“Een knisperend vuur, roepende uilen in het bos en af en toe het geluid van hout hakken met een bijl. Dit kan maar één ding betekenen: ik ben op Winterwoods in de bossen van Drenthe!” Honeyguide Adriënne mocht met Honeyguide Marion mee naar deze bijzondere plek in de natuur. Ze genoten van een ontspannen verblijf vol landen en opladen.

De echte outdoor-ervaring - Verstopt in de bossen

Midden in Drenthe, onder de Drentse Aa ligt de goed verstopte pop-up camping Winterwoods. Goed verstopt? Zeker, want ondanks dat Winterwoods op Instagram goed te vinden is, kan er een kleine uitdaging zijn. Het heeft de afgelopen weken namelijk nogal geregend en omdat Winterwoods diep in het bos ligt, zijn de bospaadjes hobbelig en modderig. De outdoor-ervaring zit er dan ook al snel in als ik afsla bij het pad richting de pop- up camping.

Ik voel gelijk rust - Meerdere yurts verspreid in het bos

Bij aankomst strijkt er gelijk een rust over me neer: het is stil, de grond is zacht, ik hoor in de verte twee roofvogels naar elkaar roepen en de geur van haardvuurtjes lokt me de camping op. Ik zie meerdere yurts staan in het bos, elk met een eigen vuurschaal en zitje. Achterin staat een grote overkapping waaronder zich al meerdere mensen hebben verzameld en onder het genot van warme chocomelk marshmallows zitten te roosteren.

Op een bord in deze ‘huiskamer’, zoals onze host dit benoemt, zie ik de activiteiten die ik de komende dagen kan ondernemen. We kunnen gebruik maken van een hottub en sauna of deelnemen aan yoga en koudetraining. Wat fijn dat ik me hier de komende vier dagen in mag onderdompelen, want ik zou er bijna keuzestress van krijgen van alle opties ;).

Offline en off-grid - Hout hakken in het bos

We beginnen met de belangrijkste activiteit voor de komende dagen: hout hakken! Vuur is belangrijk, want onze yurt wordt warm gehouden met een houtkachel en ook koken zullen we de komende dagen op vuur doen. Elektriciteit zal er de komende dagen niet zijn en ook de sauna en hottub worden met hout gestookt. Het verblijf zal dus een offline en off-grid verblijf zal zijn. Heerlijk, telefoon uit en natuur aan. 

De dagen die hierop volgen ervaar ik waarom de formule van Winterwoods zo succesvol is en waarom ze eigenlijk altijd volgeboekt zijn. De combinatie van een yurt die eigenlijk alles heeft voor een aangenaam verblijf, je eigen hout hakken, vuurtje maken en eten koken, maakt dat je eigenlijk in een soort off-grid glamping-ervaring komt en de verbinding met buiten houdt.

Aangenaam kamperen in de winter - Warmte en kou

De warmte van de yurt en de gezellige gezamenlijke woonkamer maken kamperen in de winter heel aangenaam. Winterwoods biedt ook genoeg activiteiten aan die je uitnodigen echt tot jezelf te komen in de natuur: yoga, meditatie en zelfs een zweethut-ceremonie. En ik raad je ook zeker aan om met de koudetraining mee te doen: een begeleide plons in het nabijgelegen meer met lichaamswerk en ademtechnieken.

Mocht je hierna willen opwarmen, dan kan je een bezoekje brengen aan de hout-gestookte bossauna en de hottub. Ik vond het vooral heerlijk om ‘s avonds in de hottub te zitten, kijkend naar de sterren met het geluid van een uil op de achtergrond. 

Op ontdekking in de natuur - Mos, bomen, vogels en paddenstoelen

De uitgestrekte bossen van Drenthe rondom de camping nodigen uit tot ontdekken, wandelen, mountainbiken en verwonderen. Doe dit vooral traag, want er is zoveel te zien: mosjes, bomen, vogels, paddenstoelen. Ontdek en geniet van alles wat dit stukje Nederland te bieden heeft. Ik verzeker je dat je geland en opgeladen terug komt van deze magische plek.

Winterwoods is een van de vele toffe concepten van de organisatie Travelbase. Eerder ging Honeyguide Anne-Floor samen met een vriendin naar Nomadsland en schreef hier een blog over. Winterwoods en Nomadsland zijn inmiddels samengevoegd onder de naam Winterwoods maar het concept komt erg overeen. Eind maart zijn nog enkele plekken over dus mocht je nog een last-minute trip zoeken, is dit zeker een aanrader. Het nieuwe seizoen zal plaatsvinden vanaf half oktober 2024 t/m half maart 2025.

We zijn benieuwd naar jouw avonturen. Deel ze met ons door #heyhoneyguide te gebruiken op Instagram of @honeyguide.nl te taggen.

 

Liefs,

Adriënne

Ontdek Nederland - Unieke spots en ervaringen