Heb je altijd al eens willen jutten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan ben je op het rustgevende eiland Terschelling aan het juiste adres. Op de stranden van Terschelling is er genoeg te verzamelen bij de kwelders en op het strand. Verschillende organisaties zetten zich in voor het opruimen en het verwerken van het gevonden vuilnis. In dit blog zet ik er vier voor je op een rijtje.

Wat is jutten? - Zwerafval & plasticsoep

Strandjutten is het verzamelen van (plastic)zwerfafval langs de kust, Wist je dat er per uur een hoeveelheid afval in de zee terecht komt waarmee je 11 olympische zwembaden kunt vullen!  Door het tij van de zee en de kracht van de wind spoelt dit aan op de kust. Ook op de stranden van Terschelling.

Dieren raken verstrikt, eten het op en microplastics belanden in ons eten. Het is dus niet alleen slecht voor de natuur, maar ook ons. Jouw heerlijke bakje friet met mayonaise heeft negen jaar nodig om te uit het zicht te verdwijnen en je flesje cola 450 jaar. Helemaal verdwijnen doet het nooit; het breekt namelijk af in micro- en nanoplastics.

Jij kunt gelukkig je steentje bijdragen in de strijd tegen zwerfafval en de plastic soep. Niet alleen vanuit thuis maar ook op de stranden van Terschelling. Tijdens je zoektocht zul je niet alleen maar afval terug vinden, maar ook schatten van de natuur. Er zijn talloze wieren en roggeneieren te vinden en met een beetje geluk kun je zelfs een eikapsel van de hondshaai bekijken. Je verbetert niet alleen de natuur, het is ook nog eens ontzettend leerzaam. En als ik Honeyguide Yalou mag geloven is strandjutten zelfs een beetje meditatief.

1. Milieu Jutters Terschelling - Alleen of samen jutten

Ga samen met Guus, Jan of Flip van de Milieu Jutters zwerfafval verzamelen. Met een groene jutzak onder je arm slenter je de stranden van Terschelling af. Met een speurende blik ga je op zoek naar kleine stukjes plastic, dopjes of touwtjes. Bij de Milieu Jutters organisatie doen ze er alles aan om de stranden en duinen van Terschelling schoon te houden.

Wil je het toch liever op je eigen houtje doen? Dat is ook geen probleem. De Milieu Jutter heeft bij elk strandpaviljoen een afvalcontainer staan. Hier kun je het afval weggooien na een lange dag jutten. Als je heel fanatiek bent en het verzamelde zwerfafval niet meer kunt dragen, komen ze dit persoonlijk ophalen. Jij hoeft alleen maar je locatie naar ze door te sturen!

2. Jut Safari - Op safari in Terschelling

IkJut is een organisatie waar vrijwilligers de handen in een slaan om een écht verschil te maken op de stranden van Terschelling. Door wadliefhebbers en voor wadliefhebbers. Hun motto; ‘’Samen steken we de handen uit de mouwen’’. Dit initiatief is begonnen na de container ramp met mcs Zoe in 2019. Het Vrachtschip verloor een van zijn containers en door de noordenwind veranderde het strand van Terschelling in een vuilnisbelt. Wadliefhebbers kwamen toen in actie en dat doen ze tot de dag van vandaag nog steeds. Er spoelt namelijk nog dagelijks afval aan van de mcs Zoe.

Ook jij kunt helpen om de stranden van Terschelling schoner achter te laten. IkJut organiseert maandelijks jut safaris. In een elektrisch wagentje rijd je over de onverharde wegen van duinen en kwelders. Tijdens deze safari verzamel je zwerfafval en leer je meer over de planten en dieren van het eiland. Het is dus niet alleen heel leerzaam, maar je laat ook de natuur van Terschelling in zijn oorspronkelijke schoonste vorm weer achter.

3. Stichting de Jut Fabriek - Knutselen met gevonden afval

Als je niet zo houdt van het opsporen van afval op de stranden, kwelders en duinen, kun je ook in een andere vorm bijdragen. Neem een kijkje bij de Jut Fabriek. Stichting de Jut Fabriek werkt samen met de Milieu Jutter en geeft nieuw leven aan zwerfafval. Hun missie? Aandacht geven aan zwerfplastic tijdens workshops, samenwerkingen en zelfs voorlichtingen op scholen. Wist je dat er jaarlijks 5 tot 13 miljoen ton plastic in de zee verdwijnt? De Jut Fabriek recycelt een deel van dit gevonden plastic. 

Jij kunt alle vrijwilligers hierbij helpen. Tijdens een van hun workshops duik je in het proces van plastic recyclen. Schoonmaken, omsmelten en verwerken tot een nieuw product. Zo steek je het gevonden afval in een nieuw jasje. Ga naar huis met nieuwe deurknoppen, een onderzetter voor je wijnglas of nieuwe kapstokhaakjes waar je thuis je favoriet jassen aan kunt hangen. Een mooier souvenir bestaat niet.

 

4. Jut XL - Een groot verschil maken

Eilandbewoners, reizigers, natuurliefhebbers en echte speurneuzen slaan één keer per jaar de handen in een tijdens een jut XL evenement. JutXL is gestart door de Waddenvereniging, waarbij ze stap voor stap naar een schone kust toewerken. Dit doen ze samen met jut organisaties verspreid over het eiland. Honeyguides Yalou en Adriënne namen deel aan het eerste JutXL event eind september.

Tijdens JutXL zijn er verschillende jut expedities. Ook naar plekken waar je normaal niet zo makkelijk komt. Zo ging een deel van de jutters naar kwetsbare natuurgebieden als de Boschplaat. Een belangrijk gebied voor flora en fauna dat door het (plastic)afval in gevaar wordt gebracht.   

Door zo’n grote actie als JutXL maken de jutters in een korte tijd een groot verschil.  Afgelopen september hebben 110 jutters samen 1.120 kilo afval verzameld. Ruim 700 kilo is hiervan plastic afval. Nu zijn we er nog niet. Op dit moment dwaalt er nog 800.000 kilo afval in de zee. JutXl kan volgend jaar je hulp dus goed gebruiken!

Niet alleen op Terschelling kun je terecht voor een dagje jutten. Verspreid over de Nederlandse kust zitten organisaties die je graag mee nemen op een jut avontuur. Denk bijvoorbeeld aan de Grondstofjutters in Noordwijk. Op dit moment zwerft er nog 150 miljoen ton plastic in de oceanen. Dit spoelt dagelijks aan op stranden en heeft grote gevolgen voor dieren, mensen en natuurlijk de natuur. Laat een dagje uitwaaien op het strand samen gaan met het opruimen ervan. 

Tag ons in je strandjutfoto’s met @heyhoneyguide; samen ruimen we op. 

Liefs,
Maxim