Wanneer was de laatste keer dat je naar een echte boekenwinkel bent geweest? Zo eentje waar je op alfabetische volgorde tussen alle verschillende thema’s kunt rondneuzen. Waar je verdwaald tussen de vele boekenkasten. In dit blog neem ik je mee naar vijf unieke boekenwinkels in Nederland. Ze hebben allemaal een andere sfeer. In Utrecht stap je de geschiedenis in en in Haarlem word je omringt door de geur van tweedehandsboeken. Je kijkt je ogen uit in Maastricht of ploft neer in een van de stoelen van het Cultuurcafé in Noordwijk. Allemaal anders, allemaal uniek.

1. Tweedehands Boekenwinkel Huijsing Books - Naar boeken snuffelen in Haarlem

Voor oud geschiedenisdocent Jarco was zijn eigen boekenwinkel altijd een droom. Hij heeft een liefde voor het zoeken naar unieke boeken en verborgen juweeltjes. In 2018 was het dan zo ver. De schatkamer van Jarco opende zijn deuren in de binnenstad van Haarlem. Boekwinkel Huijsing Books heeft misschien niet een hele rijke geschiedenis in zijn muren, maar zeker wel op zijn planken. 

Want wat is nu lekkerder dan de geur van een oud boek? In dit knusse boekenwinkeltje in Haarlem hangt een bijzondere sfeer. Naast het kopen van een goed boek, kun je hier ook meteen in alle verhalen duiken. Achter in de winkel vind je namelijk een kleine koffiebar.  Onder het genot van een cappuccino, thee of een kleine espresso kun je hier verdwijnen in je boek. Bij Huijsings Books krijgen tweedehands boeken een nieuw leven, ook dat is een goed verhaal. Misschien heeft de vorige eigenaar er wel een berichtje voor je in achtergelaten. 

2. Boekhandel Dominicanen - De mooiste boekhandel van de wereld in Maastricht

Volgens The Guardian is deze boekenwinkel in Maastricht de mooiste boekhandel ter wereld. Boekhandel Dominicanen, gelegen in de kerktussen het Vrijthof en de Markt, zie je niet snel over het hoofd. Een bezoek aan deze Gotische kerk is al een activiteit op zich. De boekwinkel heeft een grote geschiedenis in de stad. Ooit was het een klooster, een slachthuis en een bokstempel, maar nu is het een plek waar boekenwurmen hun hart bij ophalen. 

Als je binnen stapt voelt het als één grote boekenkast. Je kunt hier naar allerlei verschillende soorten boeken zoeken, maar boekhandel Dominicanen is ook veel meer dan dat. Het is een plek voor evenementen, lezingen of tentoonstellingen. Een plek waar literatuur en kunst samenkomen. Neem je iemand mee op sleeptouw die niet zo houd van lezen? Dan hebben ze ook een heerlijke koffiebar die zich bevindt in het oude priesterkantoor. Zo kun jij de zoektocht naar dat éne goede boek eindelijk starten.

3. Cultuurcafé & Boekhandel Van Der Meer - Zoeken naar boeken in Noordwijk

In Noordwijk kun je deze gezellige boekenhandel vinden. Cultuurcafé en Boekhandel Van Der Meer noemt zichzelf een échte boekhandel. Waarom? Hier kun je alle soorten boeken vinden die je je maar kunt bedenken. Groot, klein, dik of juist heel dun. Elk boek heeft hier zijn eigen vaste plekje op de plank. Vind hier een nieuw recept, je favoriete oude kinderboek of een liefdevolle roman. Een ding is zeker, genoeg keuze. 

Deze boekenwinkel heeft veel meer dan alleen boeken. In de afgelopen tien jaar heeft Cultuurcafé & Boekhandel Van Der Meer zich uitgebreid tot een plek voor spellen en muziek. Voor een ouderwetse spelletjesavond kun je hier dus goed terecht om de spelletjeskast aan te vullen. Heb je geen boeken nodig? Of kun je niet goed tegen je verlies? Dan heb je midden in deze boekwinkel ook het cultuurcafé. Een fijne plek met fair trade koffie en  heerlijke biologische broodjes. Het is dus niet alleen een plek voor boekenwurmen, ook een plek waar je je vingers bij af kunt likken. 

4. Boekwinkel Savannah Bay - Een unieke boekwinkel in Utrecht

Deze ‘internationale feministische boekhandel’ opende in december 1975 haar deuren in Utrecht. Hiermee behaalde ze de titel tweede feministische boekwinkel in Nederland. Door, voor en over vrouwen. Bij boekwinkel Savannah Bay vind je boeken die alles te maken hebben met feminisme en de vrouw zelf. Modern dat deze boekwinkel is, voegde ze in de jaren 80 en 90 al boeken toe over LHBT+. 

Inmiddels hebben ze hun collectie nog meer uitgebreid en is iedereen welkom in hun kleine witte pand in hartje Utrecht. Speur de boekenplanken af naar boeken over allerlei soorten mensen. Ook wanneer het voor jou niet in een hokje past. Het is een bijzondere winkel waar je veel kunt leren over genderstudies en seksualiteit. Voor veel mensen is dit dan ook een fijne ontmoetingsplek waar ze zich verbonden voelen aan elkaar. Het is dus niet zomaar een boekwinkel, maar een boekwinkel met een eigen verhaal.

5. Antiquariaat Hovingh - Duizenden soorten boeken in Haarlem

Tienduizenden tweedehands boeken verschuilen zich achter de muren van boekhandel Antiquariaat Hovingh. Wanneer je binnenstapt in dit kleine boekenwinkeltje in Haarlem valt er een deken van geschiedenis over je heen en lijkt klein ineens heel groot. Oude landkaarten, brochures, tijdschriften en boeken gemaakt ver voor je geboren was. Deze boekhandel heeft genoeg keus in verschillende thema’s. Het is een plek waar jong en oud heel veel kan leren. Denk je dat je alles al hebt gezien of gelezen? Deze boekhandel veegt regelmatig het stof van zijn planken en vult deze aan met nieuwe verhalen. 

Voor de echte speurneuzen onder ons kun je achter de mooie pui van de winkel vier schachten vinden. Hier staan nog meer boeken op je te wachten. Iedere boekenwurm is welkom om op ontdekkingstocht te gaan in deze schatkamer.

Er zijn dus genoeg unieke plekjes in Nederland waar je kunt zoeken naar een goed boek. Soms vergeten mensen hoe leuk het is om een uitstapje te maken naar een boekhandel. Bijzondere verhalen liggen hier voor het oprapen en soms is het ook nog eens heel leerzaam. Ik krijg altijd het gevoel te ontsnappen aan het dagelijkse leven om vervolgens terug te komen met een goed verhaal. Het is niet alleen leuk, maar ook rustgevend. Tijd om dit digitale verhaal weg te klikken en trek je schoenen aan voor bezoek aan een van deze boekwinkels. 

Deel jij met ons jouw Honeyguide waardige boekwinkel in de buurt? Voeg ze toe aan de Honeyguide App!

Liefs,
Maxim

Meer reisinspiratie - stadsgidsen