Brandnetel, zevenblad, valeriaan en jasmijn. Het wildplukken in de Nederlandse natuur biedt niet alleen een culinair avontuur, maar ook een kans om te leren en een diepere verbinding met de natuur te krijgen. Vooral wanneer je de kans krijgt om met een ervaren gids op pad te gaan. Deze gidsen kennen namelijk de allerbeste geheimen van de natuur. Laat je leiden door je zintuigen en leer meer over de geneeskrachtige eigenschappen en culturele geschiedenis van bijzondere flora. In dit blog hoop ik je te inspireren met 5x belevenissen voor wildplukken in Nederland. Ga je mee op avontuur?

1. Wildplukken op Sterren Niveau - Casa Foresta

Ontdek de geheimen van wilde kruiden, bloemen, bessen en paddenstoelen tijdens de zes uur durende workshop ‘Wildplukken op Sterren Niveau’ van Edwin Flores in Ressen. Als ervaren wildplukker selecteert Edwin al jarenlang de beste pareltjes uit de natuur voor verschillende sterrenchefs. Nu deelt hij graag zijn kennis en ervaring met jou. Samen gaan jullie op zoek naar seizoensgebonden schatten uit de natuur en leer je hoe je ze kunt omtoveren tot heerlijke gerechten. En alsof dat nog niet geweldig genoeg is, kun je na de wandeling ook nog eens genieten van een fantastische lunch.

Casa Foresta biedt verschillende workshops aan die je uitnodigen om de verborgen schatten van de natuur te ontdekken, variërend van wildplukken tot het zoeken naar zeewier. Ze inspireren je om te worden wie je van nature bent: een groene jager-verzamelaar. Vroeger was het namelijk heel normaal om jezelf in leven te houden door middel van het verzamelen van eetbare dingen. Dus omarm je oerinstincten en ga mee op pad!

2. Eetbare paddenstoelenwandeling - De Wilde School

Laat je betoveren door de magische wereld van paddenstoelen tijdens de ‘Eetbare Paddenstoelenwandeling’ van De Wilde School. Onder begeleiding van Reinier ga je op pad in de omgeving van Apeldoorn of de Lage Vuursche, waar je leert hoe paddenstoelen en schimmels het bos met elkaar verbinden en voeden. Een belangrijk onderdeel van deze wandeling van maximaal vier kilometer is het leren herkennen van eetbare paddenstoelen en het vermijden van giftige varianten. Tijdens de wandeling deelt Reinier ook de historische en culturele rol die paddenstoelen al eeuwenlang in ons leven spelen. Ik weet zeker dat je na het wildplukken voldaan, geïnspireerd en wijzer naar huis gaat.

De Wilde School richt zich op het delen van kennis en ervaringen op het gebied van natuur en wilde planten. Ze organiseren diverse activiteiten, workshops en cursussen om mensen bewust te maken van de natuur en hen te inspireren om een diepere verbinding met de natuurlijke wereld aan te gaan.

3. Kruidenwandeling met kookworkshop - De Kruidenbrouwerij

Duik in de wereld van kruiden tijdens een bijzondere kruidenwandeling in Leerdam van De Kruidenbrouwerij. Tijdens deze wandeling van ongeveer 1,5 uur gaat er een nieuwe wereld voor je open. Onderweg leer je over diverse kruiden en hun geneeskrachtige werking, terwijl je geniet van de prachtige omgeving van Leerdam. Na de wandeling bereid je je eigen feestmaal met de geplukte kruiden. De workshop is op aanvraag en vanaf zes personen. Het is zelfs mogelijk om de workshop op een eigen locatie te organiseren. Verrijk je kennis en ontdek kruiden die je gerechten een heerlijke smaak geven.

De Kruidenbrouwerij gelooft in de kracht van natuurlijke remedies en de helende eigenschappen van kruiden. Ze streven ernaar om mensen bewust te maken van de waarde van kruiden en hoe ze deze kunnen gebruiken. Dat doen ze door workshops en activiteiten te organiseren die je meenemen op een magische reis door de wereld van kruiden.

4. Seizoenswandeling bij Plaats de Wereld - In Het Wilde Weg

Ga op avontuur met de wildplukwandelingen van In Het Wilde Weg in Vries, in het prachtige Noord-Drenthe. Leer de regels van veilig wildplukken en ontdek hoe je op een verantwoordelijke en duurzame manier geniet van de overvloed van de natuur. Onderweg kom je langs paardenbloemen, brandnetels, hondsdraf en weegbreeën. De ervaren gids laat je de schoonheid zien van de natuur, waardoor je op een andere manier naar de bermen, velden en zelfs je eigen tuin zult kijken. Deze bijzondere ervaring duurt ongeveer twee uur en is zeker de moeite waard.

In Het Wilde Weg is een organisatie die jaaropleidingen, wildpluk excursies, kookworkshops en kanotochten aanbiedt in het betoverende Drenthe. Ze nodigen je uit om de rijkdom van de natuur op een unieke en actieve manier te ontdekken. De gepassioneerde gidsen weten precies hoe ze de verbinding tussen mens en natuur kunnen versterken.

5. Wildpluk-workshop door wilde kruidenexpert - Shinrin Yoku Academy

Laat je begeleiden door Jacqueline Stammeijer, een gepassioneerde wilde kruidenexpert en biodynamische tuinvrouw, tijdens de ‘Wildpluk-workshop’ van Shinrin Yoku Academy. Op het prachtige landgoed Duivenvoorde in Voorschoten maak je kennis met het ritme van de seizoenen. Ontdek tijdens het wildplukken welke planten eetbaar zijn, leer over hun smaken en de werking ervan op het lichaam. Je sluit deze waardevolle workshop af met een ontspannen moment waarin je geniet van je eigen wildpluk-thee en een smakelijk seizoenshapje bereid met wilde kruiden.

Shinrin Yoku Academy is de oudste school voor bosbaden in Nederland en België, waar ze je uitnodigen om de helende kracht van het bos te ontdekken en een diepere verbinding met zichzelf te ervaren. Het gaat hier om volledige onderdompeling in de natuur, het vertragen van ons tempo en het bewust aansluiten op de helende energie van het bos. 

Trek je wandelschoenen aan, neem een mandje mee en ga mee op avontuur. Laat de betoverende schoonheid van de natuur je verrassen terwijl je nieuwe kennis opdoet en een diepere verbinding met de natuur ervaart. Ik weet zeker dat je terugkomt met een schat aan herinneringen en een hernieuwde liefde voor de natuur.

Voordat je vertrekt is het verstandig om de regels voor verantwoordelijk wildplukken nog even door te lezen. Deze vind je hier. Vergeet je je avontuur niet met ons te delen? Dat kan door @honeyguide.nl of #heyhoneyguide te gebruiken op Instagram.

Liefs,

Krisja

 

Ontdek meer unieke ervaringen - Meer blogs