Zwieren, aan de zwier zijn, dat is precies wat overnachten bij Vrijhaven Zwier aan de Vinkeveense Plassen is. Een betere omschrijving is er niet. Een verblijf wat van a tot z lijkt te kloppen.

Ik mocht op uitnodiging van Vrijhaven Zwier twee nachtjes verblijven in een Havenhuisje en maakte gebruik van het all-in arrangement. Een verblijf inclusief heerlijke take-away maaltijden, gebruik van de houtgestookte hottub, het lenen van een fluisterbootje om de Vinkeveense Plassen mee te verkennen en natuurlijk het huisje zelf, inclusief mini-bar en handdoeken.

Slapen in een havenhuisje - Duurzaam overnachten

De Havenhuisjes van Zwier zijn knus en met aandacht ingericht. Ieder (tiny) huisje, van 30m2, heeft een eigen badkamer met regendouche, waskom en toilet, een heerlijk tweepersoonsbed met een circulair matras van het Nederlandse merk Bedzzzy, en via een opstap bereik je een extra eenpersoonsslaapplaats op een verhoogde tussenvloer, waar onze dochter sliep.

Er is een gezellig zitje en een buitenplaatsje voor zomerse dagen. Zwieren doe je altijd minstens twee nachten, omdat ze bij Vrijhaven Zwier geloven dat je dan pas echt tot rust komt. En dat snap ik wel na dit weekend.

5x waarom je hier wilt overnachten - Bezoek Vrijhaven Zwier

 1. Het is dichtbij de randstand: op een steenworp afstand van Amsterdam en Utrecht waan je je bij Vrijhaven Zwier alsof je ergens aan een meer in Zweden verblijft. De houten circulaire huisjes en de hot-tub bevestigen dit gevoel alleen maar. Of je nu gaat wandelen of varen, waar je ook kijkt heb je eindeloos uitzicht en het gebrek aan prikkels zorgt dat je al snel alles van je af laat glijden.
   
 2. Badderen in een hottub: midden in het haventje staat de hottub. Deze is gevuld met water uit de Vinkeveense Plassen en wordt warm gestookt met hout. Dit doe je zelf en ook dit is allemaal onderdeel van de hele beleving bij Zwier. Het water is pas na een goede 1,5 uur flink stoken op de juiste temperatuur (tenzij iemand je voor is geweest natuurlijk) en daarna is het een kwestie van genieten. Het is dus ook in de wintermaanden heerlijk om hier te overnachten.
   
 3. Biologisch en vegetarisch eten: het eten bij Vrijhaven Zwier is vegetarisch en waar mogelijk biologisch en afkomstig uit de eigen moestuin. Momenteel haal je ontbijt, lunch en diner corona-proof af in restaurant De Huiskamer. We kunnen er alleen maar van dromen hoe het hier moet zijn als het open is. Een openhaardje, terras, geroezemoes.

  Bij iedere maaltijd valt de liefde op die de medewerkers erin steken. Kleine berichtjes op servetten of bijgestoken kaartjes zetten je aan het denken of leveren een mooi gesprek op. Alles bij zwier dwingt je tot even wat langer stil te staan.
   
 4. Duurzame producten: niet alleen het huisje is duurzaam geproduceerd, ook in het huisjes is waar mogelijk rekening gehouden met het milieu. Denk aan speakers van House of Marley, producten van Marcel’s Green Soap, bedden van Bedzzzy en koffie van fair chain merk Moyee (die ik zelf thuis ook heb). Stuk voor stuk duurzame merken.
   
 5. Fijne activiteiten: of je nu wilt wandelen, fietsen of varen bij Zwier. Het kan allemaal . Het fluisterbootje is zelfs inbegrepen in de prijs, dat is nog eens ideaal. In het huisje vind je volop inspiratie voor wandel- en vaartochten.

De Vinkeveense plassen verkennen - Met de fluisterboot

Toen wij ’s ochtends op pad gingen, bleek het water in de haven bevroren te zijn. Dat maakte het avontuur des te mooier. Het ijslaagje brak door onze boot open. We kozen voor een tocht door kleine slootjes. Hier vaar je langs alle zomerhuisjes. Het moet toch magisch zijn om een huisje op een onbewoond eiland te hebben, waar je eindeloos kunt zwemmen. De vaartochten zijn goed te volgen en worden duidelijk uitgelegd qua lengte. De dekens en een thermoskan lagen al klaar in het huisje en die waren een fijne toevoeging tijdens het varen!

Vrijhaven Zwier is voor iedereen - Een weekend genieten

Het leuke aan ons weekend was dat we bevestigd kregen hoe divers Zwier eigenlijk wel niet is. Er zijn meerdere Havenhuisjes en die werden bezet door; honeymooners, babymooners, collega’s voor een workation, jong koppel, ouder koppel met hond en wij met onze tiener. En iedereen was op zijn eigen manier zichtbaar aan het genieten. I rest my case, zwieren gaan we met zijn allen in 2021.

Al zin gekregen om te overnachten bij Vrijhaven Zwier? Vergeet niet je avonturen met ons te delen en tag @heyhoneyguide op Instagram

Liefs,
Eliane

Dit blog is geschreven door Eliane Roest van benerwegvan.nl. Een reisblog over de mooiste kunst, cultuur en natuurtrips in Europa. Volg haar op Instagram voor een dagelijkse dosis van de mooiste sfeerplaatjes.