Het is vroeg in de ochtend wanneer de wekker gaat en ik mijn spullen inpak richting Harlingen, de stad in Friesland waar boot ‘Actief’ zal wegvaren om het waddengebied in te trekken. Van te voren kreeg ik een helder lijstje toegestuurd wat ik het beste mee kon nemen tijdens deze dag. Dus heb ik een tas vol warme kleren, oude schoenen, slippers en uiteraard mijn camera’s bij me.

Onderweg naar Harlingen voelt het voor mij als thuiskomen, gezien ik hier ook geboren ben. Eenmaal de boot in zicht en de auto geparkeerd is het tijd om weg te varen het waddengebied op! Met mijn camera om mijn pols neem ik je mee op dit avontuur tijdens een volle dag midden in het waddengebied tijdens een droogvaltocht met de Waddenvereniging.

Het wad op - Met de waddenvereniging

We vertrekken rond een uurtje of 09:30 en het zal twee uur varen zijn naar de zandplaat midden in het waddengebied waar de boot gaat stranden. Het is prachtig weer met een klein zuchtje wind. Terwijl we de prachtige havens van Harlingen uitvaren kijk je uit op een wijd wadden landschap met een aantal meeuwen die met ons mee vliegen.

Op de boot wordt ons uitgelegd dat de schippers van de ‘Actief’ van te voren al uitgevaren zijn om de juiste zandplaten te vinden en ze nu precies weten waar ze de boot gaan laten stranden. Tijdens de boottocht kan je heerlijk achterover leunen, om je heen kijken en genieten van de wind om je oren. Want voorlopig gaan we toch niet van de boot af.
 

Alle details over het waddengebied - Wachten tot de boot droog ligt

Eenmaal de juiste plek gevonden, is het een kwestie van wachten. Het duurt namelijk een aantal uur voordat het water weggetrokken is. En eerlijk? Terwijl ik om mij heen kijk, kan ik me geen voorstelling maken dat we straks op het wad kunnen lopen.

Tijdens het wachten krijg je een heerlijke lunch aangeboden van de koks op de boot en legt gids Nina van de waddenvereniging ons alle details over het waddengebied uit. Ook vertelt ze wat we zoal kunnen verwachten tegen te komen op het wad.

Een uniek gebied - Het wad op

Zo legt Nina uit dat wadlopen niet overal ter wereld vanzelfsprekend is. We bevinden ons namelijk in een getijdengebied, ofwel een gebied dat onder water staat bij hoogtij, maar boven water komt bij laagtij. Dit fenomeen komt maar op een paar plekken op de wereld voor. Het is dan ook zo dat hoogtij en laagtij beiden twee keer per 24 uur ontstaan. Het ontstaan van hoog en laagtij komt door de zon en de maan. De zon en maan draaien om onze planeet heen en hebben een sterke aantrekkingskracht tot elkaar. Door die aantrekkingskracht wordt al het water van de aarde naar de maan getrokken en andersom.

De waddenzee is een heel uniek gebied juist door de hoog en laagtij die daar voorkomt. Daarnaast is het waddengebied een werelderfgoedgebied. Het gebied heeft namelijk UNESCO-status gekregen omdat het nog een vrij jong gebied is. Het gebied is 8000 jaar geleden ontstaan na de laatste ijstijd. Daarvoor was de Noordzee namelijk één grote zandvlakte en daarna kwamen de eerste ijskappen die vervolgens gingen smelten en zo kwam langzaam het water op. Zo zijn ook de waddeneilanden ontstaan met daarbij een moerasgebied. Als je tegenwoordig rondloopt op het wad zul je dan ook hier en daar stukjes veen vinden wat nog uit die tijd komt.

De start van de droogvaltocht - Wadlopen met de waddenvereniging

Na de heerlijke lunch en de fijne uitleg van Nina gaan we terug het dek op en je raadt het al, de zeespiegel is al enorm gezakt. We kunnen nu door het water de bodem al zien. Tijd om de schoenen uit te trekken en lekker te wandelen!

Sommigen kiezen ervoor om op oude schoenen te lopen, maar ik kies er met een paar anderen voor om lekker op blote voeten te gaan om de volledige ervaring te voelen. De schippers hebben een trapje voor ons geplaatst waar we vanaf kunnen klimmen om onze eerste stappen op het wad te zetten. Terwijl ik rondloop, kijk ik af en toe achterom, want wat een bizar beeld om de boot zo droog te zien staan in een open waddenlandschap. Ook is het zo’n apart gezicht dat je zo ver kan kijken en dan nog zo weinig ziet. 

Samen met Nina richten we ons dan ook vooral wat er zich op de bodem bevindt. Van zogeheten scheermesjes tot anemonen, krabben, kwallen en vissen komen we dus vanalles tegen.

Van het wad - De rust

Terwijl ik aan het aanmodderen ben met mijn blote voeten op het wad, word ik als een kind zo blij om lekker te wandelen en op zoektocht te gaan naar verschillende levende organismen op de bodem én in de lucht. We moeten niet vergeten dat het waddengebied heel belangrijk is voor trekvogels. Ik merk dat ik niet de enige ben die enthousiast is. Inmiddels splitsen alle mensen uit de groep zich op en iedereen gaat even actief op zoek. Zo worden grote anemonen en krabben gevonden en brengen mensen deze enthousiast terug naar Nina zodat ze er wat over kan vertellen.

Hoogtij keert terug - Tijd om te gaan

Ondanks dat ik nog uren door kan wandelen en op zoek kan gaan naar de grootste anemoon van de dag, blijf je helaas beperkt aan het aantal uur dat je op het wad kan lopen. Toch hebben we dik twee uur ons kunnen vermaken op het wad. Gezien ik niet nat wil worden tot mijn knieën, besluit ik alvast terug te gaan. Ik klim het trappetje terug de boot op en de waterslang staat al voor mij klaar om mijn voeten af te kunnen spoelen met koud water. Een heerlijk einde van de wandeltocht. Met het zonnetje dat schijnt en een koud drankje in mijn handen, geniet ik na op de boot terwijl ik mijn verzuurde voeten voel van het zandlopen. Wat een fantastische ervaring is dit!

Iedereen druppelt één voor één terug op de boot en vertelt wat ze zijn tegengekomen. Terwijl wij na kletsen zijn de koks van boot Actief onder ons al druk bezig met het klaarmaken van het avondeten. Een heerlijk vegetarische pasta bolognese, met salades wordt er op tafel geserveerd. Er komt ons niks tekort vandaag.

Hoewel ik nog uren om me heen kan kijken en mijn voeten nogmaals in de modder wil zetten, is het droogvallen toch echt voorbij. Na het eten eenmaal weer bovenop het dek te zitten, is er al behoorlijk wat water wedergekeerd en duurt het niet lang meer tot we terugvaren naar Harlingen. Met een avondzonnetje, tevreden voeten en een volle maag zien we de haven van Harlingen weer verschijnen. Voordat we het weten staan we weer op de kade.

Een applaus voor alle scheepslieden van boot Actief en gids Nina voor deze prachtige dag! Dit is zeker niet de laatste keer dat ik mijn voeten op het wad zal plaatsen.

Liefs,

Marion

Ontdek Nederland - De leukste plekjes