Hoor ik onbewoond eiland dan denk ik al snel aan de zon, een helderblauwe zee en palmbomen. Toch kun je een onbewoond eiland ook dichter bij huis vinden. Nederland heeft namelijk best een aantal unieke en onbewoonde eilanden. Er zijn tientallen plekjes waar geen mensen wonen en vaak ook niet mogen komen. De eilanden bestaan uit ongerepte natuur en vormen vaak de thuisbasis voor veel verschillende soorten dieren. In dit blog deel ik drie onbewoonde eilanden met je binnen de grenzen van Nederland.

Rottumeroog & Rottumerplaat - Eilandengroep Rottum

Het Rottum is eigenlijk een verzamelnaam voor een kleine eilandengroep dat bestaat uit Rottumeroog, Rottumerplaat en Zuiderduin. Rottumeroog is het hoofdeiland van deze eilandengroep. Dit eiland bestaat al sinds de 12e eeuw maar verplaatst langzaam richting het oosten. Het eiland heeft een rijke geschiedenis vol landvoogden en rijke kooplieden. Sinds de jaren '90 wordt dit eiland niet meer fysiek beheerd of bewoond en is het de thuisbasis voor bijzondere planten, vogels, zeehonden en insecten. 

Hoewel het Rottum eerst één groot eiland was, is door de aanleg van zandplaten het naastgelegen Rottumerplaat ontstaan. Deze twee buureilanden worden ook wel als vogel eilanden gezien: soms verblijft op dit eiland meer dan één procent van de gehele West-Europese vogelpopulatie!

Zuiderdam Eiland 

Het hartvormige eiland Zuiderdam is in 1930 ontstaan na natuurlijk los te koppelen van Rottumeroog. Het eiland is slechts tientallen hectaren groot en is door zijn formaat voor veel mensen nog onbekend. Door het hoogteverschil in de twee eilanden en de opzwepende golven ontstond er een geul waardoor met laagwater de eilanden weer even met elkaar verboden zijn. Wanneer de zee verandert en het vloed start is de Zuiderduin weer op zichzelf. . 

Ook dit kleine eiland is voor veel vogels daarom erg belangrijk als ideale plek om te vluchten voor hoogwater. Het eiland wordt dan ook gezien als een hoogwatervluchtplaats. Zo blijven veel vogels droog wanneer het water stijgt, en kunnen ze hier uitrusten tot het water weer zakt. 

Wil je op ontdekkingstocht naar deze unieke eilandengroep? Staatsbosbeheer organiseert jaarlijkse 24 expedities naar Rottumeroog. Een avontuurlijke tocht waarbij je voet aan wal zet op dit onbewoonde eiland en langs Rottumerplaat en Zuiderdam wandelt.

Tiengemeten - Vakantiegevoel dicht bij huis

Dit eiland is een prachtig stukje natuur dicht bij het dorp Haringvliet, onder de rook van Rotterdam. Ondanks dat we dit eiland opnemen in een rijtje van onbewoonde eilanden, is dat in feite niet helemaal waar. Op het eiland wonen negen vaste bewoners en er wonen 26 permanente bewoners op de zorgboerderij. Zo blijft de natuur rondom de boerderij ook mooi. Bij een bezoekje aan dit eiland merk je daar niets van, en er is genoeg tijd en ruimte om de natuur in je eentje of met gezelschap af te struinen. 

Tiengemeten werd vroeger verpacht door boeren die in de jaren ‘90 werden uitgekocht. Inmiddels is dit ‘onbewoonde’ eiland opgedeeld in drie verschillende gebieden waarin je wordt verrast door afwisselende natuur. 

  1. In het oosten van het eiland vind je de Oude Polder, het deel van het eiland dat vroeger werd bewoond. Je wandelt hier door het oude boerenland uit de 19e eeuw. Verdeelt over kleinschalige akkers vind je vlas en boekweit en in de zomers kun je appels en peren plukken in de boomgaard. 

  2. Als je verder gaat in je ontdekkingstocht op het eiland betreed je het kommoeras, bestaande uit ruig grasland en een open water moeras. Voor vogelliefhebbers is dit een waar walhalla. Bij een bezoekje aan dit wisselende landschap kun je uren speuren naar unieke vogelsoorten. 
  3. Ook aan de westkant van Tiengemeten is er genoeg te zien. Hier speelt het water de hoofdrol waardoor een dynamisch gebied is ontstaan vol ongerepte stukjes natuur. Eén dag op dit eiland is eigenlijk niet genoeg om de diversiteit van de natuur te ontdekken. 

Wil je Tiengemeten eens zelf bezoeken? Op meerdere momenten op de dag vertrekt er een veerboot richting Tiengemeten vanuit het dorp Haringvliet.

Razende Bol - Dynamisch stukje Nederland

De Razende Bol, ook wel bekend als Noorderhaaks, heeft zijn bijnaam niet zomaar verdiend. Dit onbewoonde eiland tussen Den Helder en Texel is een dynamisch stukje Nederland. Door het wisselende tij, de beweging van de ruwe Waddenzee en de wind is dit eiland constant in beweging. Met zware stormen komt dit eiland dan ook even helemaal onder water te staan en wanneer de wind weer gaat liggen kun je het eiland weer zien liggen ten westen van het Marsdiep. 

Dit onbewoonde eiland in de Waddenzee is ontstaan doordat het water uit de Waddenzee bij eb stuit op vloed vanuit de Noordzee. De stromingen heffen elkaar op en het zand in het water slaat langzaam neer. Inmiddels is de Razende Bol bij hoogwater wel 700 hectare groot. 

De Razende Bol is een belangrijk gebied voor veel dieren. Wanneer de winter in Nederland begint,  strijken veel vogels neer op de Razende Bol. Ze rusten hier uit voordat ze verder trekken richting hun warme bestemming of ze nestelen zich in de zandplaat om hier te broeden. Maar ook tijdens de zomermaanden komen veel verschillende vogelsoorten naar dit eiland. Je vindt hier dan bijvoorbeeld de zilvermeeuw, aalscholvers en zelfs de bedreigde Grote Stern. 

Ook voor de zeehonden is de Razende Bol belangrijk. Een groot deel van het jaar komen hier geen mensen, waardoor er tot wel 350 grijze en gewone zeehonden zich hier verzamelen om jongen te werpen en te zogen. 

Het eiland is afgesloten tussen 15 mei en 1 november om de natuur en de dieren op het eiland rust en ruimte te geven. De rest van het jaar kun je met een eigen boot het eiland bereiken. Respecteer de natuur en de dieren uiteraard wel. Dit stukje Nederland behoort niet voor niets tot het 2000-Natura gebied van de Unesco Werelderfgoedlijst. 

De Nederlandse natuur blijft je verrassen. Toch is dit slecht het topje van de ijsberg. Er zijn nog veel meer bijzondere onbewoonde eilanden die ontdekt kunnen worden in de Waddenzee. Ondanks dat je niet altijd de natuur van deze eilanden kunt ontdekken is het toch belangrijk om te blijven zorgen voor deze dynamische stukjes Nederland. Zo is dat wegdromen bij een onbewoond eiland, eigenlijk dichterbij dan je denkt.

Wanneer ontdek jij de onbewoonde eiland van  Nederland? Deel dan jouw mooiste plaatje van de natuur met ons op @heyhoneyguide en vergeet ons niet te taggen #heyhoneyguide!

Liefs, 
Maxim 

Ontdek Nederland - Ga de natuur in