Denk je wel eens na over wat je inspireert? Voor mij zit dat in even weg zijn. In ‘van even helemaal niets’ weer opnieuw ‘iets’ kunnen maken. Noem het unpluggen. Het liefst in de natuur. Kneep ik even in mijn vingers dat ik mee mocht op Instameet naar Drenthe. Samen met een groep creatieven- lees: fotografen, bloggers en een kunstenaar – gingen we op pad om ons te laten inspireren door het Drentse landschap. Net als Van Gogh dat 3 maanden van zijn leven deed. Drenthe zit vol met “onbeschrijfelijk mooie” plekken waar je écht even ruimte kunt maken. En dit zijn ze: 6 plekken om te unpluggen in de natuur van Drenthe (+ activiteiten om inspiratie te vinden).

UNESCO Global Geopark de Hondsrug - Grote geologische en cultuurhistorische waarde

Even wat achtergrond. Want wat maakt de natuur in Drenthe dan zo bijzonder? Alle plekken in dit blog liggen in UNESCO Global Geopark de Hondsrug. Een enorm park dat bestaat uit allerlei kleinere natuurgebieden en strekt van Groningen tot Drenthe.

Uniek, want een beschermde UNESCO-status wordt alleen toegekend aan gebieden van grote geologische en cultuurhistorische waarde. De vondsten en het landschap van Geopark de Hondsrug vertellen verhalen over de geschiedenis van de aarde en de mens. Van de zandruggen en stuwwallen uit de laatste ijstijd tot de mammoet fossielen, hunebedden en grafheuvels. Wil je meer weten over het geopark? Je leest er hier alles over.

1. Zonsopkomst op het Gasselterveld - Roze luchten en felblauw water

Even ben ik in de war. Zijn we bij Het Blauwe Meer? In het licht van de opkomende zon wordt het water van de grote plas op het Gasselterveld feller turquoise. Ik zit er zo’n 20 kilometer naast. Het Gasselterveld mag dan minder bekend zijn dan Het Blauwe Meer, de natuur is zeker net zo wonderlijk (en iets groener van kleur). Licht zand en hoge dennenbomen omcirkelen de waterplas. Hier wil je gewoon neerploffen, koffie drinken uit je thermosfles en staren. Of – als je graag fotografeert zoals ik – helemaal los gaan. De pastelroze lucht en de zon die met de minuut iets verder boven de bomen opkomt, vormen de perfecte foto. Wil je meer weten over het Gasselterveld? Kijk dan even op de website van Staatsbosbeheer.

Parkeerplaats Gasselterveld:Houtvester Jansenweg 3, 9462 TB Gasselte (open van 6.00 tot 20.00 en gratis tussen oktober en april, anders €2.00,-)

2. In eco-karretjes op ontdekking - Natuurgebied van Boswachterij Exloo

Wij gingen op pad met de eco-karretjes van Eko Tours Drenthe in de omgeving van Boswachterij Exloo. Tijdens deze 100% elektrische excursie crosten we geruisloos over kronkelende zandpaden dwars door het bos. Leuk voor ons, lief voor de natuur. Onze gids zat vol verhalen en kent het gebied op haar duimpje. Zo nu en dan – en vaak op verzoek – stopten we om te fotograferen. Want dit landschap van dichte bossen, hunebedden en zonnebloemvelden inspireert.

Tip: wil jij ook de mooiste foto’s maken tijdens je excursie? Kies er dan een rond het gouden uurtje in de ochtend of avond.

3. Een nachtje in de wildernis - Landgoed Mariahoeve

Een stukje privé wildernis van 20 hectare met tientallen bijzondere natuurhuisjes in de natuur van Drenthe; dat is Landgoed Mariahoeve. Officieel een natuurkampeerterrein (want je kunt er ook kamperen), maar vooral een plek om te aarden. Hier zet je de percolator op de houtkachel, stook je het kampvuurtje buiten op en eet je marshmallows onder de sterren. Een verborgen parel om te unpluggen en te verbinden met jezelf en elkaar. Op het landgoed wordt van alles georganiseerd om je daarbij te helpen. Denk aan meditatiesessies, water-workshops en ouderkind-weekenden. Wij sliepen in de stargazers, yurts, domes en tipitenten.

