Van de uitgestrekte bossen in Brabantse Wouden tot de zeeduinen van Het Zwin: de Vlaamse natuur zit vol avontuur en verhalen. Om de natuur te beschermen en te vieren, erkende de Vlaamse regering in oktober vorig jaar acht nieuwe Vlaamse Parken. Samen met het reeds erkende Nationaal Park Hoge Kempen telt Vlaanderen er nu 9 in totaal. Voor ons redenen genoeg om op pad te gaan met een groep getalenteerde content creators tijdens een Instameet!

Nationaal Park Hoge Kempen - Een paradijs voor natuurliefhebbers

Op steenworp afstand van de Nederlandse grens ligt Nationaal Park Hoge Kempen. Dit natuurgebied strekt zich uit over ruim 12.000 hectare aan onder andere donkergroene bossen, kilometerslange fiets- en wandelpaden, weidse heide en spiegelende vennen. Een waar paradijs voor iedereen die graag in de natuur is.

Nationaal Park Hoge Kempen heeft negen toegangspoorten die wachten om ontdekt te worden. Elke poort heeft zijn eigen thema. Zo staat bijvoorbeeld Kattevennen bekend om het verhaal over sterren en planeten, Station As om het kolenspoor en Pietersheim om het rijke verleden. Wij gaan deze Instameet door de toegangspoorten van Terhills, Mechelse Heide, Duinengordel en Thorpark.

Van mijnafval tot natuurpracht - Toegangspoort Thorpark

We beginnen ons avontuur bij Toegangspoort Thorpark, waar we worden opgewacht door Kevin van Nationaal Park Hoge Kempen en Charlotte van Visit Flanders, waarmee we de Instameet organiseren. Samen maken we een korte wandeling naar de terril. Een ‘terril’ is eigenlijk gewoon een Vlaams woord voor een berg gemaakt van mijnafval. Het zijn heuvels die zijn ontstaan doordat mijnwerkers vroeger steenresten opstapelden. Raar maar waar, ondanks dat ze zijn ontstaan door industrie, zijn het nu prachtige heuvels waarop allerlei verschillende soorten planten groeien.

Eenmaal aangekomen wacht ons een overheerlijke outdoor lunch. Verse soep met smaakvolle toppings en uitzicht over een heldere plas en de terril. Het zonnetje komt ook nog even door. Wat een geluksmoment!

Micro-avonturen onder leiding van Stefan Goris - Bijlwerpen en een sledehondentocht

Na de lunch is het tijd voor actie! Onder leiding van Stefan Goris, Europees- en wereldkampioen sledehondenrennen, leren we bijlwerpen. Degene met de meeste punten wint een rondje met de sledehonden. Het winnen van punten lijkt nog niet zo’n makkelijke opgave als dat het er in eerste instantie uitziet. Maar… lucky me! Samen met twee anderen win ik een ritje rond de plas.

In een karretje, voortgetrokken door zes honden, scheuren we om de beurt door het gebied. Gelukkig heb ik een regenpak aan, want er liggen overal plassen van de regen. Vastgeklemd in het karretje om er in de bochten niet uit te vliegen word ik bekogeld door modderspetters. Op een gegeven moment kan ik nauwelijks iets meer zien, maar dat mag de pret niet drukken. De adrenaline giert door mijn lijf. Het is zo vet om de honden zo enthousiast door de bochten te zien rennen. In ongeveer anderhalve minuut staan we alweer bij het eindpunt. Wat een avontuur was dit zeg!

Tip: mocht je een unieke activiteit zoeken in Nationaal Park Hoge Kempen, bij Stefan’s bedrijf ‘Roedel Managers’ kun je een twee uur durende belevenis boeken waarbij je een tocht maakt met de sledehonden.

Wandelen naar de top van de Lange Terril - Toegangspoort Terhills

Nadat we ons schoongepoetst hebben in de plas rijden we door naar National Park Visitors Center Terhills. Vanaf hier begint onze wandeling naar het panoramapunt van de Lange Terril. De weg omhoog is aardig steil, maar fantastische vergezichten over het omliggende landschap maken alles goed. (On)diepe wateren wisselen af met torenhoge bomen en bergen. Het is nauwelijks te bevatten dat dit ‘gewoon’ net over de grens van Nederland is.

Wanneer het donker wordt, leert Stefan ons vuur maken. Uiteraard kan het proosten met een lokaal Kompel biertje niet missen.

Magisch overnachten bij Warredal - Een sprookjesachtige omgeving

We vervolgen onze tocht naar Warredal. Een sprookjesachtig landgoed met unieke accommodaties midden tussen de hoge bomen. Vannacht slapen we in de ‘Sweet Cabins’. Dit zijn hele toffe, back-to-basic huisjes waar je alles vindt wat je nodig hebt om in de natuur te leven.

Nadat we alle spullen hebben neergezet, lopen we naar ons diner plekje voor vanavond. We worden in de watten gelegd door een overheerlijke vegetarische barbecue bij het kampvuur.

