In Nederland zijn we dol op goed eten. Bij Honeyguide gaan we nog een stapje verder: we streven naar gerechten die niet alleen heerlijk smaken, maar ook een positieve impact hebben op mens, dier en planeet. Daarom zijn we zo enthousiast over restaurants die al hun krachten bundelen onder één dak, van plant tot bord. Puurder, duurzamer en smaakvoller kan eigenlijk niet. In dit blogartikel deel ik daarom graag zes bijzondere restaurants die koken uit eigen moestuin. Smakelijk!
1. Restaurant De Kas - Amsterdam
Gelegen in Park Frankendael, een van de mooiste parken in Amsterdam Oost, vind je Restaurant De Kas. Hier eet je gerechten die verser dan vers zijn, omdat alle ingrediënten dezelfde ochtend nog in de tuin geoogst zijn. De voormalige kas uit 1926, met haar grote glazen ramen, biedt een prachtig uitzicht op de omringende tuin. Je voelt de natuur letterlijk tot op je bord komen.
De moestuinen in Amsterdam en de Beemster vormen de ziel van het restaurant. Hier worden groenten en kruiden met liefde gekweekt, om vervolgens in de rust van de Beemster verder te groeien. Het vaste menu is volledig afgestemd op de seizoenen en heeft de focus op groenten. Ook als veganist of vegetariër zit je hier dus meer dan goed. Met zowel een groene als rode Michelin ster weet je zeker dat je een culinaire ervaring van topklasse beleeft!
2. Bij de Tuinman - Hilversum
Bij de Tuinman op Buitenplaats De Hoorneboeg in Hilversum is een klein, maar ontzettend fijn restaurant. Van koffie tot tuincocktails en van ontbijt tot diner in de zomertijd: hier zit je elke zaterdag en zondag meer dan goed. Neem plaats binnen in het restaurant of zoek een plekje op het terras aan de historische moestuin uit 1881. Ze serveren een vast driegangenmenu voor het diner, genaamd ‘Tafeltje van de Tuinman’, dat elke twee weken wisselt. Geen verspilling dus, alleen pure smaken uit het seizoen.
Omringd door prachtige natuur, met bos aan de ene kant en de Hoorneboegse Hei aan de andere kant, nodigt deze plek je echt uit om eropuit te gaan. Daarom kun je bij Bij de Tuinman ook wandelpakketten krijgen. Met dit pakket geniet je van koffie of thee to go met huisgemaakte taart, een lunchpakketje en natuurlijk mooie wandelroutes.
3. Villa Augustus - Dordrecht
Villa Augustus in Dordrecht is een paradijs dat je gewoon moet ervaren. Gevestigd in een voormalige watertoren en een oud pompgebouw, is dit hotel en restaurant omgeven door een moestuin, bloementuin en boomgaard. Alles wat je hier eet, komt vers van het land. Groenten, fruit en kruiden worden na de oogst verwerkt tot (h)eerlijke, seizoensgebonden gerechten.
Elke ochtend wordt de houtoven aangestoken, klaar om de lekkerste biologische gerechten te bereiden. Een aanrader is de halve kreeft met rozemarijnfrietjes en salade uit eigen tuin. Zelfs de wijnen zijn biologisch en komen van boeren die op een duurzame manier verbouwen. Neem plaats tussen de citroenbomen en geniet tijdens het eten van de rust en het groen om je heen. Of je nu op het terras zit of binnen, het is altijd een feestje bij Villa Augustus.
4. De Veldkeuken - Bunnik
Op het bijzondere landgoed Amelisweerd in Bunnik ligt De Veldkeuken, de kers op de taart van dit prachtige stukje natuur. Bij dit restaurant worden de lekkerste gerechten bereid met ingrediënten uit de eeuwenoude moestuin van Amelisweerd. Je proeft het landschap letterlijk op je bord. Alles wat je eet is 100% biologisch, duurzaam en lokaal.
Het restaurant serveert in de avond het Oogsttafeldiner, een driegangen oogstmenu dat elke twee weken verandert. Geen à la carte, vis of vlees, maar dagvers en verrassend met de oogst van de moestuin. Tip: neem je boodschappentas mee, want de bakkerij en landgoedwinkel nodigen uit om thuis nog wat langer te genieten van deze plek. De zelfgemaakte jam, chutney, granola, pasta en andere delicatessen wil je echt proberen!
5. LIZ Restobar - Amerongen
Gevestigd in de monumentale stallen van Kasteel Amerongen, is LIZ Restobar een culinaire hotspot met een unieke twist. Hier, waar vroeger de geliefde paarden van de gravin stonden, geniet je nu van heerlijk eten in koninklijke sferen. Vanaf je tafel kijk je zo de open keuken in en als je naar buiten kijkt, zie je het kasteel liggen.
De menukaart van LIZ Restobar is een ode aan de seizoenen en Nederlandse ingrediënten, aangevuld met smaken van over de hele wereld. Groente, fruit en kruiden worden vers geoogst uit de moestuin op het kasteelterrein. Ze werken daarnaast met duurzame vis- en vleessoorten, waardoor elk gerecht een bewuste en smaakvolle keuze is.
6. Villa Ockenburgh - Den Haag
Villa Ockenburgh vind je op Buitenplaats Ockenburgh in Den Haag. Het restaurant, gevestigd in dit historische landhuis uit 1654, koestert de natuur. De menukaart bestaat namelijk uit gerechten uit eigen tuin, geïnspireerd door de principes van Dutch Cuisine. Als trotse ambassadeurs van Stichting Noordzeevis serveren ze hier ook duurzame vis.
De sfeer in Villa Ockenburgh is huiselijk en ontspannen. De hoge plafonds, mix-and-match meubilair, grote ramen en vintage decoratie nodigen uit om te blijven natafelen. Plof neer op de comfortabele bank aan het raam, geniet van het zonovergoten terras of ontspan lekker onder de veranda.
Welke van bovenstaande restaurants met moestuin is jouw favoriet? Of ken je er nog eentje die eigenlijk niet mag ontbreken in dit lijstje? Laat het mij weten door @honeyguide.nl of #heyhoneyguide te gebruiken op Instagram. Ik ben benieuwd!
Liefs,