Nieuwe plekjes ontdekken in eigen land. Iets wat ik de afgelopen periode erg veel heb gedaan en waar ik ook ontzettend van geniet. Laag Holland, ook wel de achtertuin van Amsterdam genoemd, was één van de plekken in ons landje die niet persé op mijn bucketlijst stond. Tot ik in Dijkhuisje De Taanman mocht verblijven in Grootschermer en daar de omgeving heb verkend, zowel op het land als vanaf het water. Met een bootje door groen natuurgebied de Eilandspolder, historische dorpjes bezoeken zoals De Rijp en Graft en in de achtertuin van de buren gluren vanaf een sup. Twee dagen ontspannen aan het water in een authentiek Hollandse omgeving en ik was helemaal om. 

smalle slootjes en groene velden - Met een bootje door

Laag Holland is een waterrijk gebied vol historische dorpjes (sommige bekend zoals Volendam, andere minder bekend maar niet minder mooi zoals Monnickendam), groene velden met uitzicht op molens, havens vol sloepjes en boerderijen met lokale streekproducten.

Ook is het mogelijk om dit prachtige gebied vanaf het water te verkennen. Wij huurde een bootje in het pittoreske De Rijp bij fluisterbootverhuur Het Ouweland en ondanks het ontbreken van de zon, hebben we enorm genoten van ons tochtje door de Eilandspolder. Deze blauwe bootjes hebben een stille motor en varen op een rustig tempo. Hierdoor geniet je in alle rust van de natuurgeluiden om je heen en spot je veel verschillende vogelsoorten zonder ze te verstoren.

De Eilandspolder is van oudsher een waterrijk gebied. Door de mens gemaakt vormde het vroeger een eiland tussen de meren Schermer en Beemster. Later werd dit gebied drooggelegd en ontstonden diverse dorpjes en land tussen riviertjes. De vele molens, groene weilanden vol koeien en schapen en dorpjes met authentieke huizen maken de Eilandspolder perfect om een stukje nostalgisch Laag Holland vanuit de boot te ontdekken.

Het Wapen van Munster in De Rijp - Verantwoord vis eten bij

We kregen vanuit meerdere hoeken de tip om te gaan dineren bij Het Wapen van Munster in De Rijp en konden de verleiding dan ook niet weerstaan. Alleen al de ligging van het restaurant midden in het centrum is ontzettend mooi. Perfect om lunch of diner te combineren met een wandeling door dit historische plekje.

Maar ook het eten is een belangrijke reden om hier een kijkje te nemen. Wij genoten van rijkgevulde Paella en een heerlijk klaargemaakte Surf & Turf, beide aanraders voor iedereen die van vis houdt. De smaken waren niet alleen heerlijk, maar ook een lust voor het oog.

Dijkhuisje De Taanman - Een knus verblijf bij

Dijkhuisje De Taanman kan niet anders dan als knus omgeschreven worden. De woonkamer vol boeken, kaarsjes, bloemen en oude platen zorgt er alleen al voor dat je gegarandeerd kan genieten. Het prachtige uitzicht op de waterrijke omgeving en tuin is dan de kers op de taart. In de woonkamer staat een kachel waar gebruik van kan worden gemaakt en de uitpuilende spelletjes kast zorgt ervoor dat je je geen moment hoeft te vervelen.

Janneke, de eigenaresse, heeft echt overal aan gedacht. Zo werden wij verrast met een persoonlijke boodschap bij de typemachine, stonden er verse zonnebloemen en lag erboven in de slaapkamer een waterpistool om de gans die elke ochtend in de boom boven de slaapkamer begint de kraaien, vriendelijk te verzoeken ons met rust te laten.

In Dijkhuisje De Taanman heb je alles wat je nodig hebt. De keuken heeft een grote koelkast en kookplaat en alle keukengerei is aanwezig. Janneke had voor ons alles klaargezet voor een traditioneel Nederlands ontbijt, pannenkoeken! Hier hebben we dan ook uitgebreid van genoten de volgende ochtend vanaf het terras met uitzicht op het water. Ook zijn er kasten vol oude platen en een platenspeler aanwezig zodat je op nostalgische wijze kan genieten van je verblijf.

Verken de omgeving vanaf een sup - Stilletjes over het water

In zo´n prachtige waterrijke omgeving mag een beetje waterpret natuurlijk niet ontbreken. Daarom waren wij ontzettend blij dat we gebruik mochten maken van de opblaasbare SUPs van Detour Amsterdam. Deze werden bij het huisje geleverd met elektrische pomp, waterdichte tas en waterdichte telefoonhoesjes. Het complete pakket is eenvoudig mee te nemen naar een andere bestemming. Rij bijvoorbeeld naar Recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer als je in de omgeving bent.

Wij waren zo verknocht aan het prachtige landschap rondom Dijkhuisje De Taanman dat we besloten de omgeving per SUP te verkennen. Het leuke van suppen is dat je stilletjes over het water gaat waardoor je de natuur niet verstoort. Maar wat natuurlijk het allerleukste is, is een kijkje nemen in de achtertuin van de buren. Wat een prachtige huizen staan er, wow!

Laag Holland is nostalgie puur - Bezoekje aan de Schermermolens

Naast de prachtige nostalgische dorpjes zoals De Rijp en natuurgebied de Eilandspolder is het ook zeker leuk om een kijkje te nemen bij de Schermermolens. Deze molens staan vlakbij Dijkhuisje De Taanman en werden 400 jaar geleden gebruikt om de Schermer droog te malen. Wij sloten ons verblijf met een bezoekje af en genoten daardoor nog langer van dit nostalgische stukje Nederland.

Ook honeyguides Femke en Yalou hebben Laag Holland ontdekt. Zij gingen op pad met de Kijk Luister Dijk wandeling en leerde alles over de Markermeerdijk. Wil jij ook in het prachtige Laag Holland verblijven? Kijk dan ook zeker in de app van Honeyguide. Hierin vind je overal in Nederlands de uniekste plekjes!

 

Liefs, 
Anne-Floor

Staycation in eigen land - Lees meer blogs