Wist je dat Honeyguide Anne-Floor al eens eerder heeft gelogeerd op Landgoed Mariahoeve? Zij sliep toen in ‘Walden’, een natuurhutje aan het meer. Lees haar ervaringen en meer over het landgoed in haar blog.

Stargazer Kleine Beer ©Bjorn Snelders | @bjornsnelders

4. Schilderen in de natuur - Op het Noordsche Veld

Op weinig plekken is de natuur zo divers als bij het Noordsche Veld in de Kop van Drenthe. Zet je telefoon uit en volg ouderwets de routebordjes door bos en heide. Wij startten bij Natuurplaats Noordsche Veld met een (h)eerlijke lunch. Onder leiding van Merel Djamila van @mereljournals volgen we een workshop journalling. Zelf schildert Merel kleine kunstwerkjes in haar journal om haar reizen te vereeuwigen. We krijgen de opdracht om – in ons eentje en in stilte - de natuur in de gaan. We observeren, schetsen en gaan daarna aan de slag met verf. Net als Van Gogh, want ook hij schilderde graag in de buitenlucht. Conclusie: wat is dit een unieke manier om je ervaring vast te leggen! Meer slow travel dan dit wordt het niet. Neem jij de volgende keer een journal en wat verf mee?

5. Op pad met herder Marianne - Op het Balloërveld

Iedere dag trekt de kudde Drentse heideschapen door het schilderachtige Balloërveld. Gedreven door herder Marianne en haar hondje Toeter. De kudde is enorm, maar hondje Toeter houdt alle schapen netjes bij elkaar. We mogen meelopen met Marianne die vertelt wat het werk van een herder inhoudt. De lusten: iedere dag natuur buiten en offline zijn. De lasten: door weer én wind. Ben jij benieuwd hoe een dag voor Marianne eruit ziet? Ga met haar mee naar plekken waar je als normale wandelaars niet komt. Je vindt hier meer info over deze tochten.

Tip: neem ook een kijkje bij de Schaapskooi en kies een uniek souvenirtje uit bij het wol-atelier.

Op pad met de kudde Drentse Heideschapen op het Balloërveld ©Amanda de Nijs | @amandadenijs.photography

6. Solo retreat op de Hondsrug bij Cabiner - Met de rugzak op, te voet door het bos

Geen onderdeel van de Instameet, maar wél een prachtige unplug-ervaring is Cabiner. Inmiddels een fenomeen bij natuurliefhebbers en buitenmensen. Voor wie het niet kent: het concept van Cabiner is off-the-grid. Je gaat bepakt en bezakt op trekking richting jouw boshuisje, dat – je raadt het al – echt van de gebaande paden en midden in de natuur is. Geen wifi en geen water (uit de kraan). Maar wel: fluitende vogels, hertjes vanuit je bed voorbij zien rennen en volledig ontprikkelen. Honeyguide Anne-Floor maakte het mee. Ze schreef over haar ervaring in dit blog.

Alle plekken die ik benoem in dit blog zijn eigenhandig ervaren. Maar er zijn natuurlijk veel meer adembenemende plekken in de natuur van Drenthe. Zo staan Het Blauwe meer, Nationaal Park Dwingerveld en een Muir-Trek in Nationaal Park Drents-Friese Wold hoog op mijn ‘wil ik heen’-lijstje. Ben je dus benieuwd naar meer? Kijk dan even op de website van Drenthe.nl. Ook zo’n plekje waar je inspiratie vindt, maar dan virtueel 😉.

Ook leuk: honeyguide Marion was samen met Honeyguide Adriënne een paar dagen terug bij Winterwoods op de heide van Nationaal Park Drents-Friese Wold. Absoluut een mooie unplug-ervaring waar we binnenkort meer over delen.

Dus, wanneer trek jij de stekker er even uit en ga je op ontdekking in de natuur van Drenthe?

Liefs,

Amanda

 

Ontdek meer tips in Nederland - Meer blogs