Terwijl ik de eendjes hoor spetteren in de haven, open ik langzaam mijn ogen. Vannacht veranderde de omgeving in een bron van stilte waardoor ik in een korte tijd diep in slaap raakte. Nu hoor ik enkel het gefluit van vogels. Door de gordijnen kan ik zien dat de zon een warme gloed over de boten in de haven verspreidt. Ik open het gordijn en kruip nog even onder de dekens. Aan dit uitzicht kan ik zeker wennen!

Neem een stap terug voor jezelf - Geen ‘moetjes’ en alleen maar ‘magjes’

Ik was al bekend met Zwier en hier ook al eerder geweest, maar toen ze in mei deelden dat ze nu ook solo-verblijven gingen aanbieden, werd ik meteen enthousiast. Want hoe lekker is het om soms een stap terug te nemen voor jezelf. Even geen ‘moetjes’ en alleen maar ‘magjes’. Zwier ontwikkelde, naast de tenten en havenhuisjes die je al kunt vinden op het terrein, nu ook havenkamers. Dit zijn eigenlijk gewoon fijne hotelkamers maar dan met een geweldig uitzicht op de haven of zwemvijver.

Er zijn eenpersoons- en tweepersoons-havenkamers ontwikkeld met een eenpersoons- en tweepersoonsbed. Je kan dus ook als je niet wilt solo-zwieren verblijven in een havenkamer. De kamers zijn simpel ingericht met een comfortabele stoel of bank, fijn bed met zachte lakens, badkamer met regendouche en minikeukenblokje waar je een kopje thee kan zetten. Oh en dan het belangrijkste, de grote ramen aan de voorkant van de kamer zorgen voor veel licht en een geweldig uitzicht. Meer heb je niet nodig toch?

Bij een verblijf zitten diverse extra's. Zo mag je deelnemen aan diverse inspiratiesessies zoals ademwerk en yoga. Ook staan er bij de haven op een drijvend vlot een hottub en sauna. Je kan plekken en tijdslotten reserveren via de QR-codes op het terrein. 

Kruiden plukken in de theetuin - Het zonnetje op mijn snoet

Ik moet wel echt bekennen dat ik tijdens mijn solo-trip ontzettend heb geboft met het weer. Toen ik vrijdagmiddag aankwam, vielen de laatste spatjes en de rest van het weekend is het droog geweest met grotendeels een stralende zon. Het fijne aan Zwier is dat je overal fijne hoekjes en plekjes hebt buiten. De kruiden- en bloementuin is niet alleen fijn om naar te kijken dankzij de kleurrijke bloemen die er groeien. Andere zintuigen worden ook geprikkeld. De kruiden en bloemen zorgen voor een heerlijk mengsel van geuren. Je mag in het kruidentuintje ook verse kruiden plukken om zelf thee van te maken.

Om mij heen zie ik gasten die met elkaar genieten en diverse andere die solozwieren. Ik raak geïnspireerd door een mede-zwierder die een prachtig dagboek aan het bijhouden is met sierlijk geschreven letters en bijzondere schilderingen. Sommigen kiezen voor de rust van een boek en andere wagen een plons in de zwemvijver.

De Vinkeveense Plassen als achtertuin - In een bootje het water op

Ik ben dol op varen. Als je een verblijf bij Vrijhaven Zwier boekt, mag je altijd in een van de elektrische Rustvalkjes het water op. En dit wil je ook als je alleen bent, zeker niet missen. De bootjes zijn stil en varen op een fijn tempo, waardoor je de geluiden uit de omgeving nog goed kan horen.

Zwier heeft een speciale route ontwikkeld die je langs smalle zijwegentjes brengt, de leukste vakantiehuisjes en omliggende plaatsjes. Met een waterrijke achtertuin als de Vinkeveense Plassen kan ik mij geen betere manier vinden dan de omgeving ontdekken vanaf het water.

Eetbare kunstwerkjes - Ik hoef maar aan te schuiven

Een van de allerleukste dingen aan zwieren, zijn toch wel alle geweldige creaties die uit de keuken komen in de sfeervolle woonkamer. Bij een solo-trip of elke andere variant die je boekt, zijn alle maaltijden inbegrepen. Kortom, je kan op drie tijdstippen per dag je favoriete tafeltje uitkiezen en aanschuiven voor de lekkerste gerechten. En dan bedoel ik ook echt, de lekkerste!

Van vegetarische rendang met huisgemaakte kimchi als diner tot vegan croissants en overnight oats bij het ontbijt. In de keuken wordt een no-waste beleid gehanteerd. Dit betekent dat de chefs de bordjes voor je opscheppen in een hoeveelheid die gemiddeld gewoon opgegeten wordt. Ben je nou een grote eter? Geen enkel probleem! Dan vraag je gewoon om een extra schepje. Alle gerechten zijn standaard vegetarisch maar bij Zwier is het ook mogelijk om vegan te eten of een aangepast dieet door te geven.

Koffiehuis de Goede Morgen - Een leuke tip in de omgeving

Heb je behoefte aan een uitstapje? Dan hoef je zeker niet in de auto te stappen. Op een kwartiertje wandelen ligt namelijk een gezellig koffiehuis verstopt; Koffiehuis de Goede Morgen. Geniet van een goede kop koffie en een vers stuk zelfgemaakte taart, omgeven door de lichte, moderne architectuur en een bijzondere tuin met een ruïne van een oud boerderijtje die dienstdoet als gezellige picknickplek.

Bij De Goede Morgen werken medewerkers uit diverse culturen en jongeren met een beperking, die elk hun unieke bijdrage leveren. Van Koen die iedereen vrolijk bedient tot Jurre met zijn populaire 'Tosti Jurre', en Dennis die regelmatig zingt voor de gasten, maakt het team elke dag speciaal. Mijn pottenbakkers-hart ging sneller kloppen bij het zien van de koffiekopjes. De worden handgemaakt door een keramist en beschilderd door de aanbesteders met spreuken. Geweldig toch!

Ik vind het hele idee van tijd doorbrengen met jezelf echt heel erg fijn en ik snap daarom ook dat solozwieren een groot succes is. Dus heb jij behoefte aan rust of vind je het tijd om eens lekker op vakantie te gaan zonder je druk te maken over met wie je gaat? Dan zijn de havenkamers van Vrijhaven Zwier echt een uitkomst. Ben je benieuwd naar eerdere zwier-herinneringen? Je leest meer over de bijzondere plek in het blog van ambassadeur Eliane over haar verblijf in het havenhuisje en in het blog van redacteur Krisja over de communicatie dag.

Liefs,

Anne-Floor

 

Op ontdekking in Nederland - Unieke ervaringen