen aan en beleef de prachtige winterse vergezichten van de Waddenzee. 

Samen met een ervaren gids van Natuurmonumenten maak je een korte zwerftocht op Schiermonnikoog. Leer alles over welke dieren en planten er in dit paradijs leven en waarom het was zo bijzonder is. Tijdens de tocht loop je over de bodem van de zee en bewonder je de schoonheid van het UNESCO werelderfgoed gebied. Ik weet zeker dat je door deze winteractiviteit in Nederland het ritme van eb en vloed op een ongeëvenaarde manier leert kennen.

2. Winterwoods - Overnachten in de natuur

Koken boven een zelfgemaakt vuurtje, ontspannen in een Finse sauna en overnachten in een traditionele yurt. Dat is wat je onder andere bij Winterwoods doet, een fantastische pop-up camping midden in de Drentse bossen. Het is een echte wildlife beleving die je nog t/m 26 maart 2023 kan ervaren.

Op het terrein van Winterwoods zijn er diverse activiteiten te doen, zoals yogalessen, micro hikes, koudetraining en workshops brood bakken. Ervaar het ultieme buitenleven of ga op ontdekking in de omgeving. ’s Avonds genieten jullie samen van de magische sterrenhemel terwijl het kampvuur jullie verwarmt.

3. Wildplukken - Op ontdekkingsreis

Heb jij ook altijd het gevoel alsof alles in de winter even stil lijkt te staan? Er groeien geen bladeren aan de bomen en geen mooie bloemen langs de wandelpaden. Maar niks is wat het lijkt. Zelfs onder de blaadjes en de sneeuw, dicht op de bodem van het bos, vind je allerlei eetbare wilde planten.

Laat je verwonderen tijdens een middagje wildplukken onder begeleiding van De Wilde School. De Nederlandse bossen staan in de koude wintermaanden vol verrassingen. Zo pluk je bijvoorbeeld veldkers, brandnetel, oesterzwammen, jeneverbessen, zevenblad en daslook. Maar let op! Lees voordat je gaat plukken wel even de regels door. 

4. Winterzwemmen - Verleg je grenzen

De trend van de afgelopen jaren is je vast niet ontgaan: koudetraining. Oftewel uit je comfortzone stappen en een plons nemen in ijskoud water. Deze Siberische traditie is supergezond voor je immuunsysteem en schud je lichaam even helemaal wakker. 

Tijdens een workshop winterzwemmen draait alles om adem en beweging. Je leert hoe je je ademhaling kan beheersen en hoe je kou kan inzetten als medicijn. Er zijn verschillende workshops online te vinden. Eén daarvan is deze van Retreats (bij Thermen Bussloo), onder begeleiding van Ewout Staartjes. Durf jij deze winteractiviteit op Nederlandse bodem aan?

5. Het winterse seizoen - Culinair genieten van

Laat je verrassen tijdens een culinair diner bij restaurant De Kas en proef de Winterse schatten van de natuur. Bijna alle ingrediënten komen vanuit hun eigen tuinen in Amsterdam en de Beemster. Ze vormen de ziel van alle kunstwerken op je bord. 

Het hele jaar door geven de seizoenen van de natuur eindeloze inspiratie voor de gerechten. De 300 soorten groenten, kruiden en fruit worden op het allerlaatste moment geoogst. Zo zorgen ze voor de mooiste en verste producten. En dat ook nog eens in een prachtige oude kweekkas, onder de sterrenhemel. Bij dit farm-to-table restaurant is over alles nagedacht.

6. Kastelen in de winter - Toeren langs Nederlands trots

Als laatste winteractiviteit van dit blog wil ik je de tip geven om eens een tour te doen langs de mooiste kastelen van Nederland, zoals Kasteel Hoensbroek en Kasteel de Haar. Luister naar de winterse verhalen van de gids en plof neer met een warme chocolademelk rond het kampvuur. Zeker in dit seizoen voel je de wonderbaarlijke magie van de kastelen extra goed. 

Honeyguide Yalou schreef al eerder een blog over de drie mooiste kastelen in de winter, die zeker een bezoekje waard zijn. Volg je liever een complete route? Honeyguide heeft er één voor je uitgezet. Deze vind je hier. Stap in de auto en geniet van een dag vol pracht en praal.

Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt door 6x winteractiviteiten in Nederland. Ga op avontuur en laat het seizoen je omarmen. Heb jij een favoriete activiteit die je in de winter graag doet? Deel het met ons op Instagram door @honeyguide.nl en #heyhoneyguide te gebruiken. Ik ben heel benieuwd! 

 

Liefs,

Krisja

 

Buitenland ervaringen in Nederland - Meer blogs