Even wegdromen bij een virtuele boswandeling. Op virtuele ontdekkingstocht bij Huis Doorn. Luisteren naar de verhalen van een boswachter. Met deze tips beleef je vanaf je bank een ontspannen dagje op de Utrechtse Heuvelrug.

1. Virtuele wandeling door de Kaapse Bossen

Wandel virtueel door de mooiste natuurgebieden van Nederland, zoals bijvoorbeeld de Kaapse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Vereniging Natuurmonumenten maakten samen met Google van 19 natuurgebieden een digitaal beleefbare wereld op Google Street View. 

Vooral in tijden waarin we geadviseerd worden thuis te blijven, is het heerlijk om er af en toe digitaal op uit te gaan. Met de 360-graden beelden wordt het bos dichtbij gehaald. Vrijwilligers liepen met speciale camera’s kilometers door de bossen, over de heide en langs bijzondere locaties om de mooiste gebieden van Natuurmonumenten voor jou in kaart te brengen. 

Onze favoriet: de Kaapse Bossen. Start hier je wandeling!

2. Luister naar de podcast van de boswachter

Luister tijdens je virtuele wandeling naar de Natuurmonumenten podcast. Bomenexpert Bert Maes vertelt je in deze podcast alles over bomen. Ook Ellen Ter Stege komt aan het woord, boswachter bij Natuurmonumenten. In ‘haar’ bos Beekbergerwoud is er met het aanplanten van inheemse bomen en planten veel gebeurd om het gebied terug te brengen in haar oorspronkelijke staat. 

In de 32 minuten durende podcast leer je meer over het belang van inheemse bossen in de natuur.

3. Bewonder de lente via Nestkast

Hoe beter de dag doorkomen dan vogels te spotten? Dit kan natuurlijk vanuit je raam, maar de echt speciale momenten zie je op de webcams van Stichting NestKastLIVE. Deze stichting is opgericht door Arie Kwakernaak, Trudy Groen en Ewout Groen. Als hobby natuurfotografen bestudeerden ze al jaren de bijzondere cyclus van moeder natuur. Gelukkig voor ons besloten ze deze beelden te delen. 

Inmiddels hangen er 18 camera’s bij vogelkastjes en -nestjes. Uiteraard zonder de vogel fysiek te storen. Je kunt de hele dag live meekijken naar bijvoorbeeld het nest van de buizerd, het huisje van de steenuil of de turkse tortel en z’n kroost. Onze favoriet is de camera bij de lepelaar. Geniet van de geluiden en de jonkies!

4. ‘Beklim’ uitkijktoren de Kaap

De uitkijktoren is momenteel gesloten, maar virtueel kun je nog wel de klim wagen. Ook geschikt voor mensen met hoogtevrees! Geniet op ‘25 meter hoogte’ van het uitzicht over bijna de hele Utrechtse Heuvelrug. 

De kwaliteit van de beelden doet helaas iets onder voor het echte uitzicht op een mooie dag, maar laat de voorpret in ieder geval alvast online beginnen. Met de Amerongse Berg in het oosten en de Domtoren van Utrecht in het westen. En soms, als het weer echt mee zit, zie je zelfs de Rijn als een glinsterende lijn door de weilanden kronkelen.

5. Dwaal online rond in de tuin van Huis Doorn

Eén van de mooiste kastelen op de Utrechtse Heuvelrug is toch wel Huis Doorn. Hoewel het momenteel gesloten is, kun je nog wel online genieten van de schitterende kasteeltuin. Normaal kun je hier ook zonder toegangsbewijs wandelen, maar via deze virtuele wereld scroll je nu over de tuinpaden vanaf je bank. Kom tot rust in de rozentuin, ga op zoek naar de houthakkershut en scroll rustig door het bos.
 

Zet onze route op de Utrechtse Heuvelrug op jouw wensenlijstje

Welke virtuele wereld lijkt jou het leukst? En krijgt het een plekje op je bucketlist voor wanneer je weer naar buiten mag? Op Honeyguide vind je twee kant en klare routegidsen voor een dagje of weekendje weg op de Utrechtse Heuvelrug: een fietsroute en de mooiste treinroute van Nederland

Ben je op zoek naar meer thuisblijftips op de Heuvelrug of in de regio Utrecht? Bekijk dan de thuisblijftips op de Utrechtse Heuvelrug of vind inspiratie op het hartverwarmende initiatief Utrecht Verbindt

Liefs,
Yalou
Honeyguide ambassadeur