Toe aan een zorgeloze vakantie met bijvoorbeeld een rolstoelvriendelijk dagje uit? Dan kan op vakantie gaan nog wel eens een uitdaging zijn. Maar niet in het Overijsselse Vechtdal. Deze groene bestemming is geschikt voor iedereen, maar het is vooral een geschikte vakantieplek voor mensen met een lichamelijke beperking.  

Vechtdal is een oase van rust, met veel groen en natuurlijk de rivier de Vecht die als kloppend hart door de regio stroomt. Hier kun je kilometers aan bospad ontdekken en varen over de Vecht. Ga uit eten en proef de streekproducten van Vechtdal of neem een kijkje bij de boer op het land. Er zijn rolstoelvriendelijke boottochten en wandelpaden, en veel restaurants en hotels hebben rekening gehouden met de ruimte, toiletfaciliteiten en andere eventuele obstakels.

3x Zorgeloos overnachten

Een goede nachtrust is nodig om optimaal van een lekkere vakantie te genieten. Bij de volgende overnachtingsmogelijkheden ben je aan het goede adres voor een zorgeloos verblijf. Maar bekijk ook zeker eens de App Ongehinderd om zorgeloze slaapplekken en uitjes te vinden. En vergeet Zorg op Locatie niet, voor de juist zorg op maat tijdens je vakantie. 

  1. Camping De Boergondier

Hardenberg is in 2019 uitgeroepen tot meest toegankelijke gemeente. In deze stad vind je ook camping De Boergondiër. Hier kun je gebruik maken van nacht- en dagdialyse. Eigenaresse Jolanda is dialyseverpleegkundige en helpt je waar nodig. Tijdens de dialyse kijk je uit over de akkers vol graan, bieten en pioenrozen. 

  1. De Imminkhoeve

Ook in Lemele, bij zorg & leefstijlhotel Imminkhoeve kun je zorgeloos op vakantie. Hier kunnen mensen met een beperking en diens partner of ouders lekker tot rust komen. Uniek bij de Imminkhoeve is het Droomhuis. In deze snoezelruimte worden al je zintuigen geprikkeld en ervaar je diepe ontspanning. Klinkt heerlijk, toch?

  1. Camping de Vos

Een ander zorgeloos verblijf vind je bij Camping de Vos in Lemelerveld. In de Boer’n Safaritent is volop rekening gehouden met mensen die een rolstoel gebruiken. Zo vind je in deze luxe tent geen drempels, zijn de keukenkastjes verplaatsbaar en zijn de gangpaden lekker breed zodat je er makkelijk doorheen kunt rollen. 

Toegankelijk uit eten in Vechtdal

Wanneer je in de buurt van Harderberg verblijft, breng dan een bezoek aan De Rheezerbelten. Hier draait het allemaal om genieten. Voor de culinaire fijnproevers is er Rheezer Bistro, waar ze met seizoensgebonden producten uit de natuur van het Vechtdal koken. Maar ook de de pannenkoeken liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. In het pannenkoekenrestaurant van De Rheezerbelten kun je kiezen uit wel meer dan 100 soorten ambachtelijke pannenkoeken. De Rheezerbelten is zelfs lid van de vereniging erkende pannenkoekenrestaurants. 

Het restaurant is zowel binnen als buiten geheel toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De menukaart is ook in braille verkrijgbaar en natuurlijk mogen hulphonden ook aanschuiven.

Liever tussendoor wat lekkers? In het plaatsje Rheeze vind je de SomerWende. Een fijne plek om lekker tot rust te komen in de tuin van de boerderij van de familie Somer. Gastvrouw Wilma is thee en koffie kenner en vertelt je er alle over tijdens bijvoorbeeld een hightea. De SomerWende is natuurlijk rolstoeltoegankelijk.

3x doen met een fysieke beperking

In Vechtdal denken ze in mogelijkheden en niet in beperkingen. Er zijn dan ook zat activiteiten te ondernemen die goed rolstoeltoegankelijk zijn of waarbij andere hulpmiddelen geen probleem zijn. 

  1. Bootje varen

Verken de Vecht vanaf een van de boten van Rederij Peters. Zit lekker achterover en geniet hoe de rivier zich een weg kronkelt door Ommen en omstreken. Vanaf het water verken je pittoreske dorpjes, schippersherbergen, bossen en heiden. De rondvaartboot van rederij Peters is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De hellingbaan van de entree is 75cm breed en is er een aangepast toilet aanwezig.

  1. Rolstoeltoegankelijke bospaden

Vechtdal beschikt ook over enkele rolstoeltoegankelijke bospaden. De route Voe(t)dsel aan de Vecht is hier één van. De route is zes kilometer lang en gaat over verharde paden. Op het pad langs de Vecht kun je meer leren over eetbare planten aan de waterkant. 

Goed om te weten: spierkracht is op sommige stukken nodig, vanwege de hoogteverschillen. En bij hoog water in de Vecht kunnen de paden onder water staan en er kan koeienvlaai op het pad liggen. 

Wanneer je bij de Imminkhoeve overnacht, kun je vanaf je huisje zo het rolstoelpad op gaan. Het hotel ligt aan een 4.3 kilometer lang toegankelijk (wandel)pad.

  1. Wijnproeverij

John en Wilma runnen hun eigen wijnboerderij. Op maar liefst drie hectare grond vind je  Wijngoed de Reestlandhoeve. Hier kun je terecht voor een heerlijke wijnproeverij, waarbij je diverse biologische en lokale wijnen kunt drinken. De Reestlandhoeve is goed toegankelijk voor mensen met een (fysieke) beperking. Daar proosten we op!

Vechtdal in Overijssel is de perfecte bestemming voor een zorgeloze vakantie. Op deze schitterende plek is veel rekening gehouden met mensen met een lichamelijke beperking, zodat je zorgeloos op vakantie kan. Want zo hoort het, toegankelijkheid moet voor iedereen hetzelfde zijn. 

Liefs, 
Yalou