De tulpenvelden zijn in binnen- en buitenland een beroemde Nederlandse pracht. De tulpenvelden in de Bollenstreek staat bekend om de rijen aan gekleurde tulpen, narcissen en hyacinten. Maar er zijn ook bollenvelden buiten de Bollenstreek die een bezoekje waard zijn in het bloeiseizoen. Ik neem je mee op pad langs de onbekendere tulpenvelden van Nederland, namelijk die in Groningen, Flevoland, Drenthe en Goeree-Overflakkee, waar je op afstand en in alle rust kunt genieten van deze oer-Hollandse bloem. 

Een kleurrijke geschiedenis - Historie van de tulp in Nederland

Naja oer-Hollands. De tulp is dan wel een symbool van Nederland, echt oer-Hollands is ze niet. Eeuwen geleden groeide de tulp in gebieden rond de Middellandse Zee en verder oostwaarts tot ver in het huidige China. Ottomaanse sultans droegen een tulp op hun tulband en zo heeft de bloem ook haar naam gekregen: afgeleid van het Perzische woord ‘doelband’, dat tulband betekent. 

Hoe de bloembol precies op Nederlandse bodem is gekomen, blijft gissen. Er doen verhalen de ronde dat het een Turks geschenk was aan een Nederlands botanicus. Andere verhalen vertellen hoe tulpenbollen via de Amsterdamse havens werden ingevoerd. Wat in ieder geval wel zeker is, is de tulpenmanie die daaruit voortkwam in de 17e eeuw. Tulpenbollen werden spectaculair handelswaar. De gekte dreef de prijzen zo op dat een bol zijn gewicht in goud waard was. 

Die liefde voor de tulp hebben we nog steeds, al is de prijs afgenomen. Nederland heeft een geschikte bodem en zodoende is deze bloem een belangrijk exportproduct geworden. Maar behalve het verhandelen, is het voor de meeste Nederlanders vooral een schitterend aanblik.

Wat is de beste tijd voor een bezoek? - Bloeiseizoen tulpenvelden

Zo rond half maart beginnen de tulpen met groeien, om vervolgens in april in volle glorie te pronken. Vanaf half april tot begin mei is dan ook de beste tijd om een van de tulpenvelden in Nederland te bezoeken. Wanneer de tulpenvelden écht in bloei staan is helemaal afhankelijk van het weer. Voor vertrek kun je altijd even de lokale VVV-kantoren benaderen voor de laatste bloei-informatie. 

Behalve de bekende tulpenvelden in de bollenstreek, zijn er ook andere bollenvelden in Nederland. Denk aan narcissen en hyacinten die een beetje dezelfde bloeitijd hebben als de tulpen. Later in de zomer kun je juist genieten van de mooie kleuren van de Dahlia’s. In dit blog delen we de onbekendere plekken, maar mocht je toch liever de Bollenstreek opzoeken: Visit Duin en Bollenstreek zette een aantal fietsroutes en wandelroutes langs de bollenvelden voor je uit.

1. Tulpenvelden in Groningen - Bollenvelden in het noorden

Ver weg van de tulpenvelden in de Bollenstreek, in het hoge Noorden van Groningen, groeien ze ook: tulpen in allerlei kleuren. Onder andere in de Carel Coenraadpolder, de meest noordoostelijk gelegen polder van Nederland. Ook mooi om te bezoeken is Uithuizermeeden en omgeving. Dit gebied bestaat uit oer Hollandse boerenlandschappen waarbij bollenvelden zich afwisselen met kerkjes, (wind)molens en weilanden. In Oost-Groningen vind je behalve tulpenvelden ook koolzaadbloemen. Velden vol gele glorie. Tussen 6 april en 7 mei vind je op Naar de Bollen diverse wandeltochten, fietstochten of motor en autotochten langs de tulpen- en bollenvelden van Groningen.

2. Hortus Bulborum in Limmen - 4500 verschillende voorjaars bolgewassen

Bij Museumtuin Hortus Bulborum in Limmen kun je echt van alle kleuren van de regenboog genieten. En alle soorten. Deze tuin bezit namelijk over een enorme collectie van historische voorjaars bolgewassen. Ruim 4500 verschillende soorten tulpen, narcissen, hyacinten, krokussen en Fritillaria’s tonen in het voorjaar hun prachtige kleuren. Hiertussen staan ook soorten die dateren van ver voor 1990 en niet of nauwelijks commercieel gekweekt worden.

3. Tulpeiland in Flevoland - Nederlands grootste tulpenkweker

Met ruim 2000 hectare aan tulpenveld, is Flevoland Nederlands grootste kweker. Een bijzondere plek om in Flevoland tulpenvelden te bewonderen, vind je voor de kust van Zeewolde. Hier ligt namelijk het Tulpeiland. Een schiereiland in de vorm van een tulp waarop meer dan 150.000 tulpen bloeien. Het Tulpeiland is ook opgenomen in de Tulpenroute van Flevoland, die van 10 april tot 2 mei te bewonderen is.

4. Tulpenvelden op Goeree-Overflakkee - Ten zuiden van de Bollenstreek

Dat we bij Honeyguide fan zijn van het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee, had je misschien al door. En wij niet alleen, ook natuurfotografen zijn fan, zeker tijdens de lente wanneer de tulpenvelden ook op Goeree-Overflakkee tot bloei komen. Rondom Middelharnis, Oude- en Nieuwe-Tonge en Dirksland vind je talloze, kleurrijke bloem percelen. Het precieze adres is niet nodig, je spot ze vanzelf.

5. Tulpenvelden in Drenthe - Bloemen uit de Oerprovincie van Nederland

Wanneer ik aan Drenthe denk, denk ik aan bossen. Het is niet voor niets de oerprovincie van ons land. Maar ook hier zijn op de akkers van boeren in Midden-Drenthe tulpenvelden te vinden. Het aantal bloembollenkwekers is de laatste jaren aardig toegenomen.

Vanuit Assen rij je met de auto langs tulpenvelden bij Smilde en Hijken. Vooral als het donker is, is dit een bijzondere autoroute langs de tulpenvelden van Drenthe. Met het Tulpenpracht bij Nacht evenement verlichten boeren hun velden op sierlijke wijze. De precieze invulling van het evenement is nog even in afwachting van de corona-maatregelen.

Ook leuk is de Tulpenpluktuin Drenthe. Hier mag je zelf het veld op om een bosje tulpen te plukken. De entree is gratis en je betaald slechts 25 cent per tulp. Je vindt de Tulpenpluktuin aan de rand van Beilen, middenin Drenthe. 

Tulpen-etiquette - de do’s and don’ts

Ik zei eerder wel dat de tulpenhysterie voorbij is, wanneer het om Instagram waardige kiekjes gaat lijkt dat niet altijd het geval. Wanneer je op bezoek gaat bij tulpenvelden in Nederland, blijf dan uit de velden om de tulpen niet te beschadigen. 

Wil je toch een foto in een veld? Vraag netjes toestemming aan de boer en blijf ten alle tijden op de paden. Of bezoek plekken als Fam Flowerfarm waar je in alle rust tussen de bloemen op de foto kunt. 

Veel plezier en eerlijk is eerlijk, we houden wel van een mooie tulpenfoto. Deel je ze met ons door @heyhoneyguide te taggen op Instagram?

Liefs, 
Yalou

Meer natuurblogs - Ontdek Nederland