Even geen telefoon. Geen volle agenda. Geen voorbijrazend landschap vanuit de auto of de trein. De Morgenrood route van Nivon verken je met enkel een kaart, een backpack en goede zin. Duik, misschien wel Nederlands meest diverse, landschap in en laat je verwonderen door al het pracht en praal van de bossen en heide van Kampina en omstreken.

Honeyguide Femke mocht de wandelroute ontdekken. Het is een op en top herfstwandeling. In dit jaargetijde bestaat de gehele trektocht uit duizenden herfstkleuren die de route extra bijzonder maken.

Tweedaagse Herfstwandeling - Nivon Natuurvriendenhuis

De Morgenrood route is een lange afstandswandeling tussen Station Boxtel en Station Tilburg, met een overnachting bij het Nivon Natuurvriendenhuis. Met deze herfstwandeling bevind je je twee dagen lang te midden van prachtige herfstbladeren en vogelgezang. Je loopt door bossen, heiden, vennen en wetlands. Onderweg stuit je op verschillende grazers die vrij door het gebied lopen.

Dag 1 Morgenroodroute - Station Boxtel

De eerste wandeldag start op Station Boxtel. Hier heb je de mogelijkheid om nog wat boodschappen te doen voor je begint aan je wandeltocht. Het is namelijk de bedoeling dat je je eigen eten meebrengt (ook voor het avondmaal). Het Nivon natuurvriendenhuis biedt je een gigantische keuken om je diner in te bereiden.

Aan de start van je wandeltocht kun je een keuze maken; ga je vandaag 11 km of 18 km te baas zijn? Wij kiezen voor de tocht van 18 kilometer.

De start van de tocht loopt eventjes door een industrieterrein, maar al heel gauw bereik je een prachtig park. Deze wordt gemarkeerd met een enorm kunstwerk. Dan begint de tocht pas echt.

Natuurgebied Kampina - Een korte geschiedenis

Via een agrarisch gebied met rijen vol grote eikenbomen, wandel je zo richting Kampina. Kampina biedt ruimte aan vele natuurverschijnselen, waaronder de vennen die al ontstonden na de laatste ijstijd. Het hele gebied dreigde te verdwijnen om plaats te maken voor een villawijk, maar daar heeft Pieter van Tienhoven een stokje voor gestoken. Pieter was mede-oprichter van Natuurmonumenten dat in 1905 ontstond. Hij heeft het Kampina gebied tussen 1913 en 1916 gekocht en sindsdien beschermd tegen bouwplannen.

En maar goed ook, want al dit natuurschoon hadden we niet willen missen. Een stukje geschiedenis:

Ongeveer halverwege de route op dag 1, stuit je op de resten van een oude boerderij. Hier heeft zich een indrukwekkend stukje geschiedenis afgespeeld. Namelijk dat van verzetshelden in de tweede wereldoorlog. Broers Hein en Theo Schut woonden op de boerderij en zorgden vanaf deze plek voor voedselverspreiding naar allerlei schuilplaatsen in de regio. Daarnaast bouwden zij een speciale schuilkelder waar ze onderduikers onderdak boden. Ook hielden zij zeven Duitsers gevangen, die later werden vrijgelaten.

Hoe het met de broers Schut afliep, lees je op het bord op de Morgenrood route.

Heide op Kampina - tussen de grazers

Nadat je het bos achter je laat, stap je zo de uitgestrekte heide van Kampina op. Heides in Nederland bieden een leefomgeving voor bijzondere diersoorten, waaronder zandhagedissen en vele vogels. Om die reden is het zo belangrijk dat heides beschermt blijven. Dat wordt gedaan door grazers door het gebied te laten lopen, die nieuw schot (nieuwe boompjes) opeten en zo ervoor zorgen dat de heide blijft bestaan. Kijk dus niet op wanneer je koeien, schapen of paarden tegenkomt!

Nivon Natuurvriendenhuis - Overnachten in de natuur

Aan het einde van je tocht op dag 1 kom je aan bij het Nivon natuurvriendenhuis. Hier kun je overnachten in het huis of op de campingplaatsen. Het huis bied je een tweepersoonskamer, sanitair, washok, spelletjes en een enorme keuken om je diner in te bereiden. Net buiten het huis is er ook een kampvuurplaats; heerlijk om op een donkere avond aan plaats te nemen en even bij te komen van deze actieve dag.

Dag 2 Morgenroodroute - wandelen langs het water

Op dag twee kunnen we weer kiezen uit twee routes, echter is het dit keer geen shortcut, maar loop je echt naar een andere plaats. Zo kun je kiezen voor 6,5 km, waardoor je bij Station Oisterwijk uitkomt. Of je gaat voor 17 km en loopt via de Moerenburg naar Tilburg.

Wij kiezen voor het eerste, als een mooie afwisseling van de 18 km van dag 1.

Dat brengt ons naar de meest prachtige vennen van Oisterwijk. Gedurende vrijwel de hele route loopt er een riviertje aan de rechterzijde van het pad, met af en toe een flinke stroom. Ook de watervogels en paddenstoelen zijn in grote getalen aanwezig tijdens deze herfstwandeling.

Voor ons gevoel staan we na twee keer knipperen alweer op het station. Wat een prachtige route.

Met ietwat vermoeide benen en rode blossen op onze wangen stappen we voldaan de trein in na een geslaagde herfstwandeling. De Morgenrood route van Nivon heeft precies de stilte en de schoonheid geboden waar we zo naar opzoek waren.

Wil jij deze route ook wandelen? Ga dan naar de website van Nivon voor de trektochtkaart.

Liefs, 
Femke

Proef de herfst - Lees meer blogs