Duurzamer, bewuster en aandachtiger reizen voor een positieve impact op de planeet, mens en dier. Met zijn allen kunnen we hieraan bijdragen. Het minimaliseren van je CO2-uitstoot is een belangrijk onderdeel van duurzaam reizen. Kies voor minder verre reizen dan ook de trein of (elektrische) auto. Het is namelijk ook veel avontuurlijker en comfortabeler als je met de trein reist.

Dit jaar is de Franse stad Grenoble uitgeroepen tot de European Green capital van 2022. Grenoble is de hoofdstad van Isère. Wat is er allemaal te doen en te beleven in dit prachtige gebied? We gaan op verkenning uit, laat je inspireren en lees verder. Tijdens de reis staan de thema’s 'dichterbij de natuur, dichterbij jezelf, gezondheid en duurzaamheid' centraal.

Het indrukwekkende Isère - Eindeloos wandelen, fietsen en genieten van alle rust

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen, is heel groot (7.000 hectare gebied) en staat bekend om haar indrukwekkende landschappen. Je vindt ook het plateau de Vercors in dit departement. Een prachtig gebied gelegen in Auvergne-Rhone-Alpes waar je eindeloos kunt wandelen, fietsen en genieten van alle rust.

Met de trein naar Grenoble in Frankrijk - Een duurzame reis

Vanuit Nederland is het ongeveer 7.5 uur reizen met de Thalys en TGV naar Grenoble (met overstap in Parijs). De trein stopt midden in het centrum van Grenoble in Frankrijk en is dus goed bereikbaar zonder auto. Grenoble is een gezellige studentenstad met interessante bezienswaardigheden. Het is een inspirerende, groene en innovatieve stad. De bergen zijn vanuit de stad goed te bereiken en daarom is deze bestemming ideaal om te combineren met de indrukwekkende omgeving. 

De oude binnenstad is heel leuk om doorheen te lopen, maar met fiets nog leuker en zeker aan te raden! De stad kenmerkt zich door bijzondere architectuur, gezellige barretjes, smalle straatjes en oude kerken. En vergeet niet om langs park Jardin des Dauphins en Parc Guy Pape te fietsen en een pitstop te maken met een wandeling door het park.

Bovenal is Grenoble een prachtige stad gelegen aan de voet van de bergmassieven Vercors, Chartreuse en Belledonne en dus absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Fort van Bastille - Zoek het hogerop

Het is heel leuk om met de beroemde rode “bubbels” (kabelbaan) van het centrum van Grenoble naar de hoger gelegen Fort Bastille te gaan. Boven heb je een waanzinnig, mooi panorama-uitzicht op de stad en zijn er twee restaurants waar je heerlijk kunt genieten van een hapje en drankje. Omdat Grenoble uitgeroepen is tot duurzame Europese Hoofdstad van 2022 is bij de Bastille een tijdelijk ‘Bivouac la Bastille’ opgezet voor een periode van 5 maanden (tot eind oktober 2022). Een educatieve plek waar je meer kunt leren over waar je ook kunt overnachten tegen een kleine vergoeding (5-10 euro p.p.) Je kunt kiezen uit een van de door studenten (van Grenoble School of Architecture ENSAG) ontworpen design hutjes. Wil je meer van de natuur genieten? Wandel dan van de Bastille terug naar de stad (zo’n half uur lopen).

Wist je dat de kabelbaan uit 1934 komt en de eerste in Frankrijk en in de wereld was?

Overnachten in Grenoble - Een culinair verblijf

We verblijven in Hotel Okko, een betaalbare hotel, niet ver van het centrum. Ideaal voor een kort verblijf.

Waar eten?

Tijdens de reis eten we zoveel mogelijk lokaal, duurzaam en biologisch. Hieronder een aantal restaurants waar je goed kunt eten met het oog op duurzaamheid in Grenoble.

  • Le Rousseau : Klein knus restaurant met lokale producten
  • Restaurant Locafé: Vegan restaurant met lokale producten en huisgemaakte dranken
  • Jeannette Restaurant : Bistro met organisch lokale wijnen, groent en fruit
  • Le Bouillon: Charity restaurant
  • Bouillon A : Michelin 2 sterren restaurant, betaalbare gastronomie

Wandelen in Trièves - wegen tussen noord en zuid

Vanuit Grenoble kan je gemakkelijk doorreizen verder naar het zuiden van Frankrijk. We besluiten om naar Trièves te gaan met een huurauto (elektrisch) en een aantal tussenstops te maken in onderstaande plekken.

Trièves is een gebied in de Isère en een prachtig plek om te wandelen, hiken, paardrijden en mountainbiken. Het is omgeven door de vallei van de Drac, de Vercors en de Devoluy en landschappen als akkers en bossen. Er zijn 27 dorpen in dit gebied en landbouw is de belangrijkste inkomstenbron.

Wist je dat Trièves 3 wegen tussen noord en zuid Alpen betekent?

Een inspirerende en innovatieve plek - Terre Vivante

Terre Vivante bevindt zich op een uurtje rijden van Grenoble. Wat begon als een uitgeverij van boeken over tuinieren opende Terre Vivante 40 jaar geleden het ‘Living Earth Center’. Het ‘Living Earth Center beslaat 50 hectare aan groenteteelt, siertuinen, boomgaarden en nog veel meer. De ruimtes dragen bij tot de biodiversiteit van het Ecologisch Centrum en maken er een echte leefruimte van. Het is een inspirerende en innovatieve plek waar bezoekers en jongeren de tijd kunnen nemen om te leren en te ontdekken over de ecologie.

Terre Vivante heeft een heerlijke restaurant 'Bistrot de la Place' dat opgezet is door een groep jongeren vanuit de overtuiging dat iedereen toegang tot goed en gezond eten moet hebben. De vereniging produceert hun eigen groenten en fruit.

Overnachtingen in Trièves - Gites en boerderijen

Er zijn veel leuke en unieke slaapplekken zoals gites en boerderijen waar je je kan overnachten in Trièves.

Tijdens onze reis overnachten we in Gite Les Ombelles, gelegen op een rustige en unieke plek tussen valleien en bergen van de Vercors. Het is een oude boerderij met elementen van meer dan 200 jaar oud voorzien van een grote tuin waar je heerlijk tot rust kan komen. Behalve dat je er kan slapen biedt de locatie ook excursies aan zoals een wandeling met eigenaar Patrick (die tevens natuurgids is). Tijdens de wandeling vertelt hij over eetbare- en medicinale planten en de verschillende prachtige wilde orchideeën die in dit gebied groeien.

En mocht je het willen kan je bij de Gite ook heerlijk eten, waar gekookt wordt met lokale en gewassen uit eigen tuin (groenten, fruit, kruiden, noten en zelfs spelt).

Overnachten bij La Poulanerie - Bij de wijngaard

Waar je ook leuk kan overnachten is bij “La Poulanerie”, een boerderij waar de Engelse Laurie Scrimgeour en haar partner Maxime Poulat wijn op biodynamische wijze verbouwen. Ook leuk om een rondleiding te krijgen van Maxime door hun wijngaard.

De boerderij heeft verschillende accommodaties om in te slapen; een yurt, farmhouse en stenen huisjes. Dieren als ezels, konijnen, kippen en varkens zijn er ook aanwezig. In de ochtend word je dan ook een natuurlijke manier wakker gemaakt.

De bijzondere reis met de trein naar Frankrijk werd mede mogelijk gemaakt in samenwerking met Greenspin.

Ga op ontdekking in Nederland - Plan een trip