Verzot op Vlieland. Dit fijne waddeneiland heeft werkelijk alles voor een geslaagd weekendje of midweekje vakantie in eigen land. Wat er te doen is op de Vlieland? Aan stranden natuurlijk geen gebrek, maar ook aan bos, bijzondere accommodaties en toffe activiteiten is er in Vlieland genoeg te beleven. Dat dit blog je mag inspireren voor een vakantie op Vlieland. 

Wanneer je een weekendje weg op de Waddeneilanden op de planning hebt staan, probeer je bezoek dan buiten het hoogseizoen te plannen. Met het spreiden van de drukte ontlasten we de natuur en de lokale bewoners en zo kun je het eiland in alle rust verkennen. In het voorjaar of najaar zijn de waddeneilanden minstens zo mooi als in de zomer. Heb je het blog van Honeyguide Laura al gelezen? Zij ging een weekendje naar Ameland.

3x overnachten op Vlieland

Tijdens een vakantie op Vlieland heb je genoeg overnachtingsopties. Of je nou lekker back to basic wilt of toch liever wat luxes overnacht. 

1. Overnachten in een boshuisje

Aan de oostkant van het eiland, vlakbij het Noordzeestrand en toch tussen de bomen in het bos, vind je een achttiental boshuisjes. Deze knusse huisjes zijn ontworpen aan de hand van het bos en dat levert een aantal unieke ontwerpen op. Een perfecte plek om tot rust te komen op Vlieland.

2. Kamperen op Vlieland

Is kamperen meer jouw ding? Op kampeerterrein de Lange Paal val je in slaap met het ruisen van de zee als achtergrondmuziek en word je gewekt door de vogels. Een schitterende kampeerplaats tussen de duinen en het bos.

3. Overnachten in een hotel

Gezien het formaat van het eiland is alles redelijk centraal, maar helemaal wanneer je bij Badhotel Bruin overnacht. Dit hotel is het oudste hotel van Vlieland. Het monumentale pand stamt uit 1896. Oud voelt het zeker niet. Alle kamers zijn voorzien van comfort en er is zelf een wellness waar je als hotelgast gebruik van mag maken.

Wandelen op Vlieland - Natuur & cultuur

Het maakt niet uit waar je op Vlieland overnacht tijdens je vakantie, de natuur is altijd dichtbij. Of je nu je tent uitstapt en de duinen inloopt, of de straat van je hotel verlaat en het binnenland gaat verkennen. Vlieland ís natuur. 

Dat weet Sjoukje Mulder van Strunedeurdedune als geen ander. In elk jaargetijde neemt zij je al strunend mee door de duinen of het bos van Vlieland. Sjoukje is groot natuurliefhebber en deelt haar kennis over planten, paddenstoelen, vlinders en (Vlielandse) natuurverschijnselen graag met je tijdens een natuurwandeling. Wist je dat er op de scheiding van het strand en de duinen ook paddenstoelen groeien?

Meer literair ingesteld? Eilanddichteres Gerda Posthummes neemt je tijdens de Slauerhoff-tour op een bijzondere wijze mee over het eiland. Langs de 'glazen platen'-route brengt ze fragmenten uit het oeuvre van scheepsarts en dichter Jan Jacob Slauerhoff ten gehore. Hij bracht een belangrijk deel van zijn jeugd op Vlieland door, wat grote invloed heeft gehad op zijn werk. Gerda vult zijn fragmenten aan met eigen werk en vormt zo een inspirerend verhaal over Slauerhoffs leven, zijn dichtkunst én over het eilandleven.

4x Activiteiten op Vlieland - Bijzondere belevenissen

Wat is er op Vlieland te doen behalve al wandelend het eiland ontdekken? Nou, er zijn ook gave (indoor) activiteiten beleven. Een fijne optie bij minder mooi weer. 

1. Bezoek Museum Tromp's Huys

Zo is Museum Tromp’s Huys interessant om te bezoeken. Het museum brengt Vlielands indrukwekkende historische en Maritieme verleden in beeld. Bekijk onder andere de collectie van schilderijen, tekeningen en uitgebreide foto- en klokkencollectie en kom meer te weten over het Vlieland van vroeger (en nu). 

2. Maak strandjut-souvenirs

Zin om zelf kunst te maken en tegelijkertijd bij te dragen aan een schonere kust? Met de Vlieland Hostess ga je het strand op, op zoek naar alles wat de zee aanspoelt. Met deze strandvondsten ga je zelf een eiland souvenir maken. 

3. Rondleiding Fortuna bierbrouwerij

Iets wat vroeger waarschijnlijk net zo veel geliefd werd als nu is een biertje op z’n tijd. Bij Fortuna Vlieland maakt je tijdens een rondleiding kennis met Vlielands duurzame bierbrouwerij. Proef de Fortuna Vlieland-bieren en leer meer over de rol van duurzaamheid in het brouwproces. 

4. Oesters plukken

Vlielander Gerrit is strandjutter en visser. Hij kan je alles over het Wad vertellen, de getijden en wat er leeft en eetbaar is. Ga samen met hem op pad om oesters te plukken in Vlieland. Als je daar wel van houdt, lees dan ook vooral dit blog van Honeyguide Laura over oesters plukken in Nederland.

3x Eten en drinken op Vlieland

Ook een leuke hotspots geen gebrek op dit waddeneiland. Dit zijn drie restaurants op Vlieland die ik graag ga bezoeken tijdens mijn vakantie. 

1. Lunchen bij Koffiebar Leut

Geen vakantie is compleet zonder taart. Althans, voor mij. Bij Koffiebar Leut bakken ze het in eigen oven. Hier drink je de lekkerste fairtrade koffie en kun je behalve van taart, ook genieten van een (veelal biologisch) ontbijtje of lunch. Hier kun je ook een picknickmand afhalen om elders op het eiland op te peuzelen. 

2. Strandpaviljoen Oost

En net als taart bij vakantie hoort, hoort een strandtent bij een eiland. Strandpaviljoen Oost is gebouwd van zoveel mogelijk hergebruikte materialen en is volledig zelfvoorzienend. Eet hier de vangst van de dag of geniet van de zonsondergang met een lekker drankje. 

3. Dineer bij Restaurant Zuiver

Wanneer je bij Restaurant Zuiver aanschuift, krijg je een bord vol eerlijke, pure producten rechtstreeks uit hun eigen moestuin. Geniet van een kunstzinnig vijfgangen diner op je bord. Ontdek wat er in het seizoen is en laat je verassen, a la carte bestellen is hier namelijk niet mogelijk. 

Hopelijk hebben deze tips je geinspireerd om een vakantie op Vlieland niet langer uit te stellen. De Waddeneilanden zijn wat mij betreft de verborgen parels van Nederland. Zo dichtbij, maar toch het gevoel ver weg te zijn. Dat is de magie van het eiland.

Laat je ons weten wat je gaat doen wanneer je op vakantie bent op Vlieland? Dat kan via een berichtje op Instagram, tag ons in je Vlieland kiekjes of gebruik #heyhoneyguide. 

 

Liefs, 
Yalou

Meer blogs rondom de kust - Ontdek het water van Nederland