De geur van geroosterde kastanjes, het geluid van knisperende blaadjes en de prachtige zorg en architectuur binnen Het Nationale Park De Hoge Veluwe zorgen voor een ultieme herfst beleving! Samen met mede-honeyguide Liset mag ik (Marion) deze beleving meemaken door wild te proeven, spotten en te horen in de omgeving van Ede en de Veluwe.

Craeft Markt - Een ambachtsmarkt met liefde voor natuur

Het is een herfstachtige middag wanneer ik Liset tref bij de Wever Lodge. Hier is namelijk de tweede Craeft markt opgezet. Een ambachtsmarkt met liefde voor natuur en alles wat met ambacht te maken heeft. Aan wat voor ambacht moeten we dan denken? Zo komen we een mandenmaker tegen, een viltster en een imker. Ook zien we verderop een schilder aan het werk en kunnen we de lekkerste geroosterde kastanjes eten. Ook doen we nog een poging tot ouderwets stokvangen. Of we er goed in zijn? Dat laten we even in het midden (haha). 

De markt heeft een gemoedelijke sfeer. De herder komt af en toe langs lopen met zijn getrainde honden (die je absoluut niet mag aaien). En de boswachter vertelt met passie over haar vak en de omgeving waar we ons in bevinden. Een aanrader waarbij je zowel veel komt te leren over ambacht en opnieuw waardering krijgt voor onze prachtige Nederlandse natuur.

Rondstruinen bij Burr’len bij De Koepel - Een romantische plek midden in het bos

Vanuit de Craeft markt gaan we door naar De Koepel. Midden in het Luntersche Buurtbosch vind je uitkijktoren De Koepel. Deze toren is geen gewone uitkijktoren, zo vind je er exposities binnen, worden er concerten gehouden en kan je er zelfs trouwen. Een romantische plek midden in het bos.

We komen aanlopen en worden gelijk muzikaal verwelkomd door een fanfareband die aan het spelen is. Een gezellige ontvangst waarbij mensen met een biertje in hun handen staan of lekker aan tafel zitten met een stukje wild stoofvlees. Voor jong en oud liep er een opvallende mevrouw rond met een mooie jurk aan die geschiedenis verhalen vertelde over de omgeving. Een leuk aangeklede markt waar we het liefst nog wat langer blijven hangen, maar voor ons is het tijd om door te gaan naar onze overnachtingsplek waar tevens ook een wildproeverij te vinden is. De dagen worden weer korter en het begint alweer te schemeren. Helaas is de oriëntatie van Liset en mij beiden niet zo goed en raken we plotseling nog even verdwaald. Gelukkig zijn we uiteindelijk veilig aangekomen!

Overnachten en wild proeven bij De Lunterse Boer - Een gemoedelijke sfeer

Van de ene gezelligheid mengen wij ons in de volgende. Het is feest bij De Lunterse Boer, een mooi hotel in Lunteren. Wij melden ons eerst aan bij de balie om onze spullen achterlaten in onze kamer. We pakken kort even rust en vertellen elkaar hoe leuk alle markten zo bij elkaar zijn. Je krijgt het gevoel alsof je even terug gaat in de tijd dankzij de gemoedelijke sfeer.

Bij De Lunterse Boer kunnen we muntjes krijgen die je kan inruilen voor eten en drinken. Ik zorg dat ik naar het eerste stoofvlees kraampje ga, want hier heb ik al de hele dag zin in! Liset houdt er niet zo van, dus vergezelt mij met een heerlijke hutspot. Wat fijn dat ondanks dat het een wildproeverij is, er toch voor gezorgd wordt dat het voor iedereen leuk is om te bezoeken.

We lopen een paar keer rond, genieten van alle gezelligheid en Liset heeft zelfs nog een roofvogel op de arm genomen! Ik durf helaas niet. We zijn één van de laatsten die het evenement verlaten en teruglopen naar onze kamer. We praten nog wat na en gaan lekker slapen. Morgen weer een nieuwe dag vol met leuke activiteiten.

