Nationaal Park Nieuw Land is een waar juweel gevormd door het grootste inpolderingsproject ter wereld: de drooglegging van Flevoland. Het jongste nationale park in Nederland bevindt zich op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Onlangs mochten wij de Oostvaardersplassen, een deel van dit gebied, verkennen tijdens een avontuurlijke Instameet. En natuurlijk kunnen we niet wachten om onze ervaring met jou te delen!

Nationaal Park Nieuw Land - Een man-made natuurparadijs

Nationaal Park Nieuw Land is meer dan alleen een park; het is een man-made natuurparadijs en een toevluchtsoord voor vele vogels, waarvan de zeearend het icoon is. In de moerassen grazen kuddes heckrunderen en konikpaarden, wat het gebied ook wel de 'nieuwe wildernis' heeft doen noemen. Niet voor niets is hier de film 'De Nieuwe Wildernis' opgenomen.

Nationaal Park Nieuw Land is verdeeld in vier deelgebieden: de Marker Wadden, Markermeer, de Lepelaarsplassen en de Oostvaardersplassen. De bestemming van de Instameet, de Oostvaardersplassen, laat op indrukwekkende wijze zien dat de natuur op onverwachte plaatsen spontaan kan ontstaan. In eerste instantie was dit gebied bestempeld als industrieel terrein, maar omdat er geen directe behoefte was, werd het moerasgebied ingezaaid met riet en met rust gelaten. Dankzij deze onverwachte wending heeft de natuur het land overgenomen en zich ontwikkeld tot een prachtige wildernis.

Op excursie met ecokar en gids - Door het moerasgebied

De Oostvaardersplassen, gelegen tussen Almere en Lelystad, laat zich het beste ontdekken met een avontuurlijke excursie per ecokar. Tijdens ons bezoek nemen boswachter Rosan en vrijwilliger Rolf van Staatsbosbeheer ons mee door het moerasgebied. Onderweg delen ze boeiende feiten en verhalen. Rosan vergelijkt het gebied met een drive-in van McDonald's, maar dan speciaal voor vogels. Vogels landen hier om te rusten, broeden en eten voordat ze verder gaan op hun trektocht.

Ervaar de stilte en schoonheid van het gebied - Fietsen, wandelen en varen

Nationaal Park Nieuw Land is niet alleen een paradijs voor paraderende vogels en andere dieren, maar ook voor mensen. In dit uitgestrekte landschap kunnen bezoekers echt genieten van de stilte en de schoonheid van de natuur. Zoek een van de vele wandel- of fietstochten uit en verken het gebied. Tussendoor pauzeer je bij de vele uitkijkpunten en doorkijk panelen die uitnodigen tot eindeloos staren over het landschap.

Andere must do’s tijdens je bezoek::

  • De veerboot nemen naar de Marker Wadden
  • Op safari met de boswachter
  • Een rondje maken langs de Lepelaarsplassen

Tip: Vergeet niet je verrekijker mee te nemen als je hier op avontuur gaat.

Een avontuurlijke barefoot wandeling - Op blote voetjes

Na de ecokar wordt de Instameet nog avontuurlijker met een blotevoetenwandeling onder leiding van instructeur Evert van Aldefit. We trekken onze schoenen en sokken uit, zetten onze blote voetjes op de grond en ervaren de natuur op een unieke manier. Ondanks de ongemakken, zoals plassen na regen, wordt de wandeling een verrijkende ervaring. De focus op het wandelen maakt ons stiller en ontvankelijker voor de omgeving. Alsof er meer ruimte in ons hoofd ontstaat, wat ervoor zorgt dat onze zintuigen extra worden geactiveerd.

Paviljoen de Oostvaardersplassen - Een restaurant met uitzicht

Paviljoen de Oostvaardersplassen staat deze dag centraal als uitvalsbasis. Uniek aan deze plek is het weidse uitzicht vanuit het restaurant op de Oostvaardersplassen. Hier begonnen we onze reis door de Oostvaardersplassen en genoten van een smakelijke lunch. Als kers op de taart worden we aan het einde van de dag nog getrakteerd op warme chocolademelk.

Na een dag vol ontdekkingen en natuurschoon nemen we afscheid van elkaar en beginnen we aan de reis naar huis. Als het aan ons ligt, keren we snel terug naar dit prachtige en uitgestrekte gebied. Er is geen enkele reden om geen vrije dag te besteden aan Nationaal Park Nieuw Land. Het is zo'n plek waar je rondloopt en jezelf steeds weer afvraagt waarom je hier niet eerder bent geweest. Ben jij ook zo benieuwd? Neem dan alvast een kijkje op de website van Oostvaardersplassen Almere

Liefs,

Krisja

Ga op avontuur - Unieke ervaringen