Terwijl ik net heel Nederland van boven naar beneden ben doorgereisd, kom ik aan in het pikkedonker bij de Angorahoeve in Brabant. Ik ben namelijk samen met een aantal andere instagrammers ‘s avonds gearriveerd. In samenwerking met Visit Brabant en Eliane Roest hosten we morgen de Van Gogh Nationaal park instameet en ik ben er bij als een van de Honeyguides. 

Vincent van Gogh is geboren en opgegroeid in Brabant. De beroemde schilder liet zich inspireren door het Brabantse landschap en dat is precies waar het Van Gogh Nationaal Park zich bevindt. Het idee is om verschillende natuurgebieden met elkaar te verbinden onder één nieuwe naam. Een perfect moment om gezamenlijk met verschillende instagrammers eens een kijkje te nemen.

Het atelier van Kunstenaar Richard Roland Holst - Bijzonder overnachten

Samen met Lonneke (@lonniesplanet) loop ik richting het atelier van kunstenaar en kunstcriticus Richard Roland Holst. Dit atelier werd in 1919 ontworpen door de eerste vrouwelijke architecte in Nederland genaamd Margaret Staal-Kropholler. En wij krijgen de eer om hier lekker op te laden voor de volgeplande dag van start gaat.

Zonsopgang op de Oude Buisse Heide - De wekker gaat vroeg

De wekker gaat vroeg af. Het is behoorlijk afgekoeld in het Atelier en ik ren mijn bed uit om de gaskachels aan te zetten, brrrrr! We zetten een kop koffie, frissen ons rustig op en lopen vervolgens naar de Angorahoeve om de rest te ontmoeten. Onder andere Tamara van Visit Brabant en boswachter Frans zijn ook van de partij.

De bedoeling is een mooie zonsopgang gezamenlijk te ervaren. Helaas is de zon te verlegen en blijft deze zich verstoppen, maar dat mag de pret niet drukken! We lopen een gedeelte van de gedichtenroute van Henriëtte Roland dwars door de Oude Buisse Heide die prachtig is, ook zonder zon. Boswachter Frans neemt de leiding en vertelt ons met volle enthousiasme over dit gebied. We stoppen geregeld als Frans weer wat ziet en zo worden we via zijn ogen en die van Van Gogh meegenomen.

Knusse sfeer bij de Angorahoeve - Een lekker ontbijt

De beste tijd voor een ontbijt is toch wel na een heerlijke ochtendwandeling door de natuur. We komen terug op de Angorahoeve en alles staat voor ons klaar, smullen! Ook is de groep bij het ontbijt compleet. Het is nog steeds een beetje schemerig. Het heeft iets mysterieus en past, als je het mij vraagt, wel bij de sfeervolle ontdekkingstocht van Van Gogh.

Boswachter Frans - Op pad met

Gevulde buiken betekent genoeg brandstof voor het tweede gedeelte van de wandeltocht door de Oude Buisse Heide. We pakken onze spullen en zetten de tocht voort. Wat me vooral opvalt tijdens het wandelen is hoe divers het gebied is. Mede dankzij boswachter Frans leerden we alle ins en outs over het gebied kennen. Nog nooit eerder wist ik bijvoorbeeld dat een zwam die tegen een boomstam aangroeit een tonderzwam heet, laat staan dat ie kneiterhard is. Zo keek ik verbaasd toe hoe Frans met zijn volle hand een klap gaf op de zwam. Daarnaast kan je, net als een boomstam, aan de ringen van de zwam zien hoe oud ie is. Frans verteld dat het gebied vol verschillende dennegeuren zit. We blijven zo nu en dan even staan om er van te genieten.

Nog nooit eerder ben ik op pad geweest met een boswachter in een nationaal park, maar ik kan dit zeker iedereen aanraden. Frans heeft ons zoveel bijgebracht en je ervaart de wandeling veel uitgebreider. 

Fun fact: De tonderzwam werd vroeger gebruikt voor het aanmaken van vuur, wist jij dit?!

Het Vincent van Goghhuis - Zundert

Terwijl onze benen even konden uitrusten vertellen ze ons vanuit het Vincent van Goghhuis het verhaal over Van Gogh en zijn familie in verbinding met Zundert. Zo woonden familie Van Gogh vroeger op de plek waar nu het Van Goghhuis staat. Op het plein voor het huis is ook een bijzonder steenwerk te spotten. Als je eroverheen loopt heb je niks door. Eenmaal de drone in de lucht naar beneden gericht zien we een prachtig portret van Vincent over het gehele plein, waanzinnig mooi!

De Menmoerhoeve - Lunchen bij

Even lekker bourgondisch genieten terwijl we alle informatie vanuit het Van Goghhuis kunnen verwerken in de Menmoerhoeve. Terwijl we naar binnen lopen valt gelijk de gezelligheid van het restaurant mij op. Ik voelde mij gelijk op mijn gemak. We kregen een heerlijk vers bereide lunch met één en al lekkere lokale producten. De Menmoerhoeve verbouwd in eigen tuin diverse groenten en fruit. Ook serveren ze het vlees van hun eigen koeien, schapen en varkens. Zo proberen ze zoveel mogelijk van eigen bodem te serveren.

Op pad in natuurgebied De Pannehoef - Met Boswachter Kelly

Boswachter Frans heeft ons inmiddels gedag gezegd en boswachter Kelly neemt het van hem over. Samen met haar verkennen wij natuurgebied de Pannehoef. Als je de anderen zou vragen wat ik het leukste vind aan deze tocht zullen ze allemaal hetzelfde zeggen: De Drenthse schaapjes! Ik bleef hier dan ook samen met Ngoc (@Nappyc) veel te lang staan (oeps..). Gelukkig is onze conditie niet al te ver te zoeken en waren we snel terug bij de groep.

Het was een heerlijke wandeling die weer iets heel anders van zich liet zien ten opzichte van de oude buisse heide. Doordat sommige mensen (ofwel onder andere ik) alles veel te leuk vindt, ging de tocht wat trager dan verwacht. Maar tegelijkertijd voelden we ons zo aan het einde ook aardig moe en was de timing terug bij de auto’s perfect.

Een uitgebreide afsluitende borrel - Samenkomen voor het afscheid

De Angorahoeve staat deze dag centraal als uitvalsbasis. Zo ook aan het einde van de dag komen we hier weer terug om gezamenlijk een succesvolle instameet te vieren. Tamara uit nog een keer haar volle enthousiasme over de provincie en wij kunnen alleen maar hard meeknikken. Vincent van Gogh is niet de enige die inspiratie uit dit gebied gehaald heeft.

We zwaaien elkaar gedag en ik begin weer aan mijn barre tocht naar het Noorden, maar ik weet nu al dat dit niet de laatste keer is dat ik door Van Gogh Nationaal Park zal wandelen, dus roep ik vanuit de auto 'tot snel'!

Liefs,

Marion

Ga op avontuur - Unieke ervaringen