Fietsen door Het Nationale Park De Hoge Veluwe - Boven en onder de grond

Een nieuwe dag is aangebroken en we maken ons klaar om een fietstocht te maken door Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Op Het Park vind je onder andere het Kröller-Müller Museum en Jachthuis Sint-Hubertus. Het Jachthuis gaan we vandaag bezoeken, maar ook het Museonder. De naam zegt het al een beetje. Het is een museum dat ook onder de grond gaat. Het geeft een kijkje naar alles wat leeft en wat geleefd heeft onder en boven de grond. Terwijl we rondkijken sta ik, zonder dat ik het door heb, op een beweegplaat die een aardbeving nadoet. Liset en ik beginnen te lachen. Ik dacht al, waarom voelt mijn evenwicht zo gek!

Alles in Het Nationale Park De Hoge Veluwe kan bereikt worden met de auto en/of fiets door middel van de paddenstoelen die je de juiste richting geven. Voor Liset en mij is dit nog een beetje moeilijk, maar naarmate de dag vordert, krijgen we het onder de knie.

Jachthuis Sint-Hubertus - Een parel in Het Park

Vanuit het Museonder fietsen we door naar het Jachthuis Sint-Hubertus. Dit Jachthuis is ontworpen door architect Hendrikus Petrus Berlage en was het verblijf van het echtpaar Kröller-Müller. Het Jachthuis is zowel van buiten als van binnen bekleed met bakstenen. Heel uniek voor die tijd, want toen bestonden er nog geen rekenmachines en elke baksteen moest op maat gemaakt worden om in verschillende vormen gemetseld te worden.

Een prachtig gebouw, maar helaas mogen we de toren niet in. Stiekem zijn we hier wel heel nieuwsgierig naar, maar dat doet niet af dat het gebouw met verschillende natuurlijke stenen een parel is in Het Park. Na ons bezoek bij het Jachthuis krijgen we een heerlijke wildlunch bij het Parkrestaurant in het Park Paviljoen. Dit smaakt verrukkelijk, maar helaas zitten we wat krap in de tijd en moeten we snel door. Als toetje gaan we namelijk mee met een wildkanseltocht!

Wildkanseltocht van Natuurcentrum Veluwe - Een grote groep herten

“Je kan nooit garanderen of je daadwerkelijk wild gaat zien tijdens de tocht” zo begon de gids zijn verhaal bij de start van de tocht. Eenmaal een paar stappen in het bos gezet te hebben, komen we een enorme groep herten tegen! Waanzinnig mooi om te zien. De verrekijkers en camera’s gingen omhoog en iedereen was muisstil. We willen ze niet wegjagen natuurlijk!

Liset en ik kijken elkaar aan, wat boffen we toch! Zo blijven we een aantal minuten staan, maar op een gegeven moment lopen we toch door. Natuurcentrum Veluwe heeft een panoramagebouw midden in het gebied, zodat je de dieren ongestoord kan bewonderen en de boswachter rustig zijn verhaal kan vertellen. Hij laat verschillende geweien zien en hebben kort over de wolven discussie gepraat. Normaal valt er genoeg wild te spotten vanuit het panoramagebouw, maar in dit geval stond de groep herten precies aan de andere kant. Wel konden we daardoor goed luisteren naar wat er verteld werd en gingen we daarna weer snel naar buiten om een laatste keer de groep herten te bewonderen.

Tevreden en blij nemen Liset en ik afscheid van elkaar. We hebben veel mogen zien, doen en proeven de afgelopen twee dagen in de gemeente Ede. Een fantastische ervaring waarbij je de dieren en natuur in ons eigen land weer extra gaat waarderen. Nu snel naar huis voor een lekkere warme chocolademelk om mee na te genieten.

Liefs,

Marion

Van Honeyguide Marion - Unieke ervaringen