Zoek het avontuur een keer ergens anders op dan in Italië en Frankrijk. Er is nog zoveel te beleven en te ontdekken in Nederland. Vandaag de dag is het de norm om het avontuur op te zoeken en dan het liefste heel ver weg. Helaas hebben we niet altijd het geld, de tijd of de gelegenheid om dit op een plek ergens ver weg te doen.

Toch kun je heel makkelijk het avontuur opzoeken, gewoon in Nederland. Een micro avontuur waar je gemakkelijk de dagelijkse sleur doorbreekt. Daag jezelf uit en ga op zoek naar een stukje onontdekt Nederland.  

Wat is een micro avontuur?

De Brit Alastair Humphries is de pionier van het micro avontuur. “Avonturen zijn belangrijk voor ons”, zegt hij. “We willen uitgedaagd worden, dingen meemaken, en niet achteraf het idee hebben dat we te weinig hebben meegemaakt in ons leven”. Bij hem was niets te gek: hij wandelde door het prachtige India, roeide over de oceaan en fietste de wereld rond. Dit veranderde toen hij een gezin kreeg. Echter merkte hij wel dat anderen niet altijd toe waren aan episch avontuur: ze hadden geen geld, geen tijd, het was ze te hoog gegrepen of ze hadden een gezin.

Alastair dacht: waarom zou je avontuur niet zo klein maken dat je geen excuus meer hebt om er niet mee te starten? Hij wandelde samen met zijn vriend rondom Londen, waarbij hij de rondweg M25 volgde – erg interessant en uitdagend, maar in eerste instantie niet echt een supermooie highlight. “Avontuur is meer een houding dan wat anders, en als dat zo is, kun je overal avontuur vinden”, zegt hij. “Het idee is dat je de filosofie van grote avonturen lokaal toepast”.

Een micro avontuur is dichtbij, kort en goedkoop. Een weekend bijvoorbeeld, of een avontuur van 5 tot 9 in plaats van 9 tot 5. Je wandelt bijvoorbeeld een heuvel op en gaat daar wildkamperen. Laat je verrassen en daag jezelf uit. Het handige van een micro avontuur is dat het zo klein is dat iedereen het wel aandurft, ook kinderen. “Gewoon doen wat je kan, maar ook wat je spannend vindt en inspireert”, aldus Alastair.

Maak het zo wild en avontuurlijk als je zelf wilt. “Gewoon de natuur ingaan en iets nieuws en anders doen. De enige grens is je verbeelding”. Bovendien kun je micro avontuur veel breder zien dan alleen de outdoor. Ook een snelweg, dorp of stad lenen zich er voor.

1. Uniek overnachten in de natuur - Slaap buiten de gebaande paden

Oftewel, slaap out-of-the-bed. In eigen tuin, in een tent of alleen een slaapzak. Zo kun je urenlang naar de sterren staren. Of slaap in de tuin van een ander. Via Campspace kun je de leukste plekken boeken door het hele land. Bij de boer op het erf of in de achtertuin bij mensen. Een super unieke manier om te overnachten en dat zo dicht bij huis. Honeyguide Cathe schreef een blog over haar favorieten Campspaces.

  • Campspace micro camping Warffum
  • Campspace micro camping Warfum

2. Avontuur om de hoek - Ontdek een totaal andere plek

Speur even in je eigen omgeving, zijn er plekken waar iets te ontdekken is en je nog niet eerder bent geweest? Ik ben zelf bezig met een ontdekkingsreis van de omgeving van tien kilometer rondom mijn huis. Soms met de fiets en soms te voet. Ik probeer ook om niet te zwaar na te denken over een bestemming, om het avontuurlijk te houden. Pak bijvoorbeeld een kaart en kies een willekeurige stad, dorp of gebied. Of bezoek een van de mooie verborgen parels van Honeyguide. Je kunt ook in het openbaar vervoer (of auto) springen en ergens heen gaan waar je niet eerder geweest bent. Daag jezelf uit en laat je vooral verrassen. 

  • Ontdekken in de natuur expeditie
  • Mist in de natuur

3. Dwaal door de natuur of een stad/dorp - Neem het onbekende pad

Natuurlijk kun je een vaste route volgen, maar je kunt ook lekker dwalen door de natuur. Hoe leuk is deze uitdaging wel niet. Kijk naar de stand van de zon en volg het pad van je intuïtie. Zelf doe ik dit regelmatig in het Bredase Mastbos, maar ik heb dit ook veel in de duinen en de Limburgse bossen gedaan. Het komt wel eens voor dat ik zelfs ’s avonds ga, als het donker is, met een vriendin. Of ik ga alleen bij zonsopgang. De natuur zit er dan totaal anders uit en ik kom vaak herten tegen. Met een stad of dorp kun je hetzelfde doen. Ga zonder vooropgezette route, neem het onbekende pad en laat je verrassen.

  • Natuurgebied Nederland Boom
  • Herfst natuur bladeren Nederland

4. Wildzwemmen in de natuur - Zoek een meer of een rivier op

Zwemmen in de natuur, ook wel wildzwemmen, is in opkomst. Na zo’n duik voel je je herboren. Een lokale rivier of een meer is altijd wel in de buurt, vraag het aan een lokale voorbijganger. Plekken om te ‘wildzwemmen’ vind je op de handige kaart van de Engelse Outdoor Swimming Society.

Je kunt ook een kano huren en je weg zoeken door de Biesbosch of bijvoorbeeld rond Utrecht bij Amelisweerd en Rhijnauwen. Ook dan kun je af en toe een duik nemen!

  • Duik in het water
  • Suppen op het water in Nederland

5. Beklim een heuvel - Beleef het avontuurlijke buitenlandgevoel

Als ik een ding in Nederland mis, zijn het bergen. Bergen geven me een avontuurlijk buitenlandgevoel. Maar iets om niet te vergeten: we hebben heuvels en duinen, die doen zeker niet onder. Denk aan het Zuid-Limburgse heuvellandschap, de heuvels bij de Utrechtse heuvelrug en bij Arnhem en Nijmegen. Daarnaast hebben we prachtige duingebieden waar je zeker door de week weinig mensen tegenkomt. Een dag klimmen maakt de (micro-)avonturier in je los.

  • Duinen aan de kust in Nederland
  • Op avontuur in de natuur

Liefs,
Brigitte 

P.S. Honeyguide Brigitte heeft ook een eigen website genaamd Alice goes Wild. Dit is een inspiratieplatform voor vrouwen (maar ook mannen), waar ze mensen inspireert om avontuurlijker leven te leiden.