Na het diner wacht ons nog een spannende activiteit. We gaan… vuurlopen! Opnieuw onder begeleiding van Stefan. Even twijfelen Amanda en ik of we dit wel willen doen. Stefan slaagt er namelijk in om ons nogal zenuwachtig te maken met zijn verhalen en uitleg. Op zich ook logisch, want het is niet zomaar iets. Nadat we elkaar wat moed hebben ingesproken, besluiten we om het toch te doen. Vol zenuwen en adrenaline lopen we over 4 meter hete kolen. Wow! De kick die we hierna voelen, is bijna niet te omschrijven. We did it! Zonder blaren, maar wel met warme tintelende voetjes kruipen we vervolgens ons bedje in. Weer een bijzonder micro-avontuur voor in de boeken!

De parel van de Duinengordel - Toegangspoort Duinengordel

De volgende dag is het tijd om andere delen van het Nationaal Park te ontdekken. We bezoeken vandaag Oudsberg, het grootste en hoogste open stuifduin van Vlaanderen. Het wordt daarom ook wel de Parel van de Duinengordel genoemd. De top bevindt zich op 85 meter hoogte waar je kan genieten van een panoramisch uitzicht over de glooiende landduinen.

Op de Oudsberg krijgen we een soort kerstgevoel door de dennenbomen die hier staan. En het leuke is: wij mogen er eentje uitspitten! Je zal wel denken, wat zonde! Maar nee, dit doen we niet zomaar zonder reden. Hoe meer dennenbomen er namelijk worden uitgespit in dit gebied, hoe beter de heide kan floreren. Zo kunnen de typische duinen worden behouden. Een win-win situatie dus!

Op ontdekking door de Mechelse Heide - Toegangspoort Mechelse Heide

Met een mini kerstboompje in de achterbak rijden we naar de Mechelse Heide. Dit gebied is alle seizoenen mooi, maar vooral van midden augustus tot midden september. De bloeiende heide tovert dit landschap dan om tot een palet van paarse tinten. De Mechelse Heide heeft zeven wandellussen die je door het gebied heen kunnen leiden. Ze hebben hier zelfs een rolstoelpad van anderhalve kilometer. Dit pad, genaamd ‘Zandloperpad’ loopt door de voormalige zandgroeve en laat kenmerkende biotopen van het park zien.

Samen met ranger Nadine van het Nationaal Park gaan we op pad en leren we alles over dit bijzondere gebied. Nationaal Park Rangers zijn opgeleide gidsen en natuurkenners die het gebied als hun broekzak kennen en graag met je delen. Ze nemen je mee naar de mooiste (geheime) plekjes en leren je alles wat je maar wilt weten. Zo vertelt ranger Nadine ons dat hier heel veel (zeldzame) stenen te vinden zijn. Er is een steen, genaamd Lydiet, die zelfs kan testen of iemand echt goud draagt.

Op bezoek bij Wijndomein Thilesna - Lunchen en proosten

Als kers op de taart sluiten we de Instameet af bij Thilesna Wijndomein. Dit pareltje ligt in het historische dorpscentrum van Dilsen en heeft vier hectare met wijnstokken. De druivensoorten die hier groeien zorgen voor een vinificatie van ‘Karaktervolle Maaslandse’ kwaliteitswijnen. En dat is te proeven! Fris, droog, maar vooral heel lekker. Niet alleen de wijn smaakt goed. We worden ook nog eens flink in de watten gelegd met een smakelijke lunch. Een betere afsluiting kunnen we ons niet wensen.

National Park Trail arrangement via Anders Reizen - Ook op avontuur?

Wil jij ook Nationaal Park Hoge Kempen ontdekken? Dan is de National Park Trail wel iets voor jou. Dit is een lange-afstandswandeling van 110 km die je de mooiste plekken laat zien. Denk aan glooiende heidevlaktes, dichtbegroeide bossen, steile beklimmingen, (on)diepe wateren en de meest spectaculaire vergezichten.

Misschien is 110 km een beetje veel voor één dag, maar je kunt het ook in meerdere etappes lopen. Met het arrangement van Anders Reizen kun je in drie dagen, volledig ontzorgd, de mooiste delen van deze trail ontdekken. Wat er in het arrangement zit? Onder andere twee overnachtingen, ontbijt, viergangendiner, wandelkaart en een GPX-track. Klik hier voor meer informatie en het boeken van dit arrangement.  

Goed om te weten: Met de code NPHKADHG krijg jij €25 korting. Per boeking doneert Anders Reizen €40 aan het Nationaal Park Fonds. Hierdoor zorgen zij ervoor dat niet alleen de natuur, maar ook de fiets- en wandelpaden onderhouden kunnen worden.

Benieuwd naar nog meer content en behind the scenes van de Instameet in Nationaal Park Hoge Kempen? Neem een kijkje op @honeyguide.nl.

Liefs,

Krisja

Meer avontuur - Over de grens