Er gaat niets boven Groningen. Deze stad in het hoge Noorden zit vol verrassingen. In dit blog deel ik een aantal tips wat er te doen is in Groningen. Verdwaal in de vele zijstraatjes van de gezellige binnenstad en vind kunst op plekken waar je het niet verwacht. Vooral de liefhebbers van moderne kunst kunnen in Groningen hun hart ophalen.

3x Bezienswaardigheden Groningen - Kunst in alle vormen

1. Het Groninger Museum

Vanuit de stationshal in Groningen - een van Nederlands mooiste als je het mij vraagt -  loop je recht op het Groninger Museum af. Een kunstwerk an sich, ontworpen door de Italiaanse architect Mendini. Binnen in het museum vind je uiteenlopende collecties van moderne kunst; mode, fotografie, design en schilderijen. Geregeld zijn hier nieuwe (interactieve)exposities te ervaren.

2. Verborgen kunst in de stad

Wanneer je vervolgens verder de stad in loopt moet je je ogen goed openhouden voor de kunstwerken die in de gevels en onder je voeten verstopt zitten. Zo is de onderkant van een aantal bruggen versierd, om het wachten aangenaam te maken. Verder vind je door de hele stad heen kunst. Mijn favoriete verborgen parel is het steegje naast poppodium Simplon. Kunstenaar Michel Velt besloot hier de Groningse hiphopformatie Dope D.O.D te eren met een kunstwerk. Bij het VVV kantoor kun je een gratis routeboekje halen.

3. Creatief DOT

Net buiten het centrum is dit ronde gebouw een bijzonder aanzicht in de stad. Bij de multifunctionele, creatieve (ontmoetings)plek DOT kun je terecht voor wereldse gerechten om vervolgens uit te buiken tijdens een bijzondere bioscoop ervaring. DOT is namelijk het enige fulldome 3D-koepeltheater in Nederland, waar shows op een enorm koepelscherm worden geprojecteerd. Overal om je heen zie je beelden van de film. In de zomer loop je ook van het naastgelegen stadsstrand zo DOT in voor een lekkere coctail. 

3x Uiteten in Groningen stad - Culinair genieten

1. Restaurant de Groene Stoel

Plof na een dag kunst kijken neer bij restaurant De Groene Stoel. De kleur groen staat symbool voor Groningen (het groene landschap en de vlag) en dus ook voor Nieuwe Groningers. De Groene Stoel is een plaats waar vluchtelingen zich kunnen ontplooien als persoon in een vreemd land. Integratie op zijn lekkerst! Ze serveren hier enkel gerechten gemaakt van biologische en lokale producten. Mijn favoriet: de vegetarische ‘kebab’ van oesterzwam in Libanees brood.

2. Feel Good Ontbijten

Scoor een ontbijtje of lunch bij restaurant Feel Good. It’s all in the name. In dit kleurrijke restaurant krijg je minstens zulk kleurrijk eten voorgeschoteld. Allemaal vers bereid met pure, onbewerkte producten uit de regio. Kom maar door met die banana pancakes of vegan chicken kebab wrap.  

3. Brouwerij Martinus

Bij Brouwerij Martinus drink je ambachtelijk gebrouwd bier in een historisch pand terwijl je luistert naar de klanken van jazz en de schrootmolen. Op de eerste verdieping bevindt zich het restaurant, op de tweede verdieping het brouwcafé. Hier worden de bieren getapt vanuit de uitschenktanks. Middenin het pand worden de zakken met mout naar boven getakeld om te worden geschroot in de schrootmolen op de bovenste verdieping. Ze bieden ook rondleidingen aan door de brouwerij!

Overnachten in Groningen - Bijzondere hotels

Rebel Rebel Hostel

Rebel Rebel Hostel is een plek waar je je vanaf het eerste moment thuis voelt. De plek waar vroeger een suikerfabriek stond, is nu omgetoverd tot een ontwikkelingsgebied waar onder andere dit hostel gevestigd is. Een bijzondere overnachtingsplek net buiten het centrum van Groningen. Je overnacht in containers die van alle gemakken en sfeer zijn voorzien. 

Winkelen in Groningen - Duurzame en kleinschalige shops

Behalve een kunststad, is Groningen ook echt een winkelstad. Bij DAD Design Stories komen deze twee samen in een winkel en expositieruimte vol Nederlandse designs. Ook tweedehands kledingwinkel Viva Vintage in hartje Groningen is een fijne winkelplek. Scoor unieke kledingstukken voor in je kast. En wanneer je opzoek bent naar meubels, neem dan een kijkje bij Tom Tom Vintage Conceptstore

Zo met deze tips weet je wat er te doen is in Groningen stad. Neem voor nog meer tips een kijkje in deze Groningen Stadsgids
Behalve deze tips is er in de streek Groningen nog veel meer te beleven. Veel plezier!

Laat je het ons weten als je op bezoek gaat? Dat kan via een berichtje op Instagram, tag ons in je Groningen kiekjes of gebruik #heyhoneyguide. 

 

Liefs, 
Yalou

Meer stedentripblogs - Ontdek Nederland