Tilburg wordt door velen als de underdog van Brabant gezien. Maar waar het de stad door de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog misschien aan de klassieke charme ontbreekt, maakt het veel goed met zijn creatieve urban spots en groene stadsrand. Deze oude textielstad is hip. Ervaar het zelf tijdens een weekendje weg naar Tilburg. 

Overnacht bij Villa La Vida - Een nachtje weg in Tilburg

100 jaar geleden was de Piushaven het handelscentrum van Tilburg. Vandaag de dag is het vooral een plek om te relaxen. En waar kan dat beter dan in Villa La Vida, de huiskamer van dit havengebied. Hier slaap je in unieke kamers, geïnspireerd door verschillende werelddelen. In de ochtend geniet je van een lekker ontbijtje. Honeyguide Daphne schreef al eens over haar 5 favoriete wijken in Tilburg, waaronder de Pius haven. 

3x Museums in Tilburg - Ontdek de industriestad

1. Begin je weekendje weg in het Veemarktkwartier van Tilburg, de creatieve broedplaats van de stad. In de oude fabriekshallen van de voormalige textielfabriek vind je nu het Textielmuseum. Hier zie je de ontwikkeling van textieltechnieken en machines. Daarnaast zijn ontwerpers in het Textiellab druk in de weer met het experimenteren met stoffen. Hier komen het verleden en heden van de textielindustrie samen.

2. Een ander mooi museum in Tilburg, is Museum de Pont. In een oude wolspinnerij toont Museum de Pont hedendaagse kunst van internationaal formaat. De monumentale oude fabriek met de grote, lichte zaal en de intieme 'wolhokken' vormt een prachtige omgeving voor de vele kunstwerken.

3. Een museum met een totaal andere allure vind je ook in Tilburg. Wanneer je Meta Maze binnen gaat, stap je een unieke ervaring tegemoet. Hier dwaal je rond ín een groot kunstwerk bestaande uit kamers vol surrealistische kunst. Deze plek laat zich maar moeilijk in woorden vatten en speelt in op al je zintuigen. Het is een doolhof om nooit te vergeten en zeker een bezoekje waard tijdens je weekendje weg in Tilburg. 

3x Restaurants in Tilburg - Uiteten tijdens je weekendje weg

1. Met de komst van de stoomtrein kwam Tilburg als textielstad in een st(r)oomversnelling. Een enkel treinstel uit 1930 staat nog midden in de stad geparkeerd en is omgebouwd tot restaurant: Eetbar de Wagon. Hier kun je terecht voor een ontbijt, lunch of avondmaal in verschillende authentieke wagons. Een smakelijke pitstop tijdens je weekendje weg in het hartje van Tilburg. 

2. Zoek je het liever hoger op? Sluit dan je dag af met een hapje en drankje bij Rooftopbar Mauve. Geniet van het indrukwekkende uitzicht, een lekkere cocktail en laat de indrukken van Tilburg op je inwerken. Rooftopbar Mauve zit boven Meta Maze, een leuke combinatie dus. 

3. Vlak bij station Tilburg heb je ook een heerlijk restaurant zitten: Focus Foodbar. Een 100% plantbased foodbar. Goed eten en drinken staat hier centraal en ze werken met pure, eerlijke en ambachtelijke ingrediënten van hoge kwaliteit. Mijn favoriet? De Tempehburger! Met een kleine tien minuten lopen kun je opweg naar huis uitbuiken in de trein. 

Ontdek de omgeving van Tilburg - Breidt je weekend uit

1, Vanuit Tilburg kun je een 14 kilometer lang wandelpad volgen dat je door het westelijke deel van nationale landschap het Groene Woud leidt. Stichting Duurzaamheidsvallei zet zich in dit gebied in voor natuurbehoud en -ontwikkeling en behoudt het historische erfgoed. Kunstwerken vertellen hier onder andere de geschiedenis van Huize Moerenburg; Tilburgs eerste stenen gebouw uit 1310.

2. Net buiten Tilburg vind je Oisterwijk. Een knus dorp met de schitterende Oisterwijkse bossen en vennen. Voor natuurliefhebbers is dit gebied 100% genieten. Vanuit drie Natuurpoorten leiden vele routes en paden door prachtige stukken natuur. Ideaal als je de drukte van je stedentrip Tilburg even van je af wil blazen. 

  • Oisterwijkse bossen en vennen heide

Met deze tips kun je even vooruit tijdens je weekendje weg naar Tilburg. Voor nog meer inspiratie, neem vooral een kijkje in onze stadsgids van Tilburg.

Laat je het ons weten als je op bezoek gaat? Dat kan via een berichtje op Instagram, tag ons in je Tilburg kiekjes of gebruik #heyhoneyguide. 

 

Liefs, 
Yalou

Meer stedentripblogs - Ontdek Nederland