Met de vogels die vrolijk fluiten en de zon die steeds vaker haar stralen laat zien, is er geen twijfel mogelijk: de lente is in aantocht! Dat is ook te zien aan de fruitbomen die weer gaan bloeien. Ga op bloesemtocht en laat je verrassen door de verschillende soorten en kleuren, zoals de fleurige kersenbloesem. Naar welke plek je echt heen moet? Dat lees je in dit blog! 

Een kleine bloesemgids - De verschillende kleuren en vormen

Met zoveel verschillende bloesembomen is het misschien lastig om te zien welke je precies voor je hebt. Om je op weg te helpen heb ik een kleine gids voor je gemaakt:

  • De appelbloesem heeft lichtroze kleur en dunne, ronde bladeren. Meestal bloeit deze van eind april tot begin mei, afhankelijk van de regio.

  • De perenbloesem is wit van kleur en lijkt op kleine belletjes, gegroepeerd langs de takken. Deze bloesem bloeit, net als de appelbloesem, meestal eind april tot begin mei.

  • De pruimenbloesem heeft ook een witte kleur en is vaak iets groter dan de appel- en perenbloesems. Tijdens de bloei heeft deze boom geen bladeren. Deze bloesem is van midden tot eind april te bewonderen, dus net voor de andere fruitbomen.

  • De kersenbloesem heeft een prachtige wit-roze kleur met een kenmerkende lichte zoete geur. Het groeit begin april tot half mei, afhankelijk van het weer.

Benieuwd naar de huidige stand van bloei? Download dan de gratis bloesemalert-app. Hierin vind je alle informatie die je nodig hebt tijdens je bloesemtocht.

1. De fruitmand van Limburg - Langs peren- en appelbloesems

Zuid-Limburg, vooral Haspengouw, staat bekend als de fruitmand van Limburg. Hier komen witte perenbloesems en lichtroze appelbloesems in het voorjaar tot volle bloei in een heuvelachtig landschap. Tijdens je bloesemtocht kom je langs kastelen en de oevers van de Maas.

Aanrader: Wil je dit landschap op een unieke manier beleven? Maak een bloesemtocht met een groen golfwagentje door Bilzen, midden in Haspengouw. Tijdens de bloesemperiode zijn er prachtige routes om te volgen. Of wat dacht je van een picknick met streekproducten te midden van de bloeiende boomgaarden?

2. Ontdek de Zeeuwse Betuwe in Zuid-Beveland - Toeren, proeven en leren

Ook in Zeeland bloeien de bloesembomen, voornamelijk op het schilderachtige Zuid-Beveland. Sommigen noemen dit gebied liefkozend de Zeeuwse Betuwe en dat is niet zonder reden. Zuid-Beveland staat namelijk op de tweede plaats als grootste fruitteeltgebied van Nederland. Tussen de dijken, dorpjes en groene heggen liggen boomgaarden als kleurrijke lappendekens. Pauzeer tijdens je bloesemtocht bij een boer of teler en snoep van smakelijke peren, bessen, bramen of appels.

Tip: Meer weten over de fruitteelt? Breng een bezoekje aan het Fruitteeltmuseum in Kapelle. Hier ontdek je de ontwikkeling van de Zeeuwse fruitteelt en leer je verschillende fruitrassen kennen.

3. Bloesempracht in de bekende Betuwe - Dé fruittuin van Nederland

Vanuit de Zeeuwse Betuwe reizen we naar echte Betuwe. Laat je leiden over schilderachtige landwegen, waar je wordt meegenomen langs verschillende bloesembomen. In het voorjaar hullen deze bomen zich in een deken van wit-roze bloesems. De mooiste plekken in deze streek zijn Geldermalsen, Buren en Landgoed Mariënwaerdt. Heel bekend zijn het Appeldijkje en de Lingedijk tussen Beesd en Tricht. De Betuwe leent zich perfect voor een roadtrip langs (kersen)bloesem in eigen land. 

Aanrader: Wil je de bloesems op een bijzondere manier bewonderen? Ga op avontuur met een Volkswagenbus en volg een vooraf bepaalde route met leuke tussenstops.

4. Langs de langste perenlaan van Drenthe - 7 kilometer, 1100 perenbomen

Ooit gehoord van de Dokter Larijweg in Ruinerwold? Deze kronkelweg staat ook wel bekend als de Perenlaan. Langs deze 7 kilometer lange weg staan ongeveer 1100 perenbomen, waarmee het zelfs de langste boomgaard ter wereld is. Elk seizoen word je hier betoverd door de witte bloesems. Vooral eind april is het een waanzinnig uitzicht. Verken met de auto of te voet de route langs historische boerderijen met rieten daken.

Tip: Mis de jaarlijkse bloesemfair niet die elke april plaatsvindt op het erf van museumboerderij de Karstenhoeve. Hier vind je niet alleen de kleurrijkste planten en bloemen, maar ook biologische streekproducten. De fair biedt tevens workshops en de mogelijkheid om een dansje te wagen tijdens live-muziekoptredens. Houd de website van Drenthe.nl in de gaten voor de meest recente informatie over data en activiteiten.

Heb jij nog leuke tips voor een bloesemtocht langs de mooiste fruitbomen, zoals de appel-, peren-, pruimen- of kersenbloesem? Deel het met ons via @honeyguide.nl of gebruik de hashtag #heyhoneyguide.

Liefs,

Krisja

Ontdek meer unieke ervaringen - Meer blogs