Volgens mij zijn er niet veel producten waar de meningen zo over verschillen als bij oesters. De een zweert erbij, de ander strekt een vies gezicht bij het idee ze te eten. In ieder geval is het rapen of plukken van oesters wel een unieke belevenis die je ook in eigen land kunt ervaren. Het oesterseizoen loopt van september tot eind april, maar op een aantal plekken kun je het hele jaar door oesters vinden. Goed excuus om de kust weer eens op te zoeken binnenkort!

Oesters in Nederland - Een beetje historie

Vandaag de dag zijn er - met name in Zeeland - genoeg oesters te vinden maar in de jaren ‘60 waren ze bijna uitgestorven. Dit kwam onder andere door een oesterziekte die toen heerste. Kwekers wilden toch graag oesters blijven telen en importeerden ze uit Portugal en Japan. De soorten die daar vandaan komen hebben hier vrijwel geen natuurlijke vijanden. Daarom is de oester populatie in met name Zeeland flink uitgedijd en mag je tegenwoordig op eigen houtje oesters gaan rapen.

De spelregels - Verantwoord oesters rapen

Voordat ik inga op de leukste plekken om oesters te rapen, is het wel goed om het eerst eens even over de spelregels te hebben. Want ondanks dat je zelf op pad mag gaan, zijn er wel regels die je in je achterhoofd moet houden. 

Zo mag je maximaal 10 kilo oesters per persoon meenemen. De oesters vervolgens verwerken in een smaakvol maaltje die avond bij jou thuis is prima, maar ze doorverkopen aan een restaurant dan weer niet. Jouw vangst gebruiken voor commerciële doeleinden is dus verboden. Tot slot is het natuurlijk van belang dat je respectvol met de natuur omgaat. Zorg dus dat je de natuur geen schade aandoet met jouw pluktocht. 

Aan de raap - Op zoek naar oesters

In principe kun je dus zelf op pad gaan maar het is vaak heel fijn en leerzaam om je aan te sluiten bij een tour met gids. Zeker als je voor het eerst op zoek gaat naar oesters. Deze oesterraap tours raad ik je aan.

1. Oestour - Dieklaan 45, Middelharnis

Tijdens de Oestour trek je een paar uur lang de Zeeuwse natuur in, op zoek naar oesters. Gedurende de dag word je van alles vertelt over de oesters, hoe je ze moet schoonmaken en wat de belangrijkste eigenschappen zijn om op te letten. Al met al een interessante tour als je het oester plukken een keer wil ervaren. Eten en drinken is overigens inbegrepen. Van al dat gepraat over oesters krijg je natuurlijk wel honger.

2. Op pad met de Oesterman - Kerkplein 4, Vlieland

Ga op pad met Gerrit de Oestermanen leer alles over de zee en haar bewoners. Gerrit is Vlielander, jutter en visserman en hij kan je alles vertellen over het Wad. Zo weet hij wat er leeft en wat je ervan kunt eten. Tijdens de tour mag je zelf aan de slag en ga je je eigen oesters plukken. Je krijgt begeleiding bij het schoonmaken en het open maken ervan zodat je in het vervolg je eigen oesters kunt gaan plukken en bereiden. Deze tour is een leuke combinatie van wadlopen en oesters rapen op het mooie Vlieland

3. Oesterscheldetour - Scherpenisse

De Oesterscheldetour  vindt - zoals de naam al doet vermoeden - plaats bij de Oosterschelde. Dit is een Nationaal Park en ook één van de schoonste wateren van Europa. Juist hierdoor is het de perfecte plek voor het rapen van oesters. Tijdens de Oesterschelde Experience maak je kennis met het rapen, selecteren en openmaken van de oesters. De tour wordt afgesloten met een gezellige proeverij (met borrel) en een warm kampvuurtje waarin de oesters kunnen worden gestoomd in hun eigen vocht. Geniet van de rauwe natuur van Zeeland!

4. Wadvistocht bij ‘t Ailand - Haven 49A, Lauwersoog

Restaurant ‘t Ailand in het Friese Lauwersoog is veel meer dan alleen restaurant. Zo vind je hier ook een vis werkplaats en worden er verschillende tochten georganiseerd richting het Wad. Tijdens deze tochten staat het zoeken van eetbare schelpdieren, zoals mosselen en oesters, centraal.

Bij ‘t Ailand worden ook verschillende kookworkshops georganiseerd, waaronder ook een specifiek gericht op het bereiden van oesters. Zo kun je gelijk met jouw vangst aan de slag in de keuken.

Op eigen houtje - Zelf op zoek naar oesters

Voel je je al helemaal op je gemak met het plukken van oesters? Dan kun je natuurlijk ook zelf op pad gaan. In Nederland zijn maar liefst 14 plekken waar je terecht kunt, dus je hebt ruime keuze. Hieronder volgt een kleine greep uit deze plekken.

Vergeet hierbij niet om handschoenen en een schroevendraaier met platte kop mee te nemen. Met blote handen oesters plukken is namelijk geen pretje. Neem een mesje mee als je de oesters ook gelijk wil eten. Ook zijn laarzen geen overbodige luxe aangezien je wel meer dan eens het water in moet stappen om bij de oesters te komen. En last but not least: let op de getijden! Bij hoog water zul je namelijk hoogtswaarschijnlijk geen oester vinden. 

1. Yerseke - Walcheren, Zeeland

Het Zeeuwse Yerseke is gelegen aan de Oosterschelde en speelt al sinds jaar en dag een centrale rol bij de verwerking van de oesters uit dit gebied. Rondom de hele Oosterschelde vind je aan de voet van de dijk allerlei mosselen, oesters en kreukels. Je hoeft hier dus niet lang te zoeken om een paar goede oesters te kunnen plukken. Zorg dat je twee uur voor of twee uur na laag water aanwezig bent, alleen dan steken de schelpdieren boven het water uit.   

2. Sas van Goes - Walcheren, Zeeland

Iets verderop in Zeeland heb je Sas van Goes, een plekje dat wederom aan de Oosterschelde ligt. Doordat het water hier zo helder is, behoort Sas van Goes tot de tien mooiste duikplekken ter wereld! Hier komen dan ook allerlei zeldzame vissoorten voor zoals pijlstaartinktvissen en zeenaaktslakken. Een bijzonder plekje, kun je wel stellen! Hier kun je dus ook prima op pad met je emmertje: de kans dat je oesters gaat vinden is groot.

3. De Cocksdorp - Texel

Niet alleen in Zeeland kun je terecht voor het plukken van oesters, ook op het Waddeneiland Texel heb je verschillende plekken waar dit heel goed lukt. Bij De Cocksdorp, in het noorden van het eiland, heb je een goede kans om het een en ander te kunnen plukken. Andere plekken op Texel waar je een kijkje kunt nemen zijn de Waddendijk of bij de Mokbaai in het zuiden. Als je in het seizoen komt, ligt het hier vol met oesters. Plukken maar!

Ik hoop dat je met deze informatie lekker op pad kunt tijdens dit nieuwe oesterseizoen. Wees je tijdens je tocht wel een beetje lief voor de natuur? Je krijgt er immers een emmertje eetbare zeeschatten voor terug. Ik zou zeggen: schroevendraaier mee, handschoenen aan en gaan! 

 

Liefs,
Laura

Meer blogs rondom de kust - Ontdek het water van Nederland