Ik gloei van binnen. God, ik barst bijna uit elkaar. Daar sta ik dan. Te dansen, te bewegen en voor de verandering, écht eens compleet mezelf te zijn. In de kleine zolderkamer van haar ‘Villa Kakelbont’ kijkt Renske me indringend aan. “Je ogen zijn anders,” zegt ze. En dat doet me wat. Want ik voel me lichter. Dichter bij mezelf dan ik vanmorgen had durven denken, toen ik samen met Honeyguide Anne-Floor aanklopte op de massief houten voordeur van een gereformeerd kerkje in Moerdijk voor een 1:1 dag retreat bij Wijs en Eigen.

In de deuropening staat een vrouw. Wilde haren, bloemetjesbroek en een glimlach die haar ogen raakt. Het contrast met het sobere kerkje kan bijna niet groter. “Kom binnen. Ik ben Renske," zegt ze vrolijk. Een voor een pakt ze ons stevig vast. “Normaal komen mensen via de achterdeur. Voor in de kerk wordt iedere zondag een dienst gegeven. Zelf woon en werk ik in het achterste deel”.

Van monniken tot Moerdijk - Mediteren en energetische massages

Ze leidt ons naar haar achtertuin. Er staat een perenboom vol in bloei en er zoomt met regelmaat een bezige bij om me heen. We praten over van alles. Over koetjes en kalfjes gaat het niet lang. Zo blijkt Renske niet te zijn. Wel deelt ze haar verhaal met ons: “Tijdens mijn afstuderen bekroop me het gevoel van: ‘is dit het nou?’. Uren per week werken voor een bedrijf? Ik voelde een enorme drang naar iets anders. Ik kon er niet omheen. Alsof een stem tegen me zei: ga ontdekken, lieverd. Je bent het waard". 

Ze boekte een ticket naar Thailand om 17 dagen in een stilteklooster bij de monniken te wonen. “De eerste 11 dagen verbleef ik in Wat Tam Wua in Chiang Mai, zonder meditatie ervaring. Er gebeurde van alles wat ik nog nooit had meegemaakt en ik voelde me voor het eerst in mijn leven thuis. De monniken zeiden: ‘Smile. You are happy, because you are here. Dat is me altijd bijgebleven.”

Energetische massage - In balans met een

Vanaf dat moment gaan Anne-Floor en ik onze eigen weg. Zij krijgt als eerste een energetische massage om lichaam en geest in balans te brengen. Buiten dat een energetische massage super ontspannend is, richt zo’n massage zich op het op gang brengen van ons zelf herstellend vermogen; het activeert de bloedsomloop en helpt met het afvoeren van gifstoffen.

Niet denken, alleen schrijven - Uiten in flow

Ik mag de tuin weer in om te schrijven. “Niet denken, alleen schrijven”, drukt Renske me op het hart. En dat doe ik. Een uur lang vloeit gevoel uit mijn pen op papier. Alles wat er in me zit schrijf ik op, totdat ik leeg ben en alleen nog maar kan luisteren naar het leven om me heen.

Wanneer Renkse me weer komt halen kom ik terug op de aarde. Op zolder heeft ze een aantal edelstenen klaargelegd. “We gaan werken met de stenen en de energie die ze vertegenwoordigen.” De ervaring is rauw en intens, maar heel erg nodig. En Renske is er ieder moment van de weg. Wanneer we de edelstenen neerleggen en samen dansen en bewegen voel ik me in trance, leeg en licht.

Energie werkt door - Een dagretreat met diepe wortels

Samen sluiten we de dag af en spelen we nog een beetje in de tuin. Voordat we gaan knuffelen we Renske - uit onszelf - gewoon omdat het goed voelt. Die avond val ik als een blok in slaap, precies zoals Renske voorspelde: “We hebben veel energetisch werk gedaan, veel in beweging gezet. Dat kost energie en dus zul je vanavond en morgen nog moe zijn.”

Voor mij was dit retreat een bijzondere ervaring waar ik dagelijks nog aan terug denk en dankbaar voor ben. Een belangrijke mijlpijl op mijn enkele reis naar binnen. Iets wat ik nodig had zonder het -bewust- te weten en absoluut iets ik iedereen gun, die er klaar voor is.

Liefs,
Amanda

Over het 1:1 dag retreat van Wijs en Eigen - Is dit ook iets voor jou?

Als je voelt dat je verder wilt, maar niet tot de kern lijkt te komen. Wanneer je op zoek bent naar helderheid, inspiratie en focus. Een dag die helemaal over jou gaat, waar je op kunt laden en dicht bij jezelf komt. Renske ontvangt je met open armen. Sinds kort organiseert ze trouwens ook vrouwencirkels; bijzondere ceremonies speciaal voor vrouwen. Neem een kijkje op de pagina van Wijs en Eigen of bekijk onze retreat pagina vol bewuste en liefdevolle tips.

Meer blogs - Kom tot rust in Nederland